Bătrâna și hoțul, în această seară, la TVR 2 – Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/batrana-si-hotul-in-aceasta-seara-la-tvr-2-teatru-tv/

În amintirea Irinei Răchiţeanu, care a dispărut dintre noi la 15 octombrie 2013, şi a fost cea care a marcat, printr-o prezenţă histrionică de peste o jumătate de secol, scena românească, Casa de producţie a TVR propune spectacolul preluat de la Teatrul Mic, „Bătrâna şi hoţul”, de Viorel Savin, în regia lui Cristian Hadjiculea.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2015

Teatru TV  – Irina Răchițeanu mărturisea că rolul Bătrânei din textul lui Viorel Savin era o încercare pentru ea: „autorul a propus o bătrâna de peste 80 de ani. Eu am 65 – și sunt încă în formă.

Umeri cărnoși, sâni, șolduri. Și nu am darul «compozițiilor de vârstă» á la Leopoldina Bălănuță sau Olga Tudorache.”  Îndoielile din timpul repetițiilor au fost, însă, depășite pentru a deveni spectacolul memorabil al Teatrului Mic.

La puțin timp după premiera absolută la Bacău, în 1983, Cristian Hadjiculea propune Teatrului Mic textul dramaturgului Viorel Savin, cu marea tragediană Irina Răchițeanu în rolul principal, și față în față cu Sorin Medeleni – Hoțul.

Irina Rachiteanu-Sirianu

Irina Rachiteanu-Sirianu

Intriga simplă: un hoț pătrunde într-un muzeu pentru a fura un tablou și dă peste custodele și proprietarul muzeului, o bătrână de 80 de ani, incapabilă să îl oprească, fizic, dar perfect capabilă de un întreg arsenal de „trucuri, prefăcătorii și amânări”. (Constantin Radu-Maria – Revista TEATRUL, Nr 4, aprilie 1987, p 35)

Irina Răchițeanu descoperă cheia rolului, se regăsește pe ea însăși și depășește handicapul primelor repetiții devenind punctul central al reușitei spectacolului, după cum o descrie crticiul de teatru Valentin Silvestru în cronica sa de la premieră.

„Bătrâna și hoțul” – la TVR2, de la ora 20:10

BĂTRÂNA  ŞI HOŢUL

de Viorel Savin

Spectacol  realizat în colaborare cu Teatrul Mic

Regia : Cristian Hadjiculea

Interpreteaza : Irina Răchiţeanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Ieremciuc Niculae

Director de producţie  :  Viorel Suciu Decoruri : Virgil Luscov, Gheorghe Cazan Costume : Daniela Mirea Imaginea : Radu Popescu, Cristian Neacşu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu.Director de imagine : Cristian Nicolau Regia de montaj : Marga Niţă.

Regia artistică TV :  Olimpia Arghir .

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Bătrâna și hoțul, Teatru TV – tvr.ro

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.