Birdman, din 16 ianuarie în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/birdman-din-16-ianuarie-in-cinematografele-din-romania/

„Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, regizat de Alejandro González Iñárritu şi considerat unul dintre filmele favoritele la Oscar în acest an, va avea premiera în cinematografele din România pe 16 ianuarie,

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2015

Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance) este o comedie cu accente dramatice, regizată de mexicanul Alejandro Gonzales Inarritu, cu Michael Keaton, Emma Stone şi Naomi Watts în distribuţie, şi spune povestea unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway.

Michael Keaton, în vârstă de 62 de ani, îl interpretează în acest film pe Riggan Thomson, actor în derivă care încearcă să îşi recâştige publicul. În încercarea sa, protagonistul este susţinut de fiica sa (Emma Stone), proaspăt externată dintr-o clinică de dezintoxicare şi care îi devine asistentă, de o actriţă şi de un actor excentric.

Filmul este lider în sezonul premiilor cinematografice din acest an şi pare să devină marele favorit la Oscarurile din luna februarie, după ce a fost nominalizat şi a şi câştigat mai multe trofee din partea diferitelor sindicate, organizaţii şi asociaţii ale profesioniştilor din domeniul cinematografiei din SUA, dar şi din partea criticilor.

Premiat de mai multe ori la Cannes („Iubiri şi câini/ Amores perros”, „Babel”), nominalizat la Oscar la categoria cel mai bun film străin în 2000, Alejandro Gonzales Inarritu are o reputaţie excelentă pe plan internaţional şi este considerat unul dintre cei mai talentaţi regizori ai generaţiei sale.

Printre filmele sale se numără „21 de grame/21 grams”, cu Sean Penn, „Iubiri şi câini/ Amores perros”, cu Gael García Bernal, „Babel”, cu Cate Blanchett şi Brad Pitt, şi „Biutiful”, cu Javier Bardem, care a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru acest rol, la Festivalul de Film de la Cannes din 2010.

Foto: Birdman – cinemagia

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.