Beethoven, Raymond Chandler şi Mircea Ivănescu – 26 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-raymond-chandler-si-mircea-ivanescu-26-martie-in-cultura/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait, folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait,  folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

Beethoven a fost contemporan cu Mozart şi Goethe.

După ce l-a vazut „la lucru” (se întâmpla în 1879-1880), Mozart ar fi declarat „Ţineţi-i minte numele Beethoven, o să tot auziţi de el”. La sfârşitul lui iulie 1812,  Beethoven l-a întâlnit pentru prima dată pe Goethe. Cei doi erau legaţi de o admiraţie reciprocă, deşi nu se puteau înţelege. Compozitorul îl găsea pe scriitor prea servil, în timp ce acesta îl considera pe Beethoven un „sălbatic”.

1814 – A încetat din viaţă natural dr. Joseph Guillotin (n.1738), promotorul folosirii ghilotinei ca instrument de execuţie ”uman” în timpul Revoluţiei franceze (25.04.1792)

1871 – Instaurarea Comunei din Paris, autoritate locală cu ideologie de extremă stângă instaurată prin forţă, pe care guvernul republican o va înlătura cu ajutorul armatei la 28 mai

1874 – S-a născut Robert Frost, poet american (d. 1963)

1892 – S-a stins din viaţă poetul şi eseistul american Walt Whitman

1895 – A apărut, la București, până la 18 martie 1901, revista umoristică „Moș Teacă”, editată de Anton Bacalbașa.

1911 – S-a născut Tennessee Williams, dramaturg american (d. 1983)

1918 – A încetat din viaţă compozitorul francez Claude Debussy (n.1862)

1931 – S-a născut Mircea Ivănescu, poet și traducător român (d. 2011)

Beethoven

Mircea Ivănescu

1940 – S-a născut James Caan, actor american

1943 – S-a născut ziaristul Bob Woodward („Washington Post”), celebru prin acoperirea jurnalistică a scandalului „Watergate”, care a condus la demisia preşedintelui Nixon

1944 – S-a născut Diana Ross, cântăreață americană

1945 – S-a născut Patrick Suskind, prozator, dramaturg, scenarist elvețian

1948 – S-a născut Steven Tyler, muzician american, solistul trupei Aerosmith

1959 – A încetat din viaţă Raymond Chandler (n. 23 iul 1888), scriitor american care a influenţat genul romanului poliţist

Beethoven

Raymond Chandler

1985 – S-a născut actriţa britanică Keira Knightley

Foto cu Beethoven, Raymond Chandler şi Mircea Ivănescu – wikipedia

08
/09
/14

Ştiaţi că astăzi se împlinesc zece ani de când cel supranumit lordul muzicii româneşti, Dan Spătaru, a plecat dintre noi? Cântăreţul a murit la 8 septembrie 2004, în urma unui atac de cord, la nici 65 de ani. În memoria lui Dan Spătaru este organizat anual, la Medgidia, festivalul care îi poartă numele.