Be SpectACTive propune Ziua Europeană a Spectatorului pe 21 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/be-spectactive-propune-ziua-europeana-a-spectatorului-pe-21-noiembrie/

Ziua de 21 noiembrie va marca prima celebrare a Zilei Europene a Spectatorului, un eveniment care nu numai că serbează publicul din Europa, dar aduce în prim plan înţelegerea impactului creativ pe care acesta îl poate avea pentru procesul artistic.

Un articol de Liliana Matei|21 Noiembrie 2015

Evenimentul este promovat de proiectul Be SpectACTive! și este dovada dezvoltării îndrăznețe a interesului acordat implicării active a publicului și angajamentului activ al spectatorului. În cadrul rețelei Be SpectACTive!, formată din doisprezece membri din nouă țări europene, anul trecut au fost înființate grupuri diferite de spectatori angajați activ, cu scopul de a lua parte la procesul de stabilire a programului organizațiilor de teatru și cultură ale propriilor orașe: până acum, o sută de persoane au fost incluse în procesul de angajament activ al spectatorului.

Ziua Europeană a Spectatorului este primul pas făcut pentru a aduce laolaltă spectatorii angajați activ, încercându-se în același timp înlăturarea barierelor lingvistice și spațiale prin intermediul unor noi instrumente de comunicare și al rețelelor sociale. „Ziua Europeană a Spectatorului a apărut din necesitatea de a crea conexiuni între zonele locale ce constituie căminul spectatorilor noștri – au declarat Giuliana Ciancio și Luca Ricci, creatori și curatori ai proiectului Be SpectACTive!, – Ediția 2015 este un punct de plecare ce va deveni, sperăm noi, o întrevedere permanentă în cadrul edițiilor viitoare. Scopul nostru este acela de a reuni spectatorii din țări diferite și de a le da șansa de a împărtăși experiența lor în teatru, creând o comunitate trans-locală.” Este pentru prima dată când se organizează, la nivel european, un astfel de experiment de angajament activ al spectatorului.

Cu ocazia Zilei Europene a Spectatorului mai multe acțiuni vor avea loc în fiecare oraș partener: începând cu Londra, până la Budapesta, cu oprire în Sansepolcro, toți membrii Be SpectACTive! vor organiza simultan întâlnirile spectatorilor, pentru ca aceștia să își împărtășească opiniile cu persoane din alte țări. Mai mult, spectatorii angajați activ vor completa un formular referitor la modul lor de abordare și viziunea proprie în ceea ce privește teatrul și artele contemporane ale spectacolului: răspunsurile lor (la aceleași trei întrebări) vor fi făcute publice pe 21 noiembrie, făcând astfel posibilă discuția în direct între spectatorii europeni.

Desfășurarea evenimentului va avea un orar diferit în țările participante, datorită diferenței de fus orar: Ziua Europeană a Spectatorului va începe la ora 18:00 în Londra, ora 19:00 în Europa Centrală și la ora 20:00 în România. Astfel toate activitățile sunt concentrate în același interval și în loc de a organiza mai multe evenimente locale, se va crea un eveniment european sincronizat, unic.

Be SpectACTive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă/Creative Europe. Membrii proiectului sunt: Municipalitatea Sansepolcro și CapoTrave/Kilowatt (Italia), Bakelit Multi Arts Center (Ungaria), B51 Cultural Society (Slovenia), Domino (Croația), LIFT (UK), Teatrul Național „Radu Stanca” (România), Tanec Praha (Cehia), York Theatre Royal (UK). Centre de cercetare: Fitzcarraldo Foundation (Italia), Universitatea din Barcelona (Spania), Universitatea Montpellier (Franța).

18
/12
/18

Povestea scrisă și regizată de Andreea Cristina Borțun, cea a celor a doi frați care se reîntâlnesc după mai bine de zece ani, în timpul unor proteste, despre vinovăție și frică, despre Cain și Abel, despre dragoste și ură, pe fundalul unei Românii în tranziție, îi aduce față în față pe Cosmina Stratan și Alexandru Ion.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

Page 1 of 76712345...102030...Last »