BAROC: graţie, strălucire și glorie – concert de muzică de cameră
https://www.ziarulmetropolis.ro/baroc-gratie-stralucire-si-glorie-concert-de-muzica-de-camera/

Sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 17.00, în Sala de Operă a Conservatorului, pianista Andreea Butnaru va intra în dialog muzical cu BAROCKerii Universităţii de Muzică din Bucureşti – flautistul Adrian Buciu, violoncelista Andreea Țimiraş şi oboista Andreea Dragomir.

Un articol de Elena Simion|13 noiembrie 2014

Seria “Dialogurilor muzicale” este deschisă în această toamnă de o incursiune într-una dintre cele mai strălucitoare epoci stilistice, ale cărei mărturii culturale și artistice ne încântă ochii și urechile cu linii grațioase, îmbrăcate în ornamente opulente și prețioase. Iar operele muzicale ale Barocului, la fel ca orice lucru de valoare,  merită prezentat de muzicieni pasionați, specializați în stilul și maniera specifică acelui trecut fascinant.

Vor cânta și vor povesti despre înflorire și înflorituri, despre antagonismele dintre superficialitatea curtenească și relațiile profunde cu divinitatea, într-un cadru baroc, pe strămoși ai instrumentelor moderne. În program vor fi lucrări de Vivaldi, Veracini, Bach, Telemann și Porpora.

Andreea Țimiraş este doctorandă a Universității Naționale de Muzică din București, are un bogat palmares concertistic, desfășurat în întreaga Europă. Este membră a Orchestrei Sinfonice Siciliene, a Orchestrei Naționale de Tineret și a ansamblurilor de muzică veche Imago Mundi și BAROCKeri. A studiat violoncelul si muzica de cameră cu nume prestigioase ale muzicii, precum Marin Cazacu, David Geringas și Enrico Onofri. Din 2013, desfășoară o amplă cercetare doctorală asupra muzicii barocului napolitan și predă violoncelul la Colegiul Colegiul Dinu Lipatti.

Adrian Buciu este lector universitar al UNMB din anul 2003, specializat pe muzică de cameră pentru suflatori și dirijor al Orchestrei de Barockeri. Născut într-o familie de muzicieni, a studiat flautul și dirijatul și s-a specializat în cercetarea muzicii vechi din Europa de Est. Este membru fondator al Imago Mundi și director executiv al Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN).

Adrian BuciuÎn cadrul orchestrei de muzică veche activează și studenta Andreea Dragomir, laureată a numeroase concursuri naționale de profil.

Pianista Andreea Butnaru, gazda si povestitorul “Dialogurilor muzicale” va interpreta, de aceasta data, muzica pe cel mai spectaculos instrument din perioada Baroc – clavecinul.

Proiectul “Dialogurilor muzicale” are ca obiectiv promovarea tinerilor muzicieni și este organizat în parteneriat cu Fundația Calea Victoriei și Universitatea de Muzică din București Înscrierile la acest eveniment se fac aici.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.