Wynton Marsalis și „Jazz at Lincoln Center Orchestra”, pentru prima dată în România, la cea de-a XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI
https://www.ziarulmetropolis.ro/wynton-marsalis-si-jazz-at-lincoln-center-orchestra-pentru-prima-data-in-romania-la-cea-de-a-xxi-a-editie-a-intalnirilor-jti/

Solistul şi compozitorul Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan şi „Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, vor susţine un Concert extraordinar de jazz la Sala Mare a Palatului, pe 1 iulie ora 20:00.

Un articol de Liliana Matei|23 iunie 2021

Pe aceeași scenă s-au aflat, cu decenii în urmă, „monștrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie. JTI nu este la prima întâlnire cu jazz-ul. În anii ’90, JTI a prezentat seria „Jazz Alive”, tot pe scena Sălii Palatului, unde au fost prezenți Chick Corea, Airto Moreira, Johnny Răducanu și alte mari nume ale genului.

Wynton Marsalis este directorul muzical al Jazz at Lincoln Center Orchestra. Născut în New Orleans, Louisiana, în 1961, Wynton Marsalis și-a început pregătirea la trompetă la 12 ani, iar puțin după aceea a început să cânte în formații locale de diverse genuri. A intrat la Juilliard School la 17 ani și a debutat ca dirijor în 1982. De atunci, a înregistrat peste 70 de albume de jazz și clasice, care i-au adus nouă premii GRAMMY®. În 1983, a devenit primul și singurul artist care a câștigat atât premiile GRAMMY® clasice, cât și cele de jazz în același an, succes pe care l-a repetat în 1984. În 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru muzică.

Jazz at Lincoln Center Orchestra este formată din 15 dintre cei mai buni soliști și instrumentiști de jazz ai momentului, fiind orchestra rezidentă a Jazz at Lincoln Center încă din 1988.

„Lui Wynton Marsalis, recunosut trompetist American, compozitor și director de formație, îi place să fie vizionar. Pentru el, jazz-ul este virtuozitate muzicală, bucurie tumultuoasă, edificare spirituală și memorie culturală, toate în același timp”, scrie The Telegraph referindu-se la Wynton Marsalis și concertele Jazz at Lincoln Center Orchestra.

„Jazzul este reprezentarea excelenței în artă pentru țara noastră”, spunea Wynton Marsalis pentru Chicago Tribune, adăugând: „Asta înseamnă că, pentru anumite motive, a putut să ne reprezinte chintesența.”

„Wynton Marsalis este o instituție în sine. (…). Swing-ul și solo-urile alerte reflectă convingerea lui că, pentru muzicieni, ca și pentru întreaga țară, e posibil un viitor mai bun”, scrie Telerama.fr.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.