Bienala Tinerilor Artişti poposeşte în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/bienala-tinerilor-artisti-poposeste-in-bucuresti/

Bienala Tinerilor Artişti (11 octombrie-11 noiembrie) este un proiect innovator , unul dintre cele mai importante evenimente axate pe artã vizualã internaṭionalã. Aceasta se va desfãşura joi, 18 octombrie, în club A. Noutatea evenimentului  constã în modul în care acesta va avea loc; putem afirma cã este un fel de premierã mondialã: având titlul de […]

Un articol de |16 octombrie 2012

Bienala Tinerilor Artişti (11 octombrie-11 noiembrie) este un proiect innovator , unul dintre cele mai importante evenimente axate pe artã vizualã internaṭionalã. Aceasta se va desfãşura joi, 18 octombrie, în club A. Noutatea evenimentului  constã în modul în care acesta va avea loc; putem afirma cã este un fel de premierã mondialã: având titlul de Overlapping Biennial, aceasta va include o expoziṭie postatã on-line, pe un site special dedicate evenimentului, iar accesul se va obṭine prin intermediul unui QR. Aceste QR-uri vor putea fi gãzite peste tot în Bucureşti.

Printre invitaṭii evenimentului se vor numãra şi maria Manolescu, Radu pervolovici, criticul Adrian Guṭã, Silvia Saitoc, Matei Sâmihãian.

 

12
/03
/14

Un număr record de nouă filme, printre care şi foarte lăudatul Upstream Color, vor concura în acest an pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută și nu vor fi distribuite ulterior în cinematografele din România.

12
/03
/14

Între 7 şi 11 aprilie, elevii schimbă sălile de clasă cu sălile de cinema în cadrul festivalului Cinema-Edu. Aproximativ 4 000 de liceeni sunt deja înscrişi pentru a participa la proiecţii de filme de artă şi independente, urmate de dezbateri cu invitaţi speciali din lumea filmului şi concursuri cu premii.

12
/03
/14

Ovidiu Iuliu Moldovan, unul dintre cei mai iubiţi actori s-a născut pe întâi ianuarie 1942, în satul Vişinelu, comuna Sărmaşu (Mureş) şi s-a stins din viaţă pe 12 martie 2008, în urma unui stop cardio-respirator, cauzat de o ciroză. După 1995, afcetta de moartea mamei sale, actorul a refuzat să mai joace în filme, ultimul său mare rol fiind "Pantazi", din "Craii de Curtea-Veche.

12
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 12 martie s-a născut Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc şi cel mai bine cotat pictor român din toate timpurile? Opera sa „Cazul straniu al domnului K“ a fost vândută în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Tot în 2013, lucrarea sa „Al şaptelea simţ“ (1948) a obţinut suma de 308.458 de euro la o licitaţie din Londra. Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamţ, în 1903. În 1930 a plecat la Paris, unde s-a ataşat de Brâncuşi, omul care i-a pus în mână un aparat de fotografiat. Brauner a străbătut bulevardul Montparnasse şi a fotografiat o casă - casa unde îşi va pierde, peste doar câţiva ani, ochiul. În 1931, Brauner îşi pictează autoportretul. Decide să îl anime puţin, pentru a-l face mai extravagant şi... îi scoate un ochi! Un an mai târziu, realizează o compoziţie onirică şi violentă. În prim-plan se află un chip care are înfipt în orbită un stilet pe care stă scrisă litera D, iniţiala celui care avea să-l lovească mai târziu. Pe 28 august 1938, în casa fotografiată în 1930 arev loc o petrecere boemă. Printre cei prezenţi se află şi Victor Brauner. Are loc o ceartă între doi spanioli se sparg câteva pahare, iar unul dintre cioburi se opreşte în ochiul lui pictorului român, împlinind “profeţia” lui Brauner.

11
/03
/14

Anca Damian, alături de coproducătorii Guillaume de Seille (Arizona Production) şi Wlodek Matuszevski (Filmograf) au prezentat săptămâna trecută Muntele magic în cadrul sesiunii de Proiecte în producţie din cadrul Cartoon Movie (Lyon 5-7 martie 2014), unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animaţie din lume.

11
/03
/14

Actriţa Olimpia Melinte a primit premiul pentru revelaţia anului - pentru dublul rol din coproducţia româno-spaniolă "Canibal", de Manuel Martín Cuenca - la gala Uniunii Actorilor din Spania, care a avut loc luni, la Teatro Arteria Coliseum din Madrid.

11
/03
/14

Cea mai amplă manifestare interculturală din România - Gala Culturală Româno-Turcă va strânge pe 12 martie 2014 peste 350 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani pentru a susține un spectacol cultural de anvergură la Sala Palatului din București. Pe 14 martie 2014, reprezentația artistică se va desfășura și în Constanța la Casa de Cultură.

11
/03
/14

Marius Manole, care a jucat în mai multe spectacole, care au însumat nouă reprezentaţii, sâmbăta și duminica trecută. În acelaşi timp, maestrul Radu Beligan a jucat de patru ori, în doar două zile. Iar astăzi, cei doi reprezentați ai culturii românești vor mai avea o reprezentaţie a spectacolului-emblemă națională, „Lecţia de violoncel“, de la ora 19.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti.

11
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 11 martie s-a născut Ion Besoiu, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori români? Besoiu a debutat în pe marele ecran în 1957, însă succesul l-a cunoscut după turnarea filmului „Toate pânzele sus”. Activitatea sa cinematografică este impresionantă: "Furtuna", "Neamul Șoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini și umbre" etc. În anul 2002, Ion Besoiu a a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut.

10
/03
/14

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Marcel Ţop este regizorul cameleon. Montează pe scena Operei Române, a Teatrului de Comedie, în ţară, sau în underground, cu aceeaşi plăcere şi dăruire, nu se repetă şi nu trece neobservat! Se reinventează cu fiecare spectacol pe care îl montează, pentru că, așa cum îi place să-l citeze pe Peter Brook „în teatru, diavolul e plictiseala!”

10
/03
/14

La Teatrelli, se joacă „Quartet”, de Ronald Harwood, în regia lui Dan Tudor. Patru actori ajunși la o etate, cum se spune, venerabilă, Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin, Damian Crâșmaru, întregesc un spectacol de antologie.