Bogdan Cotîrță (Melting Dice), de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/bogdan-cot%c3%aer%c8%9b%c4%83-melting-dice-de-la-a-la-z/

Bogdan Cotîrţă, solistul trupei româneşti Melting Dice, vorbeşte, într-un interviu în formă de alfabet, despre: graniţa dintre vină şi zâmbet, dribling şi Timişoara, răbdare şi oftat, dar, mai ales, despre un cuvânt căruia îi găsiţi explicaţia chiar aici: „smanes“.

Un articol de Dan Boicea|7 martie 2020

Trupa Melting Dice va urca joi, 12 martie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Gloria a Teatrului Metropolis din București (Strada Bucovina, nr. 6), pentru un concert special din seria MUSEcology, alături de Toulouse Lautrec și Muse Quartet. Biletele sunt disponibile aici.

În continuare, Bogdan Cotîrță, de la A la Z.

A. Artist. Ceva ce nu cred că voi avea șansa să fiu vreodată, pentru că mi se pare că sunt prea puțini oameni care pot fi considerați artiști și prea mulți care se consideră singuri. E ceva aproape tabu pentru mine.

B. Bogdan. Un nume pe care nu l-am simțit aproape niciodată ca fiind al meu și l-am ciuntit sau le-am permis altora să-l ciuntească în toate felurile posibile (Boghi, Bob, etc). Probabil a fost primul și cel mai constant mod de a mă opune deciziilor luate de ai mei pentru mine.

C. Cvartet. În 12 martie, la Sala Gloria din București, vom cânta pentru prima dată alături de Muse Quartet și suntem extrem de recunoscători pentru această colaborare. Mulțumiri speciale merg la Dan Georgescu și Alexei Țurcan pentru aranjamentele instrumentale ale pieselor în această formulă.

D. Dribling. Un cuvânt care îmi place cum sună și care cred că merită mai multe sensuri pentru a-l putea folosi mai mult.

E. EP. Pentru că în toamna acestui an vom scoate al doilea material Melting Dice și va fi un EP cu șase piese. Un material de tranziție spre un nou sound, o nouă formulă, o nouă perioadă din istoria noastră (cel puțin asta țintim).

F. Fals. Sunt poate mai preocupat decât ar trebui să fiu ca tot ceea ce fac muzical să nu fie fals. Atât la propriu, dar mai ales la figurat. Să nu fie ceva inutil pentru că nu lasă să se vadă suficient înăuntru.

G. Graniță. Îmi aduc aminte când am mers prima dată cu tatăl meu până la frontiera cu Serbia, pentru că i s-a părut lui important să văd cum arată o graniță. Probabil este o amintire alterată, însă țin mult să rămână așa.

H. Hotel. O parte integrantă a vieții pe drum pe care o presupune munca în industria muzicală. Hotelul, oricâte stele are sau nu, îți impune anumite stări, adormi altfel într-un astfel de loc, te obligă să te gândești unde te afli pentru câteva minute înainte de a adormi.

I. Incomod. Pentru că este o stare pe care am aflat că nu mă pricep deloc să o ascund. Și am ales s-o iau ca pe o calitate.

J. Joacă. Am ales să ne jucăm până la vârsta asta făcând muzică în loc de ce ar fi apreciat vecinii părinților noștri.

K. Kilogram. Pentru că abecedar și mi s-ar părea ipocrizie să caut acum un alt cuvânt doar ca să nu fie „kilogram”.

L. Liniște. O caut pe scenă, din nou și la propriu, și la figurat. Uneori o găsesc, alteori „îmi dai și mie vocea mai tare?”.

M. Mare. Există două feluri de oameni de pământ. Eu Mare.

N. Nerv. Aș vrea să fiu un alchimist care poate transforma nervii în nerv. Nu sunt. Încă.

O. Oftat. E un mesaj fain pe pereții din Timișoara cu „loc de oftat”. Mi se pare liniștitor.

P. Pansament. Cuvântul ăsta este foarte potrivit pentru ce descrie. Gândiți-vă că fașa aceea cu care te bandajezi s-ar numi lătură. E foarte potrivit pansament și în domeniul lui e chiar important să fii potrivit.

Q. Quinoa. Nu vine altceva și nu cred că aș ști să îl folosesc într-o propoziție.

R. Răbdare. Ingredientul constant în orice rețetă de succes. Mai rar în piață decât quinoa (iată!).

S. Smanes. Un cuvânt pe care credeam că îl știu mai mulți oameni și am aflat la un moment dat că trebuie să fii din Timișoara, dintr-o anumită generație și să te fi învârtit în zona muzicală ca să știi că se referă la cântatul cu… nerv (să zicem).

T. Timișoara. Sper ca într-o zi să trăiesc și să muncesc în New-York, iar la bătrânețe să mănânc banii nepoților într-un sat de pe malul unei mări cât mai din sudul Europei, dar Timișoara va rămâne mereu acasă.

U. Uitat. Este cel mai recent single al nostru și primul care are un clip pe care mi l-am asumat cu totul, de la scenariu la producție. Sunt tare mândru de el.

V. Vină. Este sentimentul cel mai prezent în mintea mea și cel de care încerc cel mai mult să scap.

W. Watt. Pentru că am folosit deja kilogram și quinoa.

X. XX. Una din trupele foarte mișto care au fost și nu mai.

Y. Yes. Altă trupă mișto care a fost și nu mai.

Z. Zâmbet. Pentru că are mult mai mult suflet în el decât un râs cu toți dinții.

MUSEcology: Toulouse Lautrec și Melting Dice x Muse Quartet pe 12 martie la Sala Gloria din București!

