BLACK SEA ARTS FESTIVAL, între 19 și 25 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/black-sea-arts-festival-intre-19-si-25-mai/

Între 19 şi 25 mai în Bucureşti va avea loc prima ediţie a BLACK SEA ARTS FESTIVAL, un eveniment care doreşte să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă.

Ca urmare a succesului Zilelor Filmului Ucrainean din 2015 când ONG Pământeni împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România au strâns donații în valoare de 1443 RON si 100 EURO pentru victimele conflictului din Ucraina, Black Sea Arts Festival atrage atenția asupra situatiei socio-politice și economice a Mării Negre încercând din nou să susțină financiar anumite cauze sociale. În compania unor experți, realizatori și jurnaliști din zonă, festivalul va prezenta filme și dezbateri legate de cultură și de cele mai recente evenimente din țările de la Marea Neagră.

 
Securitatea, stabilitatea și coeziunea regională a spațiului Mării Negre se află într-un declin constant de la conflictul armat dintre Rusia și Georgia din 2008. Primăvara Arabă precum și actualul conflict din estul Ucrainei (inclusiv anexarea Crimeei de către Rusia) au accentuat acest declin. Momentul 2006-2008, în care regiunea era în curs de a-și construi o identitate trebuie redobândit, iar BLACK SEA ARTS FESTIVAL militează pentru creșterea gradului de coeziune dintre vecinii uniți de aceeași mare – în ciuda diferențelor, populațiile țărilor de la Marea Neagră au mai multe lucruri în comun decât se crede.

Proiectul susține candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În 2015, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.
Pe scurt, în cadrul Black Sea Arts Festival vor avea loc: expoziții foto (ARCUB – New Normal; Înconjurul Mării Negre. Oameni și ritualuri; Vagabonzii Mării Negre; Londophone – El camino de Balkan), o expoziție de caricatură (LA SCENA – Russia today), arhitectură (Cișmigiu – Baba Yoga // Kids Corner), o instalație interactivă (Cinema Eforie – Șezătoare cu Cântec) și proiecții de filme artistice și documentare (Cinemateca Eforie – România, Ucraina, Rusia, Turcia, Moldova și Cinemateca Union – Bulgaria, Georgia, Armenia, Azerbaijan).

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

07
/12
/17

Miercuri, 6 decembrie, Muzeul Național de Artă al României a redeschis Sala Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc în prezența lui Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Directorului Liviu Constantinescu, a Directorului Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]