BERLINER în regia lui Marian Crișan premiat la Moscova
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-in-regia-lui-marian-crisan-premiat-la-moscova/

Cel mai nou film semnat de Marian Crişan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 şi 8 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2020

Fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, festivalul a fost prezidat mulți ani de Nikita Mikhalkov și face parte din puținele festivaluri din lume de clasă A – FIAPF (Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films).

„Filmul lui Crișan te invită într-o lume ușor caricaturală care cucerește prin haz și farmecul actoricesc” – titra ziarul moscovit Vedomosti după prima proiecție din festival.

Distribuit internațional cu titlul THE CAMPAIGN de către Picture Tree International, BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută, și ni-l prezintă pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic.

Spectatorii îi vor putea recunoaște în distribuția filmului pe actorii: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

„Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” a declarat Ovidiu Crișan în conferința de presă din festival, felicitat fiind pentru rolul său din film.
„Mocanu e un lup bătrân care nu e interesat de nimic, se simte singur, luptă doar din inerție și îi e frică să nu ajungă în spatele gratiilor. Totuși, atunci când scapă în acest orășel uitat de lume, încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” le-a spus Ion Sapdaru, în rusă, jurnaliștilor de la Moscova.
Datorită perioadei pe care o traversăm, cei doi actori alături de Marian Crișan au fost prezenți la festival doar online, într-o întâlnire proiectată în direct.

Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădurețu, costumele Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni iar producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională în curând, fiind distribuit de Rova Film.

 

Mai multe informații găsiți și pe:
Facebook: https://www.facebook.com/berliner2020
MIFF: http://bit.ly/BERLINERlaMIFF
Picture Tree International: http://bit.ly/PictureTreeInternational

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.