Basmul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ după Petre Ispirescu revine în Spania
https://www.ziarulmetropolis.ro/basmul-tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-dupa-petre-ispirescu-revine-in-spania/

O capodoperă a literaturii româneşti, basmul Tinereţe Fără Bătrâneţe şi Viaţă Fără de Moarte, după Petre Ispirescu se întoarce în Spania pentru a aduce magia şi înţelepciunea acestui basm nemuritor în mijlocul comunităţii româneşti.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2023

Prin intermediul acestui spectacol, realizatorii își propun să împărtășească din nou cu publicul frumusețea și învățămintele adânci ale acestei legende.

Spectacolul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, în regia lui Constantin Andrei Ionescu, își dorește să poarte publicul de toate vârstele pe tărâmurile fantastice ale basmului românesc, în care Făt Frumos pornește să găsească ceea ce niciun muritor nu a găsit vreodată – tinerețe și viață nesfârșită. În această călătorie va fi însoțit de un prieten năzdrăvan, de nedespărțit: Calul fermecat, cel înaripat.

Căutarea lui îl poartă pe meleaguri fantastice, în aventuri uluitoare în care va întâlni personaje mitice (Gheonoaia cu două capete, Zâna, Unchieșul cel Bătrân) pe care le înfrânge sau pe care le îndrăgește. Călătoria lui durează sute de ani, care trec ca o clipită. Eroul nostru reușește să biruiască orice, mai puțin dorul! Întors pe tărâmul omenesc, el descoperă că nimic nu poate să îi ostoiască dorul, căci totul s-a schimbat în lipsa lui. Totul, dar mai ales el!

Actorii Olga Delia Mateescu, Ruxandra Bălașu, Ioan Andrei Ionescu și Alexandru Făiniși, îndrumați de regizorul Constantin Andrei Ionescu vor aduce și de acestă dată România mai aproape de cei plecați departe de ea.

Turneul va avea loc în mai multe orașe din Spania (Sevilla, Palos de  la Frontiera,  Malaga, San Pedro del Pinatar, Valencia și Castellon de la Plana), în perioada 26 septembrie -9 octombrie oferind o experiență teatrală unică pentru românii care doresc să se bucure de spectacole de calitate în limba maternă.

„Cu acest turneu, ne dorim să oferim ca și la prima ediție o platformă pentru întâlniri intergeneraționale și dialog cultural. Teatrul are puterea de a conecta oameni și de a reflecta complexitatea experiențelor umane. Astfel, dorim să încurajăm discuțiile și schimbul de perspective între generații si culturi diferite, oferind o modalitate inedită de a explora subiecte relevante pentru comunitatea noastră“, arată organizatorii.

Spectacolul face parte dintr-un proiect amplu ce finanțat de Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și pornește de la dialogul interdisciplinar dintre teatru și educație fiind dedicat românilor din diaspora, dar și din țară.

Proiectul se desfășoară și cu sprijinul asociațiilor din Spania și anume: Federația Asociațiilor de Români din Andalucia, Asociația Românilor Întreprinzători din Andalucia, Institutul Hispano Român, Asociația Românilor din Valencia și Asociația ACORAMAR.

Un proiect realizat de Teatrul Coquette, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.