BIS Teatru demarează campania IZOLART
https://www.ziarulmetropolis.ro/bis-teatru-demareaza-campania-izolart/

Răspândirea la nivel mondial a epidemiei de coronavirus obligă artiştii şi operatorii culturali la găsirea de formule pentru a rămâne în contact cu publicul, pentru a menţine vii artele performative.

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2020

În acest context, Asociația Culturală BIS (BIS Teatru) lansează campania IZOLART, o modalitate inedită de a transfera teatrul independent în mediul virtual, păstrând vie speranța revederii, a reîntâlnirii nemijlocite cu spectatorii.

„Poezia de la 9 seara” și „Basme de pe planeta albastră” sunt cele două acțiuni prin care BIS Teatru va aduce bucurie în casele oamenilor, îndemnându-i să-și petreacă timpul cu lucruri frumoase, să fie responsabili, să aibă grijă de cei vulnerabili, să respecte indicațiile autorităților în vederea combaterii epidemiei. Acțiunea „Poezia de la 9 seara”, ce a debutat pe data de 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, își propune prezentarea pe pagina de facebook BIS Teatru a câte unui poem rostit de actorii companiei sau de către invitații lor din lumea întreagă, seară de seară, de la ora 21:00.

Cea de-a doua acțiune, „Basme de pe planeta albastră”, este dedicată cu precădere celor mici și părinților acestora. De două ori pe săptămână, sâmbăta și duminica, de la ora 17:00, copiii vor putea urmări câte o poveste istorisită și filmată de actorii BIS Teatru, cu mijloacele pe care le au acasă. Sâmbătă, 4 aprilie 2020, Alis Pelle și Alin Turcu vor spune „Povestea celor trei purceluși”, care găsesc în intimitatea casei protecție în fața pericolului venit de afară (lupul cel rău). Mesajul este unul plin de speranță, fiind menit să țină piept fricii sau tristeții, ce ar putea să „ne dea târcoale” în această perioadă.

Având în vedere faptul că artiștii independenți se confruntă cu o situație foarte dificilă din punct de vedere financiar, în condițiile anulării spectacolelor în distribuția cărora se aflau, campania IZOLART va propune moduri prin care cei de acasă pot să plătească, opțional, la acțiunile descrise mai sus, un bilet online aici.

„Suntem conștienți că în anul 2020 lumea va arăta cu totul altfel de cum am cunoscut-o noi. Artiștii și organizatorii de evenimente vor fi siliți de împrejurări să găsească moduri noi de abordare și de exprimare. Modelele proiectelor BIS vor fi la rândul lor puternic afectate. Considerăm însă că e de datoria noastră să mergem mai departe adaptând conținutul acestor proiecte și mesajele noastre la noile realități ale lumii înconjurătoare, ale planetei. Vom căuta așadar modalități de a continua proiectele noastre mari (Festivalul 25 de ore de teatru non-stop și Teatrul din Cartier) și sprijin pentru producția de spectacole. Natura a schimbat regulile, arătându-ne cât de fragili și de vulnerabili suntem. Campania IZOLART e semnul nostru de adaptare. IZOLART s-a născut din nevoia artiștilor izolați de a se exprima și de a rămâne în contact cu publicul. În vremuri grele, precum cele pe care vrând-nevrând le parcurgem, arta teatrului, precum și celelalte arte, trebuie să găsească resurse de a se reinventa pentru a oferi oamenilor sprijin, consolare, zâmbete.” a declarat regizorul Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru.

 

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

06
/09
/23

Sibiu, 6 septembrie 2023. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din București prezintă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Povești invizibile” cu Eliza Păuna și Mihaela Rădescu. Spectacolul va mai avea două reprezentații în avanpremieră, vineri, 8 septembrie de la ora 18:00 și sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.