BIG BAND-ul RADIO: concert de jazz la 66 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/big-band-ul-radio-concert-de-jazz-la-66-de-ani/

Miercuri, 14 octombrie (19.00), BIG BAND-ul RADIO vă invită la primul concert din seria „JAZZ PE ROMÂNEŞTE” din stagiunea 2015-2016 a Sălii Radio.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2015

Una dintre orchestrele din România cu cea mai lungă tradiţie, dedicată muzicii de divertisment în multe genuri ale acesteia, de la jazz, la pop sau la blues, ansamblul al cărui nume este legat de Cerbul de Aur – Braşov sau de Festivalul de la Mamaia, care are în palmares numeroase colaborări pentru televiziune şi înregistrări radio, toate acestea înseamnă BIG BAND-ul RADIO. Deşi Sala Radio este asociată probabil cel mai adesea cu muzica clasică, serile de jazz oferite în ultimii ani de Big Band-ul Radio – dirijat de IONEL TUDOR – sunt evenimente pe care nu trebuie să le rataţi!

Evenimentul de miercuri, derulat sub titlul „RADIO BIG BAND 66 şi notorii săi solişti”, punctează aniversarea unei vârste frumoase a ansamblului Radio România şi îşi propune să îi aducă în faţa publicului pe o parte dintre soliştii care au contribuit în decursul ultimelor stagiuni la concertele de succes ale Big Band-ului.

Îi veţi aplauda astfel pe: SEBASTIAN BURNECI (trompetă), ADRIAN COJOCARU (trombon), CRISTIAN SOLEANU (saxofon), GEORGE NATSIS (pian), MARIAN GEORGESCU (chitară) şi LAURENŢIU ZMĂU (baterie).

Cu o frecvenţă lunară şi desfăşurată iniţial în studioul „Alfred Alessandrescu” al Radio România, seria „JAZZ PE ROMÂNEŞTE” – moderată de Florian Lungu – se derulează începând din 2013 la Sala Radio, datorită afluenţei de public doritor să participe la aceste concerte.

În 1949, pentru diversificarea emisiunilor radiofonice, s-a luat decizia ca muzica de divertisment să primească o reprezentare profesională de ţinută, moment în care s-a înfiinţat un ansamblu de gen, actualmente Big Band-ul Radio. Maeştri importanţi, dirijori şi compozitori: Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor au asigurat conducerea formaţiei. Big Band-ul Radio a susţinut concerte, a colaborat la emisiuni de televiziune şi a participat la festivaluri – mai ales cele de la Mamaia şi Braşov. Format din instrumentişti de mare valoare, Big Band-ul Radio a creat o adevărată şcoală de interpretare, de improvizaţie şi orchestraţie.

Evenimentul se derulează sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio : IONEL TUDOR, compozitor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia „Tell Me Why” – Monica Anghel şi Marcel Pavel).
Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială : aceasta a început încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În anul 1981 a debutat în calitate de compozitor şi a devenit un orchestrator cunoscut şi apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor şi soliştilor români.

Din 1991, s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, recitaluri şi gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional „Cerbul de aur” – Braşov şi pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică uşoară, ci şi spre jazz, blues şi chiar rock.

În calitate de compozitor şi orchestrator a obţinut aproximativ 60 de premii, printre care : Premiul I „Mamaia” – 1986, Premiul I „Mamaia” – 1988, Premiul I si Trofeul „Mamaia” – 1993, Premiul de creaţie al UCMR (Uniunea Compozitorilor din România) – 1997, Diploma de Onoare în semn de recunoaştere şi preţuire pentru contribuţia la promovarea cântecului românesc decernată de Ministerul Culturii şi Cultelor – 2002.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

FOTO: Liviu Ungureanu

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.