Două formații de pe scena alternativă se întâlnesc în lumea instrumentelor clasice – o călătorie intermediată de Muse Quartet. Seria de concerte MUSEcology prezintă periodic la Sala Gloria din București (str. Bucovina nr. 6) câte două formații de pe scena rock, indie și alternative adaptându-și piesele din repertoriu și pășind pe noi teritorii sonore alături de Muse Quartet. Seria continuă joi pe 12 martie cu Toulouse Lautrec și Melting Dice.

Prețul biletelor constituie 60 de lei (earlybird – număr limitat) și 70 de lei (presale). În limita locurilor rămase, la intrare biletele vor costa 80 de lei. Accesul publicului în Sala Gloria se va face începând cu ora 19:00.

Toulouse Lautrec descind din familii aristocrate. Ei au copilărit pe pajiști verzi și întinse în fața castelului și au crescut cu sunetul cornurilor de vânătoare și mirosul parfumurilor de contesă rumenă în obraji. Desi predestinați studiului academic și educației alese, viața i-a aruncat în păturile cele mai cârpite ale societății. Influențați inițial de Rene Pricetau și John Lewis Brown, ei și-au găsit drumul în mijlocul boemei rebele. Sunt obișnuiți ai localurilor de noapte, sunt pasionați de femei, absint și opium, scuipă în microfoane, gesticulează pe corzi în cabaret și, îmbătați de succes, sparg fețele tobelor din localuri și se uită sub crinolinele fetelor.

„X” este al patrulea album de studio Toulouse Lautrec, apărut în primăvara lui 2019. La zece ani de activitate, grupul și-a rafinat abordarea artistică, menținând bineînțeles doza de impresionism de tentă franceză grefat pe o realitate românească ușor paralelă care i-a consacrat încă de la primul album. „X” este rock’n’roll, este o declarație artistică, este continuarea explorării unor teme sociale apărute pe albumul anterior „Dejun pe iarbă” din 2015. Însoțit de un cupaj propriu de vin, realizat de Alira, albumul „X” este o experiență de la un capăt la celălalt, livrată de un grup de notorii eroi renegați.

Muzica Melting Dice poate fi numită rock alternativ, dar nu e doar atât; timbrul vocal și interpretarea lui Bogdan te-ar putea duce într-o zonă grunge, cu vibe-uri dinspre anii ’90, în timp ce inflexiunile metal din riff-urile de chitară sună modern, abraziv, completând fundamentul oferit de versurile enigmatice. În 2017 trupa a lansat albumul de debut ”Cord Cablu Creier” printr-un turneu național de promovare.

Muse Quartet caută mereu Altfelul: fetele nu țin cont de limite și își exercită talentul și capacitățile instrumentelor clasice și în alte genuri muzicale, prezentând în concerte noi și noi nuanțe ale muzicii cinematice, pop și rock. Cvartetul a avut numeroase proiecte și colaborări atât în țară cât și în străinătate alături de artiști de renume precum Akua Naru, C.T.C., Golan, Smiley, VUNK, byron sau Silent Strike.

Joi seara, pe 12 martie, la Sala Gloria din București, Toulouse Lautrec și Melting Dice își vor cânta propriile piese într-o abordare originală, trupele fiind acompaniate pe rând de Muse Quartet. Astfel, muzica de inspirație clasică va face legătura dintre stilurile alternative, rock și indie – pe scurt, MUSEcology. Biletele se găsesc pe www.iabilet.ro și în rețeaua de distribuție IaBilet la prețurile de 60 de lei (earlybird – număr limitat) și 70 de lei (presale). În limita locurilor rămase, la intrare biletele vor costa 80 de lei.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Carturesti, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.

14
/05
/14

Diana Mihailopol a fost recompensată cu Premiul UNITER pentru teatru radiofonic, pentru Două nuvele de Mihail Bulgakov: Ştergarul cu cocoş şi Beregata de oţel. Ea a semnat dramatizarea radiofonică şi regia artistică pentru această producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, premiată la gala desfășurată la sfârșitul lunii aprilie.

05
/05
/14

T. O. Bobe, scriitorul care a dat acum zece ani „Cum mi-am petrecut vacanța de vară“, o carte de o forță de expresie, ba chiar și de un succes rareori egalate, T. O. Bobe, scriitorul care a revenit în 2011 cu „Contorsionista“, ne-a oferit un scurt interviu din care va rezulta că a scrie cărți în România echivalează cu a merge pe o sârmă imposibilă care arareori duce undeva.

30
/04
/14

Gabriel Coveșeanu a absolvit Facultatea de Teatru la UNATC, în 1996. Apoi s-a supus unui test: va fi în stare să facă altceva, în afară de actorie, în vremuri nesigure pentru artă? După ce a absolvit un master, la ASE, cu note mari, concluzia fericită a fost „Da“. Și totuși, soarta a făcut ca el să rămână în profesia pe care și-a ales-o cu inima, nu cu rațiunea.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.

10
/03
/14

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Marcel Ţop este regizorul cameleon. Montează pe scena Operei Române, a Teatrului de Comedie, în ţară, sau în underground, cu aceeaşi plăcere şi dăruire, nu se repetă şi nu trece neobservat! Se reinventează cu fiecare spectacol pe care îl montează, pentru că, așa cum îi place să-l citeze pe Peter Brook „în teatru, diavolul e plictiseala!”

13
/02
/14

Care e diferența între muzica vie și cea pe care o auzim la radiourile comerciale? