Expozițiile MAD(e) in Romania #rezistă, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitiile-made-in-romania-rezista-la-timisoara/

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură şi artă contemporană din Timişoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziţii de afişe activiste şi sociopolitice, dar şi cu o serie de discuţii ale unor regizori de film cu vizionarea producţiilor lor angajate social şi politic, alături de mulţi alţi invitaţi.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2018

Marți, 30 octombrie, de la ora 18, Galeria Pygmalion va găzdui vernisajul a două expoziții #MadXinRomania care vor prezenta o serie de afișe activiste și sociopolitice, reflectând relația dintre problemele lumii înconjurătoare, conștiința socială și manifestările artistice ce militează pentru schimbare, anunţă organizatorul, Asociația Culturală Contrasens.

Expoziţiile sunt parte a două proiecte puternice și recunoscute pentru discursul lor critic – Răcnet 2.0 – Afiș sociopolitic, un proiect al celor de la Graphic Front, şi A4Activism – O istorie a afișului activist și a organizațiilor societății civile, un proiect al Agenției Creionetica.

Seara va fi completată de o dezbatere filosofică cu Alex Condrache, prozator cu studii în filosofie și jurnalism, doctorand în Canada, pe tema Fără nostalgii, dar cu optimism. De la intelectuali și „Rezistența prin Cultură”, la hipsteri și protestele #rezist.

Miercuri, 31 octombrie, fondatorul campaniei “Corupția Ucide”, Florin Bădiță, va vorbi, de la ora 18, la Casa Artelor, despre responsabilitatea civică pe care ar trebui să o avem într-o societate și despre nevoia clară de schimbare, publicul fiind invitat să rămână apoi la proiecția filmului Everyday Rebellion, un documentar care arată cum formele de protest non-violente și nesupunerea civilă pot schimba lumea.

Joi, 1 noiembrie, tot la Casa Artelor, începând cu ora 18, va fi o seară în care se vor examina realitățile sociale și politice din România, cu focus pe acțiunile colective și de protest, avându-i ca invitați pe Ruxandra Gubernaț, jurnalist, cercetător și documentarist, alături de Henry Rammelt, doctorand în Științe Politice. De la ora 20, va avea loc proiecția filmului documentar Portavoce, care urmărește emergența unor tipuri alternative de interacțiune culturală în România care au contribuit în timp la dezvoltarea unui nou tip de societate civilă responsabilă pentru protestele de amploare din ultimii ani

Finalul de săptămână aduce cu el o discuție despre protestele politice din România, cu Mădălina Roşca şi Paul Arne Wagner, realizatori de film documentar, și alte două întâlniri cu discuții despre feminism și curatoriat alături e Olivia Nițiș, iar Ileana Pintilie va povesti despre raportul public-privat și sfera publică secundară în România în perioada comunistă.

Colateral cu evenimentele din proiectul MAD(e) in Romania, va începe festivalul de teatru DOM 100, iar vineri, 2 noiembrie, Asociația Culturală Contrasens aduce la Timișoara spectacolul de teatru Ne ştim de 100 de ani, în regia lui Ștefan Iordănescu, pe un text de Vlad Tăușance, având în distribuție actori din patru teatre și patru regiuni istorice, gândită să re-conecteze publicul cu istoria sa națională.

Participarea la toate evenimentele este gratuită.

Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara (mai 2015), care promovează arta și cultura ca fiind un spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor pe care își propun să-i familiarizeze cu actul artistic şi cu actul creativ românesc contemporan. “Vrem să prezentăm pe piaţa de artă o ofertă culturală diversă, experimentală, multiculturală, conectată la fenomene contemporane, naţionale şi internaţionale”, declară Dana Sarmeș, președintele al Asociației Culturale Contrasens.

Foto: Expozițiile MAD(e) in Romania –

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.