Bătrâna și hoțul, în această seară, la TVR 2 – Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/batrana-si-hotul-in-aceasta-seara-la-tvr-2-teatru-tv/

În amintirea Irinei Răchiţeanu, care a dispărut dintre noi la 15 octombrie 2013, şi a fost cea care a marcat, printr-o prezenţă histrionică de peste o jumătate de secol, scena românească, Casa de producţie a TVR propune spectacolul preluat de la Teatrul Mic, „Bătrâna şi hoţul”, de Viorel Savin, în regia lui Cristian Hadjiculea.

Un articol de Petre Ivan|12 Octombrie 2015

Teatru TV  – Irina Răchițeanu mărturisea că rolul Bătrânei din textul lui Viorel Savin era o încercare pentru ea: „autorul a propus o bătrâna de peste 80 de ani. Eu am 65 – și sunt încă în formă.

Umeri cărnoși, sâni, șolduri. Și nu am darul «compozițiilor de vârstă» á la Leopoldina Bălănuță sau Olga Tudorache.”  Îndoielile din timpul repetițiilor au fost, însă, depășite pentru a deveni spectacolul memorabil al Teatrului Mic.

La puțin timp după premiera absolută la Bacău, în 1983, Cristian Hadjiculea propune Teatrului Mic textul dramaturgului Viorel Savin, cu marea tragediană Irina Răchițeanu în rolul principal, și față în față cu Sorin Medeleni – Hoțul.

Irina Rachiteanu-Sirianu

Irina Rachiteanu-Sirianu

Intriga simplă: un hoț pătrunde într-un muzeu pentru a fura un tablou și dă peste custodele și proprietarul muzeului, o bătrână de 80 de ani, incapabilă să îl oprească, fizic, dar perfect capabilă de un întreg arsenal de „trucuri, prefăcătorii și amânări”. (Constantin Radu-Maria – Revista TEATRUL, Nr 4, aprilie 1987, p 35)

Irina Răchițeanu descoperă cheia rolului, se regăsește pe ea însăși și depășește handicapul primelor repetiții devenind punctul central al reușitei spectacolului, după cum o descrie crticiul de teatru Valentin Silvestru în cronica sa de la premieră.

„Bătrâna și hoțul” – la TVR2, de la ora 20:10

BĂTRÂNA  ŞI HOŢUL

de Viorel Savin

Spectacol  realizat în colaborare cu Teatrul Mic

Regia : Cristian Hadjiculea

Interpreteaza : Irina Răchiţeanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Ieremciuc Niculae

Director de producţie  :  Viorel Suciu Decoruri : Virgil Luscov, Gheorghe Cazan Costume : Daniela Mirea Imaginea : Radu Popescu, Cristian Neacşu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu.Director de imagine : Cristian Nicolau Regia de montaj : Marga Niţă.

Regia artistică TV :  Olimpia Arghir .

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Bătrâna și hoțul, Teatru TV – tvr.ro

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului și vocea ANALIEI SELIS, toate acestea sunt ”ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19.00), la Sala Radio,  în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului TANGO SIMFONIC, ce poartă titlul Milonga de mis amores.

Page 1 of 78312345...102030...Last »