BERLINER în regia lui Marian Crișan premiat la Moscova
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-in-regia-lui-marian-crisan-premiat-la-moscova/

Cel mai nou film semnat de Marian Crişan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 şi 8 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2020

Fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, festivalul a fost prezidat mulți ani de Nikita Mikhalkov și face parte din puținele festivaluri din lume de clasă A – FIAPF (Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films).

„Filmul lui Crișan te invită într-o lume ușor caricaturală care cucerește prin haz și farmecul actoricesc” – titra ziarul moscovit Vedomosti după prima proiecție din festival.

Distribuit internațional cu titlul THE CAMPAIGN de către Picture Tree International, BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută, și ni-l prezintă pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic.

Spectatorii îi vor putea recunoaște în distribuția filmului pe actorii: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

„Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” a declarat Ovidiu Crișan în conferința de presă din festival, felicitat fiind pentru rolul său din film.
„Mocanu e un lup bătrân care nu e interesat de nimic, se simte singur, luptă doar din inerție și îi e frică să nu ajungă în spatele gratiilor. Totuși, atunci când scapă în acest orășel uitat de lume, încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” le-a spus Ion Sapdaru, în rusă, jurnaliștilor de la Moscova.
Datorită perioadei pe care o traversăm, cei doi actori alături de Marian Crișan au fost prezenți la festival doar online, într-o întâlnire proiectată în direct.

Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădurețu, costumele Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni iar producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională în curând, fiind distribuit de Rova Film.

 

Mai multe informații găsiți și pe:
Facebook: https://www.facebook.com/berliner2020
MIFF: http://bit.ly/BERLINERlaMIFF
Picture Tree International: http://bit.ly/PictureTreeInternational

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.