Be SpectACTive propune Ziua Europeană a Spectatorului pe 21 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/be-spectactive-propune-ziua-europeana-a-spectatorului-pe-21-noiembrie/

Ziua de 21 noiembrie va marca prima celebrare a Zilei Europene a Spectatorului, un eveniment care nu numai că serbează publicul din Europa, dar aduce în prim plan înţelegerea impactului creativ pe care acesta îl poate avea pentru procesul artistic.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2015

Evenimentul este promovat de proiectul Be SpectACTive! și este dovada dezvoltării îndrăznețe a interesului acordat implicării active a publicului și angajamentului activ al spectatorului. În cadrul rețelei Be SpectACTive!, formată din doisprezece membri din nouă țări europene, anul trecut au fost înființate grupuri diferite de spectatori angajați activ, cu scopul de a lua parte la procesul de stabilire a programului organizațiilor de teatru și cultură ale propriilor orașe: până acum, o sută de persoane au fost incluse în procesul de angajament activ al spectatorului.

Ziua Europeană a Spectatorului este primul pas făcut pentru a aduce laolaltă spectatorii angajați activ, încercându-se în același timp înlăturarea barierelor lingvistice și spațiale prin intermediul unor noi instrumente de comunicare și al rețelelor sociale. „Ziua Europeană a Spectatorului a apărut din necesitatea de a crea conexiuni între zonele locale ce constituie căminul spectatorilor noștri – au declarat Giuliana Ciancio și Luca Ricci, creatori și curatori ai proiectului Be SpectACTive!, – Ediția 2015 este un punct de plecare ce va deveni, sperăm noi, o întrevedere permanentă în cadrul edițiilor viitoare. Scopul nostru este acela de a reuni spectatorii din țări diferite și de a le da șansa de a împărtăși experiența lor în teatru, creând o comunitate trans-locală.” Este pentru prima dată când se organizează, la nivel european, un astfel de experiment de angajament activ al spectatorului.

Cu ocazia Zilei Europene a Spectatorului mai multe acțiuni vor avea loc în fiecare oraș partener: începând cu Londra, până la Budapesta, cu oprire în Sansepolcro, toți membrii Be SpectACTive! vor organiza simultan întâlnirile spectatorilor, pentru ca aceștia să își împărtășească opiniile cu persoane din alte țări. Mai mult, spectatorii angajați activ vor completa un formular referitor la modul lor de abordare și viziunea proprie în ceea ce privește teatrul și artele contemporane ale spectacolului: răspunsurile lor (la aceleași trei întrebări) vor fi făcute publice pe 21 noiembrie, făcând astfel posibilă discuția în direct între spectatorii europeni.

Desfășurarea evenimentului va avea un orar diferit în țările participante, datorită diferenței de fus orar: Ziua Europeană a Spectatorului va începe la ora 18:00 în Londra, ora 19:00 în Europa Centrală și la ora 20:00 în România. Astfel toate activitățile sunt concentrate în același interval și în loc de a organiza mai multe evenimente locale, se va crea un eveniment european sincronizat, unic.

Be SpectACTive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă/Creative Europe. Membrii proiectului sunt: Municipalitatea Sansepolcro și CapoTrave/Kilowatt (Italia), Bakelit Multi Arts Center (Ungaria), B51 Cultural Society (Slovenia), Domino (Croația), LIFT (UK), Teatrul Național „Radu Stanca” (România), Tanec Praha (Cehia), York Theatre Royal (UK). Centre de cercetare: Fitzcarraldo Foundation (Italia), Universitatea din Barcelona (Spania), Universitatea Montpellier (Franța).

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.