Cel mai frumos tango din lume, Nunta lui Figaro, Don Quijote și La Bohème pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-frumos-tango-din-lume-nunta-lui-figaro-don-quijote-si-la-boheme-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Cea de-a treia săptămână a lunii februarie propune diverse titluri pe scena Operei Naţionale Bucureşti, precum Cel mai frumos tango din lume, Nunta lui Figaro, Don Quijote şi La Bohème.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2024

Miercuri, 14 februarie, ora 18:30, vă invităm să ascultați cele mai frumoase tangouri românești – alături de tenorul Daniel Magdal, acompaniat de pianistul Alexandru Burcă (în calitate de invitat) – și, totodată, să admirați mișcările elegante și pasionale ale dansatorilor de tango. Conceptul regizoral poartă semnătura lui Alexandru Nagy, iar cel coregrafic a Monicăi Petrică. Un eveniment memorabil care vă va purta într-o lume a pasiunii și a eleganței. Nu ratați această oportunitate unică de a experimenta frumusețea tangoului românesc într-una dintre cele mai emblematice locații din București.

Joi, 15 februarie, ora 18:30, vă așteptăm la opera bufă Nunta lui Figaro. A fost inspirată de comedia omonimă (La Folle Journée, ou le Mariage de Figaro) a lui Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (1778), muzica fiind compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, iar libretul semnat de Lorenzo da Ponte. Regia acestui spectacol poartă semnătura lui Sir David Pountney. La pupitrul dirijoral se va afla, în calitate de invitat, maestrul Kristian Alexander. Kristian Alexander este directorul muzical fondator și dirijorul principal al Kindred Spirits Orchestra (Toronto, Ontario), directorul muzical fondator al International Music Academy (Markham, Ontario), directorul artistic fondator al Festivalului de Muzică Contemporană din Markham și directorul artistic fondator al Festivalului și Concursului Internațional de Muzică (Toronto). Kristian Alexander a condus Internationale Bach-Collegium și Gächinger Kantorei în Stuttgart, Orchestra Simfonică din Cairo, Societatea Oratoriului din Hong Kong, Orchestra Națională Teleradio a Moldovei, Orchestra Filarmonică Lutosławski și Orchestra Filarmonică Malawski din Polonia, precum și Kindred Spirits Orchestra, Orchestra Simfonică din Windsor, Orchestra Operei din Montréal, Orchestra Simfonică a Conservatorului Regal de Muzică (Toronto), Orchestra de Cameră Oakville, Orchestra Simfonică Guelph, Orchestra Filarmonică Etobicoke, Orchestra Simfonică Vaughan, Societatea Oratoriului din Vancouver, Toronto Classical Singers, Orchestra Simfonică Mozarteum și Orchestra Filarmonică Sofia.

Vineri (16 februarie) și sâmbătă (17 februarie), ora 18:30, vă propunem în dublă reprezentație spectacolul de balet Don Quijote de Ludwig Minkus. Baletul Don Quijote este o producție inspirată de romanul omonim al lui Miguel de Cervantes. Deși povestea lui Don Quijote a servit drept sursă de inspirație pentru mai multe spectacole de balet create de coregrafi renumiți, versiunea prezentată la Teatrul Bolșoi în 1869, rezultată din colaborarea dintre Marius Petipa și Ludwig Minkus, a adus nu doar un succes remarcabil, ci și titlul de compozitor oficial al Baletului Imperial de la Sankt Petersburg lui Minkus. Muzica captivantă a compozitorului a fost perfect sincronizată cu ritmul și farmecul melodic al spectacolului, avându-i ca protagoniști pe îndrăgostiții Kitri și Basil, precum și pe Don Quijote. Inspirat de frumusețea lui Kitri, pe care o confundă cu Dulcineea din visurile sale, Don Quijote pleacă într-o călătorie pentru a-i găsi pe cei doi îndrăgostiți și pentru a-i ajuta să-și împlinească visul de a fi împreună. Cu ingeniozitatea sa, cavalerul reușește să-l convingă pe Lorenzo, tatăl lui Kitri, să accepte căsătoria celor doi, iar astfel, obstacolele întâmpinate de tânărul cuplu sunt depășite cu succes. Povestea se încheie cu o strălucitoare petrecere de nuntă, unde Don Quijote și scutierul său Sancho Panza se alătură sărbătorii.

Duminică, 18 februarie, ora 18:30, vă invităm la spectacolul de operă La Bohème de Giacomo Puccini. După romanul Scènes de la vie de bohème de Henri Murger, Giacomo Puccini a adus sub lumina reflectoarelor spectacolul de operă La Bohème, care surprinde, într-o autentică capodoperă muzicală, dragostea și sărăcia, consumate într-o noapte de poveste, în Ajunul Crăciunului, în cartierul Latin din Parisul primei jumătăți de secol XIX.

Bilete aici  și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.