Be SpectACTive propune Ziua Europeană a Spectatorului pe 21 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/be-spectactive-propune-ziua-europeana-a-spectatorului-pe-21-noiembrie/

Ziua de 21 noiembrie va marca prima celebrare a Zilei Europene a Spectatorului, un eveniment care nu numai că serbează publicul din Europa, dar aduce în prim plan înţelegerea impactului creativ pe care acesta îl poate avea pentru procesul artistic.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2015

Evenimentul este promovat de proiectul Be SpectACTive! și este dovada dezvoltării îndrăznețe a interesului acordat implicării active a publicului și angajamentului activ al spectatorului. În cadrul rețelei Be SpectACTive!, formată din doisprezece membri din nouă țări europene, anul trecut au fost înființate grupuri diferite de spectatori angajați activ, cu scopul de a lua parte la procesul de stabilire a programului organizațiilor de teatru și cultură ale propriilor orașe: până acum, o sută de persoane au fost incluse în procesul de angajament activ al spectatorului.

Ziua Europeană a Spectatorului este primul pas făcut pentru a aduce laolaltă spectatorii angajați activ, încercându-se în același timp înlăturarea barierelor lingvistice și spațiale prin intermediul unor noi instrumente de comunicare și al rețelelor sociale. „Ziua Europeană a Spectatorului a apărut din necesitatea de a crea conexiuni între zonele locale ce constituie căminul spectatorilor noștri – au declarat Giuliana Ciancio și Luca Ricci, creatori și curatori ai proiectului Be SpectACTive!, – Ediția 2015 este un punct de plecare ce va deveni, sperăm noi, o întrevedere permanentă în cadrul edițiilor viitoare. Scopul nostru este acela de a reuni spectatorii din țări diferite și de a le da șansa de a împărtăși experiența lor în teatru, creând o comunitate trans-locală.” Este pentru prima dată când se organizează, la nivel european, un astfel de experiment de angajament activ al spectatorului.

Cu ocazia Zilei Europene a Spectatorului mai multe acțiuni vor avea loc în fiecare oraș partener: începând cu Londra, până la Budapesta, cu oprire în Sansepolcro, toți membrii Be SpectACTive! vor organiza simultan întâlnirile spectatorilor, pentru ca aceștia să își împărtășească opiniile cu persoane din alte țări. Mai mult, spectatorii angajați activ vor completa un formular referitor la modul lor de abordare și viziunea proprie în ceea ce privește teatrul și artele contemporane ale spectacolului: răspunsurile lor (la aceleași trei întrebări) vor fi făcute publice pe 21 noiembrie, făcând astfel posibilă discuția în direct între spectatorii europeni.

Desfășurarea evenimentului va avea un orar diferit în țările participante, datorită diferenței de fus orar: Ziua Europeană a Spectatorului va începe la ora 18:00 în Londra, ora 19:00 în Europa Centrală și la ora 20:00 în România. Astfel toate activitățile sunt concentrate în același interval și în loc de a organiza mai multe evenimente locale, se va crea un eveniment european sincronizat, unic.

Be SpectACTive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă/Creative Europe. Membrii proiectului sunt: Municipalitatea Sansepolcro și CapoTrave/Kilowatt (Italia), Bakelit Multi Arts Center (Ungaria), B51 Cultural Society (Slovenia), Domino (Croația), LIFT (UK), Teatrul Național „Radu Stanca” (România), Tanec Praha (Cehia), York Theatre Royal (UK). Centre de cercetare: Fitzcarraldo Foundation (Italia), Universitatea din Barcelona (Spania), Universitatea Montpellier (Franța).

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?