Berlinala 2018. Debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, la Berlin Critics’Week
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinala-2018-debutul-in-lungmetraj-al-mihaelei-popescu-la-berlin-criticsweek/

Filme de Steven Soderbergh şi Alonso Ruizpalacios se numără între cele mai noi cinci producţii selectate în competiţia Festivalului de Film de la Berlin, unde „În pronunţare”, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics’ Week. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea loc între 15 şi 25 februarie.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2018

Nouăsprezece dintre cele 24 de filme vor concura pentru Ursul de Aur şi trofeele Ursul de Argint.

„7 Days in Entebbe” (SUA), de José Padilha, „Ága” (Bulgaria), de Milko Lazarov, „Ang panahon ng halimaw (Season of the Devil)” (Filipine), de  Lav Diaz, „Museo” (Mexic), de Alonso Ruizpalacios, „Unsane” (SUA), de  Steven Soderbergh, au fost anunţate luni de organizatorii Berlinalei ca incluse în competiţiea celei de-a 68-a ediţii a festivalului.

Alte două producţii care vor participa în competiţie vor fi anunţate pe 6 februarie.

Tot astazi (luni), organizatorii au anunţat şase titluri, între care „The Happy Prince” (Germania), de Rupert Everett, şi „Unga Astrid (Becoming Astrid)” (Suedia), de Pernille Fischer Christensen – care vor participa la programul Berlinale Special, care cuprinde 12 lungmetraje şi 7 seriale.

Până în prezent, în programul competiţional participă filme din Austria, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Iran, Irlanda, Italia, Luxemburg, Mexic, Norvegia, Paraguay, Filipine, Polonia, România, Rusia, Serbia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Uruguay şi Statele Unite.

România va fi reprezentată în competiţie de „Nu mă atinge-mă”, lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie. El va fi prezentat pe 22 februarie.

„În pronunţare”, debutul Mihaelei Popescu

Filmul Mihaelei Popescu va fi prezentat pe 17 februarie, la cea de-a patra ediţie a Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week*.

Avându-i în rolurile principale pe actorii Dorotheea Petre şi Cuzin Toma, „În pronunţare” este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacţie şi o căsnicie eşuată.

Mihaela Popescu şi-a început cariera în cinema ca producător asociat al filmului „Periferic”, regizat de Bogdan George Apetri.

Primul său proiect de scurtmetraj, „Plimbare”, a avut premiera internaţională la Locarno IFF, fiind selectat în secţiuni ale unor festivaluri ca FIFF Namur, Bruxelles, Slamdance, Transilvania IFF, Ankara IFF şi Making Waves (New York).

În prezent, ea lucrează la primul său lungmetraj documentar – „The Living Bridge” -, care îşi propune să ofere o perspectivă asupra modului în care Brexit afectează viaţa cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie.

* Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week este un eveniment organizat de Asociaţia Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul de la Berlin.

Foto: În pronunţare – facebook

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.