Bărăgan Cultural – un proiect cultural care te invită să descoperi patrimoniul cultural, istoric și muzical din zona Bărăganului
https://www.ziarulmetropolis.ro/baragan-cultural-un-proiect-cultural-care-te-invita-sa-descoperi-patrimoniul-cultural-istoric-si-muzical-din-zona-baraganului/

Bărăgan Cultural este un proiect cultural multidisciplinar, organizat cu ocazia Zilei Culturii Române, care îşi propune să ofere publicului larg o modalitate de a descoperi atât patrimoniul cultural material al Bărăganului, cât şi patrimoniul imaterial şi natural al zonei.

Un articol de Liliana Matei|25 ianuarie 2022

Toate cele trei tipuri de patrimoniu sunt parte a ,,zestrei turistice” a regiunii și pot reprezenta baza de construcție a unui brand turistic cultural de succes. Cu ajutorul fotografiei, a filmului și a muzicii imaginea Bărăganului ca loc de poveste va fi întregită și adusă mai aproape de public.

Evenimentul cuprinde mai multe activități care se desfășoară în perioada 25 – 28 ianuarie 2022, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și online.

Uimitorul Bărăgan: Expoziție multimedia (foto, audio, video)

Aproximativ șase luni a durat procesul de documentare, fotografiere și filmare a peste 50 de de obiective din patrimoniul cultural material al Bărăganului de către apreciatul fotograf Răzvan Voiculescu și ucenica sa, Adriana Lucaciu.

Conacul Iancu Ionescu (Bărcănești, județul Ialomița), Ruinele Bisericii Măgureni (comuna Sărulesti, judetul Călărași), Ruinele Conacului Evanghelie Zappa (sat Broșteni, comuna Ion Roată, județul Ialomița) sau bine ascunsul de lume Cimitir afurisit (județul Călărași) sunt numai o parte din patrimoniul cultural material al Bărăganului descoperit și fotografiat de cei doi maeștri ai camerei foto.

Expoziția va include: 30 de fotografii realizate de Răzvan Voiculescu și Adriana Lucaciu, 10 „povestiri” audio care vor însoți 10 fotografii (un QR code va redirecționa vizitatorii către un fișier audio) și 3 montaje video semnate Adriana Lucaciu cu filmări ale obiectivelor de patrimoniu din Bărăgan.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 25 ianuarie 2022, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 25-30 ianuarie 2022 la Acuarle Bistro, iar din 26 ianuarie va putea fi vizionată și online pe pagina facebook.com/itinerama.

„Și atunci… ce e libertatea?”: proiecție de film online

Pelicula „Și atunci… ce e libertatea?” prezintă povestea unui profesor de istorie din Herculane care, în timpul unei nunți, este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă în condiții infernale.

Ei sunt doar câțiva dintre cei 40.000 de oameni strămutați de comuniști din Banat în Bărăgan în 1951, în ceea ce s-a numit „Siberia românească”.

În 2021 s-au aniversat 70 de ani de la demararea teribilului proces de epurare și strămutare, iar proiecția acestui film v-a prilejui o discuție online la care vor participa Irina Margareta Nistor, critic de film, Olimpi Melinte, actriță și Andrei Zincă, regizor.

Filmul va putea fi vizionat online între 26 ianuarie 2022 (de la ora 20:00) și 29 ianuarie 2022 (până la ora 23:59). Proiecția se va face la adresa baragancultural.eventive.org. Vizionarea este gratuită, dar necesită crearea unui cont pe platforma menționată.

Recital susținut de tenorul Alin Stoica

Bărăganul a dat și două dintre marile personalități ale scenei muzicale mondiale: Hariclea Darclée și Ionel Perlea. Astfel încât anul 2020 a fost unul cu dublă aniversare: 120 de ani de la nașterea dirijorului ialomițean Ionel Perlea (născut la Ograda pe 13 decembrie 1900) și 160 de ani de la nașterea celebrei soprane Hariclea Darclée (născută la Brăila pe 10 June 1860).

Din repertoriul tenorului fac parte și ariile, E lucevan le stelle din opera Tosca a lui Puccini sau Aria lui Alfredo din La Traviata de Verdi, ambele opere fiind reprezentative pentru repertoriul Haricleei Darclee.

Marcăm aceste două aniversări printr-o serată muzicală cu tenorul Alin Stoica, primul tenor român câștigător al Premiului Luciano Pavarotti. Serata se va desfășura cu prezență fizică, dar va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

Evenimentul muzical va avea loc pe 30 ianuarie 2021, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

Proiectul este produs de Triptago SRL cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în urma unui apel public de proiecte. Proiect cultural realizat cu sprijinul de Ministerul Culturii.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.