Bătrâna și hoțul, în această seară, la TVR 2 – Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/batrana-si-hotul-in-aceasta-seara-la-tvr-2-teatru-tv/

În amintirea Irinei Răchiţeanu, care a dispărut dintre noi la 15 octombrie 2013, şi a fost cea care a marcat, printr-o prezenţă histrionică de peste o jumătate de secol, scena românească, Casa de producţie a TVR propune spectacolul preluat de la Teatrul Mic, „Bătrâna şi hoţul”, de Viorel Savin, în regia lui Cristian Hadjiculea.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2015

Teatru TV  – Irina Răchițeanu mărturisea că rolul Bătrânei din textul lui Viorel Savin era o încercare pentru ea: „autorul a propus o bătrâna de peste 80 de ani. Eu am 65 – și sunt încă în formă.

Umeri cărnoși, sâni, șolduri. Și nu am darul «compozițiilor de vârstă» á la Leopoldina Bălănuță sau Olga Tudorache.”  Îndoielile din timpul repetițiilor au fost, însă, depășite pentru a deveni spectacolul memorabil al Teatrului Mic.

La puțin timp după premiera absolută la Bacău, în 1983, Cristian Hadjiculea propune Teatrului Mic textul dramaturgului Viorel Savin, cu marea tragediană Irina Răchițeanu în rolul principal, și față în față cu Sorin Medeleni – Hoțul.

Irina Rachiteanu-Sirianu

Irina Rachiteanu-Sirianu

Intriga simplă: un hoț pătrunde într-un muzeu pentru a fura un tablou și dă peste custodele și proprietarul muzeului, o bătrână de 80 de ani, incapabilă să îl oprească, fizic, dar perfect capabilă de un întreg arsenal de „trucuri, prefăcătorii și amânări”. (Constantin Radu-Maria – Revista TEATRUL, Nr 4, aprilie 1987, p 35)

Irina Răchițeanu descoperă cheia rolului, se regăsește pe ea însăși și depășește handicapul primelor repetiții devenind punctul central al reușitei spectacolului, după cum o descrie crticiul de teatru Valentin Silvestru în cronica sa de la premieră.

„Bătrâna și hoțul” – la TVR2, de la ora 20:10

BĂTRÂNA  ŞI HOŢUL

de Viorel Savin

Spectacol  realizat în colaborare cu Teatrul Mic

Regia : Cristian Hadjiculea

Interpreteaza : Irina Răchiţeanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Ieremciuc Niculae

Director de producţie  :  Viorel Suciu Decoruri : Virgil Luscov, Gheorghe Cazan Costume : Daniela Mirea Imaginea : Radu Popescu, Cristian Neacşu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu.Director de imagine : Cristian Nicolau Regia de montaj : Marga Niţă.

Regia artistică TV :  Olimpia Arghir .

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Bătrâna și hoțul, Teatru TV – tvr.ro

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.