Block Party în District 40 | ediția a II-a, între 28 și 29 septembrie, pe strada I.L. Caragiale din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/block-party-in-district-40-editia-a-ii-a-intre-28-si-29-septembrie-pe-strada-i-l-caragiale-din-bucuresti/

Lectură, spectacole de dans şi muzică contemporană, dezbateri inedite şi cinema în aer liber – toate aceste delicii de cultură revin în District 40, pe strada  I.L.Caragiale din capitală, în cadrul celei de-a II-a ediţii a evenimentului cultural stradal Block Party, organizat de ARCEN pe 28-29 septembrie, între orele 11.00 şi 23.00.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2019

Loial promisiunii proiectului District 40, de a concretiza con|viețuirea într-o stare de spirit în cartierul cultural al Icoanei, ARCEN aduce la ediția  Block  Party din acest an un program amplu, care cuprinde nume importante din literatura contemporană (Nora Iuga, Claudiu Komartin, Bogdan Ghiu, Robert Gabriel Elekes), muzică (Maria Balabaș și Jim Felix), dans contemporan (Oana Mureșan, Ioana Marchidan și Ale Jara), arhitectură și artă contemporană (instalații proiectate de arh. Elena Viziteu, dialoguri despre spațiul urban cu Ilinca Păun Constantinescu, Suzana Vasilescu și Anca Poterașu).

Block Party în District 40 propune o altfel de interacțiune cu strada și cu orașul, dar și o nouă formă de vecinătate. Prin dezbaterile propuse, instalațiile de artă și arhitectură contemporană, ediția de anul acesta a Block Party-ului răspunde la întrebarea „Cum ar arăta o stradă pietonală într-un district cultural al orașului?”. Timp de două zile consecutiv, traficul rutier va fi oprit, iar strada va deveni pe rând spațiu expozițional, loc de întâlnire și interacțiune în mijlocul orașului, spațiu de lectură și performance, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii și adulți, scenă de dans și cinema în aer liber.

„Block Party în District 40 are ca scop reluarea dialogului dintre locuitorii aceleiași străzi și aceluiași cartier, într-o nouă stare de spirit, care integrează unitar orașul, strada, vecinătatea și clădirile. Block Party în District 40 vine astfel să promoveze ideea că viețuirea urbană înseamnă mai mult decât locuirea unui spațiu. Înseamnă legătura dintre oameni și spațiul pe care îl locuiesc, care formează comunitatea și starea de bine în mijlocul orașului pe care îl locuim”, a declarat presei Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN.

O concretizare a stării de spirit ARCEN, District 40 demonstrează, la scara unui district relevant pentru București – Cartierul Icoanei, modul în care se poate reface, activa și valorifica, prin cultură și comunitate, atât legătura între oameni și spațiul în care locuiesc, cât și legătura dintre oameni, în spațiul în care locuiesc.

Programul evenimentului este mai jos. De asemenea pe paginile de Facebook ARCEN și District 40 veți găsi zilnic, începând de astăzi, 16.09.2019, informații de interes din culisele evenimentului, cu speakerii și temele pe care le vor dezbate.

Vă așteptăm cu mare interes să luați parte la Block Party 2019! Jurnaliștii interesați de participarea la eveniment sunt rugați să ne informeze în legătură cu prezența lor la adresa [email protected] .

Program Block Party în District 40 | ediția 2019

| sâmbătă și duminică, 28-29 septembrie

| de la 11.00 la 23.00

| în strada I.L.Caragiale, între str. Icoanei și str. Maria Rosetti

ora 11.00

  • acces în instalația urbană de pe întreaga stradă I.L.Caragiale, arh. Elena Viziteu
  • muzică în stradă, dj Jim Felix
  • instalația-librărie, un proiect ARCEN-Cărturești, arh. Elena Viziteu
  • spațiu de joacă Răspiua

ora 13.00-13.30

  • sâmbătă: performance poezie urbană cu Claudiu Komartin și Siberia
  • duminică: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș

ora 13.45-14.30

  • sâmbătă: dialog Suzana Vasilescu, Anca Poterașu

| Despre rolul artei contemporane în spațiul public. Cazul cartierului Mântuleasa. moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică: dialog Ilinca Păun Constantinescu

| Despre cum mor și renasc orașele. Revitalizarea centrului prin cultură și comunitate.  moderator: Andreea Pietroșel.

