„Un artist, un pian și un țambal” – recital susținut de Cătălin Răducanu, la ICR Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-artist-un-pian-si-un-tambal-recital-sustinut-de-catalin-raducanu-la-icr-londra-2/

Primul recital al anului 2024, din cunoscuta serie „Concertele Enescu”, aduce în faţa publicului londonez, joi, 1 februarie 2024, de la ora 19:00, concertul „Un artist, un pian şi un ţambal – clasic, jazz, folclor”, suţinut de pianistul şi compozitorul Cătălin Răducanu, la sediul ICR Londra.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2024

Cătălin Răducanu a pregătit un program special pentru publicul britanic, prezentând piese de Dan Dediu, Chopin, Debussy și Enescu, la pian, cu improvizații de jazz, pe teme de Ciprian Porumbescu sau George Enescu, şi cu piese la țambal, în care artistul prelucrează teme celebre din folclorul românesc. Prin demersul său artistic, Cătălin Răducanu propune o elaborată tranziție și fuziune de stiluri și genuri muzicale, trecând cu ușurință de la muzica clasică la improvizația de jazz ori forma stilizată a muzicii folclorice.

După un turneu primit cu mult entuziasm în România, în 2023, Cătălin Răducanu își propune să ajungă în 2024 și peste hotare, în faţa publicului din Europa, dar şi în faţa comunităţilor de români din diaspora, „Un artist, un pian și un țambal” intrând în seria supranumită Turnee de poveste.

Cătălin Răducanu este absolvent al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul cu Alma Peter, Vlad Dimulescu, Dana Borșan și Viniciu Moroianu. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având privilegiul de a susține concerte în Germania, Ungaria, Franța și Italia. S-a perfecționat în cadrul unor masterclass-uri cu profesori de renume: Gabriel Amiraș, Andrei Gavrilov, și Cristian Beldi. A fost de două ori bursier al UNIMIR și al Fundației „Principesa Margareta a României”, în 2014 și 2016. A susținut recitaluri si concerte la Școala Americană, Tinerimea Română, Teatrul Act, Muzeul „George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică București, Institutul Maghiar, Sala ARCUB, Sala Palatului, Ateneul Român, Centrul Ceh, Palatul Suțu, Castelul Peleș, Palatul „Regina Elisabeta”, Franz Liszt Academy Budapest, Academia Maghiară din Roma, Teatrul ODEON București, Opera Națională București, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica din Brașov sau Casa Lipatti. A participat la Festivalul „Serile Lipatti” (2013-2014), la Festivalul de Jazz de la Constanța, „Jazz up Sea”; este pianist colaborator al grupului cameral „Traffic Strings”. Cătălin Răducanu a fost unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului „George Enescu” la Secția Vioară, în 2021. Este membru al formației de muzică contemporană „Ars Subtilior”. Primul său demers solo a avut loc ȋn anul 2023, ȋn cadrul Turneului Național „Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor”, traversând cele mai importante orașe ale țării, de la București, la Ateneul Român, până la cele mai îndepărtate sate. Tânărul muzician provine dintr-o veche familie de lăutari.

Producător: Pro Contemporania

Parteneri culturali: Universitatea Naţională de Muzică, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:

Website | Facebook | X (Twitter) | Instagram

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.