Basmul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ după Petre Ispirescu revine în Spania
https://www.ziarulmetropolis.ro/basmul-tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-dupa-petre-ispirescu-revine-in-spania/

O capodoperă a literaturii româneşti, basmul Tinereţe Fără Bătrâneţe şi Viaţă Fără de Moarte, după Petre Ispirescu se întoarce în Spania pentru a aduce magia şi înţelepciunea acestui basm nemuritor în mijlocul comunităţii româneşti.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2023

Prin intermediul acestui spectacol, realizatorii își propun să împărtășească din nou cu publicul frumusețea și învățămintele adânci ale acestei legende.

Spectacolul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, în regia lui Constantin Andrei Ionescu, își dorește să poarte publicul de toate vârstele pe tărâmurile fantastice ale basmului românesc, în care Făt Frumos pornește să găsească ceea ce niciun muritor nu a găsit vreodată – tinerețe și viață nesfârșită. În această călătorie va fi însoțit de un prieten năzdrăvan, de nedespărțit: Calul fermecat, cel înaripat.

Căutarea lui îl poartă pe meleaguri fantastice, în aventuri uluitoare în care va întâlni personaje mitice (Gheonoaia cu două capete, Zâna, Unchieșul cel Bătrân) pe care le înfrânge sau pe care le îndrăgește. Călătoria lui durează sute de ani, care trec ca o clipită. Eroul nostru reușește să biruiască orice, mai puțin dorul! Întors pe tărâmul omenesc, el descoperă că nimic nu poate să îi ostoiască dorul, căci totul s-a schimbat în lipsa lui. Totul, dar mai ales el!

Actorii Olga Delia Mateescu, Ruxandra Bălașu, Ioan Andrei Ionescu și Alexandru Făiniși, îndrumați de regizorul Constantin Andrei Ionescu vor aduce și de acestă dată România mai aproape de cei plecați departe de ea.

Turneul va avea loc în mai multe orașe din Spania (Sevilla, Palos de  la Frontiera,  Malaga, San Pedro del Pinatar, Valencia și Castellon de la Plana), în perioada 26 septembrie -9 octombrie oferind o experiență teatrală unică pentru românii care doresc să se bucure de spectacole de calitate în limba maternă.

„Cu acest turneu, ne dorim să oferim ca și la prima ediție o platformă pentru întâlniri intergeneraționale și dialog cultural. Teatrul are puterea de a conecta oameni și de a reflecta complexitatea experiențelor umane. Astfel, dorim să încurajăm discuțiile și schimbul de perspective între generații si culturi diferite, oferind o modalitate inedită de a explora subiecte relevante pentru comunitatea noastră“, arată organizatorii.

Spectacolul face parte dintr-un proiect amplu ce finanțat de Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și pornește de la dialogul interdisciplinar dintre teatru și educație fiind dedicat românilor din diaspora, dar și din țară.

Proiectul se desfășoară și cu sprijinul asociațiilor din Spania și anume: Federația Asociațiilor de Români din Andalucia, Asociația Românilor Întreprinzători din Andalucia, Institutul Hispano Român, Asociația Românilor din Valencia și Asociația ACORAMAR.

Un proiect realizat de Teatrul Coquette, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

09
/12
/24

Alexandru Tomescu va interpreta vineri, 13 decembrie 2024 (19.00), la Sala Radio, celebrul Concert în re major pentru vioară și orchestră semnat de Beethoven, unicul concert pentru vioară creat de „titanul de la Bonn”.

09
/12
/24

Institutul Cultural Român de la Viena marchează în perioada 11 decembrie 2024-14 ianuarie 2025 împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.