Basmania, lansare de carte la Teatrul „Gong” din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/basmania-lansare-de-carte-la-teatrul-gong-din-sibiu/

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu şi Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărţii „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu şi Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

Un articol de Petre Ivan|3 decembrie 2014

Basmania / Pornind de la basmele tradiţionale, Valentin Nicolau creează un tărâm special unde se fabrică poveştile oamenilor, iar eroii pornesc în lupte pe viaţă şi pe moarte pentru a salva lumea imaginaţiei, a visului şi a lui „cred, deci exist”.

Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar înceta să mai viseze? Lumea ar exista în continuare, activităţile noastre ar continua ca şi până acum – veţi spune. Oare? Proiectul şi în acelaşi timp experimentul „Basmania. Răspântia gândurilor” contrazice această idee. În termeni clasici „Basmania” este un Basmaniabasm.

În termeni moderni l-am putea numi roman fantasy. Oricum i-am zice, povestea porneşte de la premisa că suntem imaginaţi, visaţi de o conştiinţă superioară. Scriitorul şi dramaturgul Valentin Nicolau pune în mişcare un întreg arsenal oniric şi o galerie fabuloasă de personaje în sprijinul acestei idei, demonstrând că adevărata luptă dintre bine şi rău nu are loc de fapt pe pământ, ci în cu totul altă lume.

Evenimentul are loc în cadrul reprezentației extraordinare a spectacolului „Broscuța Fermecată” în regia lui Lilly Krauss Kalmar, ce va avea loc la ora 10:00.

Toate biletele pentru acest spectacol au fost epuizate.

Foto: Basmania – Teatrul „Gong” şi și Editura Nemira

27
/08
/17

Romanul „Clar de femeie” (traducere din limba franceză de Daria-Laura Bârsan) a fost publicat la editura Humanitas Fiction în 2017. În original, cartea a apărut acum patruzeci de ani și a fost ecranizată de Costa-Gavras, în 1979. A ieșit un film de cinema inubliabil, cu Romy Schneider și Yves Montand.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…