Beethoven deschide stagiunea Filarmonicii „George Enescu” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-deschide-stagiunea-filarmonicii-george-enescu/

Pianistul şi dirijorul Christian Zacharias deschide stagiunea Filarmonicii „George Enescu” cu un program integral Beethoven. Stagiunea 2018-2019 se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) şi a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2018

Primele concerte sunt planificate pentru zilelejoi, 4 si vineri, 5  octombrie, de la ora 19.00,  în  Sala mare a Ateneului Român. Pianistul și dirijorul Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii într-un program Beethoven.

În această toamnă, în cadrul stagiunii aniversare 2018-2019, în Sala mare a Ateneului Român, dirijori și soliști de renume internațional vor fi oaspeții Filarmonicii bucureștene, printre care dirijorii Paul Nadler, Christian Badea, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker și pianiștii Andrei Licareț, Lukasz Krupinski.

Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din Români, aflată în elita muzicală europeană. O stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală şi academică în evenimente culturale – concerte, conferinţe, expoziţii etc. – de înaltă ţinută.Insistăm să păstrăm cu rigoare şi consecvenţă activităţi culturale care să omologheze un spaţiu al excelenţei spiritului rafinat.România are imperativă nevoie de a-şi ameliora imaginea în lumea democrată civilizată, iar cultura de performanţă, susţinută şi promovată inteligent, poate juca un rol esenţial.Filarmonica George Enescu se străduieşte să slujească responsabil acest deziderat – Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu.

Joi, 4 și Vineri, 5  octombrie, de la ora 19.00 Ateneul Român – deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019 Filarmonica „George Enescu” – 150 de ani

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor sisolist – CHRISTIAN ZACHARIAS

Program

Ludwig van Beethoven                           

CreaţiunileluiPrometeu, op. 43 (selecţiuni)

Concertul nr. 3, în do minor, pentrupianşiorchestră, op. 37

Simfonia nr. 2, în re major, op. 36

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete aAteneului Român. Program: Marti  – Vineri 12:00 – 19:00. Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

 

Foto: Beethoven, Filarmonica „George Enescu”  – facebook

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.

08
/10
/14

În urmă cu 150 de ani, în octombrie, 1864, prin decretul lui Alexandru Ioan Cuza, se înfiinţa Conservatorul de Muzică şi Declamatiune din Bucureşti. S-a numit, de-a lungul timpului, Academie Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservator de Stat, Academie de Muzică şi Universitate Naţională, iar istoria sa a reflectat întru totul istoria vremurilor tulburi pe care le-a parcurs într-un deceniu şi jumătate.

07
/10
/14

Supranumită „Carmen a secolului XX”, VIORICA CORTEZ, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile,  va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată.

05
/10
/14

Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” a organizat un amplu casting la nivel național, în vederea distribuirii rolurilor principale din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, una dintre cele mai de succes producții de divertisment din toate timpurile.

04
/10
/14

Cea de-a noua ediție a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan și performance-ului din România, eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival a început la WASP — Working Art Spance and Production.

03
/10
/14

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Arte Noi InnerSound a adus la București 70 de artiști din 10 țări și o seară unică, dedicată filmului mut de scurtmetraj: Regizorul Gabriel Durlan (România) a câștigat Trofeul InnerSound pentru filmul “ÎnCerc”. Muzica a fost scrisă de Șerban Marcu (Cluj)