ora 14.30-15.45

  • sâmbătă și duminică: performance Oana Mureșan (Cluj Napoca)

ora 16.00-16.30

  • sâmbătă: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș
  • duminică: performance cu Biofilm (Robert G. Elekes, Petra A. Binder, George Pandrea și Dumitru Galupa)

ora 16.30-17.15

  • sâmbătă: dialog Bogdan Ghiu

| Despre regenerarea cartierelor istorice ale Bucureștiului. Cazul District 40 | moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică (ora 16.30-17.45): Conferință Nora Iuga.

| Dialog despre Orașul care ne locuiește . | moderator: Andreea Pietroșel.

ora 17.15-19.15

  • sâmbătă: performance coregrafic cu Ale Jara, Gaga Mouvement, TanzFaktur (Düsseldorf)
  • duminică: performance coregrafic cu Ioana Marchidan, Linotip (București)

ora 19.30-20.00

  • sâmbătă și duminică: Proiecții de film despre oraș și spațiu public

ora 20.00-23.00

  • sâmbătă și duminică: party de District Cultural cu dj Jim Felix

Informații de background:

District 40 este un exemplu pentru modul în care cultura și educația aduc calitate în viața și conviețuirea noastră cu cei de lângă noi, creând o anume stare de spirit prin refacerea, reinterpretarea modernă, activarea și valorificarea legăturii dintre oameni și spațiul în care locuiesc. District 40 promovează „conviețuirea într-o stare de spirit”.

ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate, pentru „cultură și trăire cu rezon pentru București”.  Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Informații constant actualizate despre Block Party, 28-29 septembrie 2019:

Pagina de Facebook, District 40: https://www.facebook.com/district40bucuresti/

Pagina de Facebook, ARCEN: https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN/

Site-ul ARCEN, rubrica Calendar: http://www.arcen.info/calendar/

Foto: Block Party – facebook

31
/10
/18

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

31
/10
/18

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

30
/10
/18

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură și artă contemporană din Timișoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziții de afișe activiste și sociopolitice, dar și cu o serie de discuții ale unor regizori de film cu vizionarea producțiilor lor angajate social și politic, alături de mulți alți invitați.

18
/10
/18

Walk & Shoot a reprezentat în ultimii doi ani o alternativă unică pe piața din București la workshopuri și ateliere de fotografie. Fiind gândit de o echipă cu experiență în organizare de evenimente culturale, dar aflată în afara zonei de fotografie, și în colaborare cu fotografi cunoscuți și respectați la noi, Walk & Shoot reușise să iasă din tiparul „hai să învâțăm despre diafragmă, iso și timp de expunere în timp ce stăm cu toții într-o cameră și ne uităm la un ecran de proiecție”.

12
/10
/18

Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe vor participa la proiectul "Mad(e) In Romania", aflat la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara pentru a spune cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. "Mad(e) In Romania" va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

08
/10
/18

„Monumente în mișcare – patrimoniu dispărut” 2018, proiect produs de Nasui collection & Gallery și Muzeul Județean de Istorie Brașov, își propune promovarea patrimoniului istoric al Brașovului dispărut, prin producția și plasarea în spațiul public a două sculpturi de mari dimensiuni, contemporane, temporare și neintruzive, prin organizarea de module educaționale pentru tineri și printr-o expoziție documentară outdoor dedicată publicului larg.

06
/10
/18

Au mai rămas două săptămâni până la începutul Festivalului Național de Teatru, ediția a 28-a, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 – 29 octombrie. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.