Highlights-uri FITS, premiere pe Scena Digitală în septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/highlights-uri-fits-premiere-pe-scena-digitala-in-septembrie/

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică şi dans a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public şi îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2023

Premierele lunii septembrie sunt spectacole care s-au jucat cu casa închisă și s-au bucurat de mare succes la public la cea de-a 30-a ediție a FITS: „MAKOM 30. Sărbătoarea dansului” și „Înapoi la Bach”.

„Vertigo Dance Company a sărbătorit anul acesta 30 de ani de existență, la fel ca Festivalul, iar această fericită coincidență a adus pe scena FITS un spectacol memorabil, creat special pentru acest eveniment. De asemenea, Festivalul a fost deschis printr-un spectacol de orgi extraordinar. Pe Scena Digitală, publicul se poate bucura de aceste două spectacole deosebite și online și să fie astfel parte din miracolul care a însemnat FITS 30”, spune Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al TNRS.

„MAKOM 30. Sărbătoarea dansului” al Vertigo Dance Company este un spectacol despre căutarea perpetuă a revenirii în locul care ne apropie de noi. Căutarea perpetuă ne duce mai aproape de noi înșine. Noa Wertheim îmbină spiritualitatea, existențialismul și viața din jurul nostru. Pendulând cu atenție între acești poli, coregrafa transformă mișcarea în inspirație, „perpetuând căutarea locului care ne ajută să ne conectăm la noi înșine”. Wertheim spune că „Makom are la bază conceptele de Imagine și Șablon. Imaginea reprezintă esența, emoția, sufletul, lumea noastră internă, în timp ce Șablonul reprezintă corpul, structura atotcuprinzătoare. Între cele două cadre conceptuale regăsim întinderea timpului. Înțelegerea caracterului temporar al existenței ridică întrebări legate de supraviețuirea noastră: Cum se sfârșește totul? Încotro de îndreptăm? Pe parcursul existenței noastre în spațiu, luând forma fizică a corpului nostru, ne confruntăm cu aceste întrebări primordiale. Iată structura magică a contradicțiilor cu care ne naștem și prin prisma cărora ne explorăm drumul în viață.”

„Înapoi la Bach” cu Jean-Christophe Geiser este un spectacol tribut dedicat orgii, regina instrumentelor, și lui Johann Sebastian Bach, regele compozitorilor. Cunoscutul organist elvețian, Jean-Christophe Geiser, directorul muzical al Catedralei din Lausanne, unde se află cea mai mare orgă din Elveția, va interpreta la orgă cele mai dificile lucrări ale lui Bach: Preludiu și Fuga, Partita, Coral – un adevărat regal al operelor pentru orgă compuse de Bach. Ascultați-le cu inima deschisă!

Bilete și abonamente pe Scena Digitală

Pe Scena Digitală, abonamentul lunar, cel trimestrial, precum și cel anual includ toate cele peste 60 de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producții în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans și muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preț de 6 luni, respectiv 299 lei, și abonamentul pentru 3 luni la preț de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei/lună. Spectatorii pot opta și pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la prețul de 30 lei. În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând, oriunde și de oricâte ori.  Biletul individual este disponibil patru ore de la activare și alegerea intervalului de timp pentru vizionare.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe site.

Toate spectacolele Scenei Digitale oferă și subtitrare în limba engleză.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.