Baroc şi clasicism la „Vara Magică” sub cupola Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/baroc-si-clasicism-la-vara-magica-sub-cupola-ateneului-roman/

Festivalul Internaţional „Vara Magică” propune pe 24 şi 25 iulie două concerte foarte diferite : Orchestra Naţională de Tineret a Portugaliei cu un program Enescu – Beethoven şi Orchestra Musica Ricercata cu un program baroc.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2019

Pentru a opta vară consecutiv, Festivalul Internațional „Vara Magică” invită la Ateneul Român mari orchestre simfonice de tineret din întreaga Europă. Într-o spectaculoasă serie de 13 concerte ce se desfășoară între 10 iulie și 21 august, în serile de miercuri și joi, la Ateneul Român, sub egida aniversară „Bucureşti 560”.

Al cincilea concert al festivalului va fi susţinut pe 24 iulie de la ora 19.30, sub genericul “Capodopere Beethoveniene” de Orchestra Naţională de Tineret a Portugaliei dirijată de Pedro Carneiro, cu un program ce va cuprinde George Enescu – Preludiu la unison, L. van Beethoven – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 5, op.73 “Imperialul”, solist pianistul Antonio Rosado, L. van Beethoven – Simfonia nr.  7, op. 92.

Al şaselea concert al festivalului, programat pe 25 iulie, de la ora 19.30, va aduce pe scenă Orchestra Musica Ricercata, dirijor Gabriel Bebeşelea, solistă soprana Rodica Vică, sub genericul “BaRockIN’ Transylvania”. Aceştia vor interpreta o selecţie de muzică din baroc şi început de clasicism, din creaţia lui Georg Philipp Telemann, Johann Sartorius Fiul, Michael Haydn, Carl Philipp Emanuel Bach, Anton Hubatschek, W.A.Mozart, o parte dintre lucrări fiind manuscrise transcrise de Gabriel Bebeşelea.

          Inițiatorul acestui festival, Dorin Ioniță, declara la deschiderea actualei ediții : „În mod indirect, aceşti tineri din orchestrele străine de tineret contribuie la promovarea imaginii Bucureştiului. Întotdeauna ţii minte când ai fost în tinereţe undeva. Când ajungi la maturitate şi te duci, ştiu eu, la Viena, la Istanbul sau în altă parte, mai uiţi, însă în tinereţe ţii minte întotdeauna unde ţi-ai făcut vacanţa sau unde ai fost. Eu cred că muzicienii din orchestrele de tineret de astăzi vor fi turiştii de mâine. Arătându-le că Bucureştiul are lucruri de calitate, are oameni plăcuţi, ei vor reveni peste ani. Iar când vor ajunge mari artişti, vor spune „Da, am fost la Ateneul Român, la Bucureşti !”, şi îşi vor aminti cu bucurie. Cred că acesta este un mod de a face o imagine pozitivă Bucureştiului.”

Crescând în anvergură an după an, Festivalul Internațional „Vara Magică” aduce în 2019 pe scena Ateneului un nou record. 13 concerte, 6 seri cu orchestre simfonice din întreaga Europă, 4 seri cu orchestre de cameră și 3 seri de muzică de cameră de cel mai înalt nivel reprezintă atracțiile acestui an la Festivalul Internațional „Vara Magică” din 10 iulie până pe 21 august, la Ateneul Român.

          Festivalul Internaţional „Vara Magică” sprijină iniaţiativa „Noi construim un spital” al Fundaţiei „Dăruieşte viaţă”.

          Biletele se pot găsi pe www.lanto.ro, www.bilete.ro și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 14 și 19.

Programul integral pe www.lanto.ro

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.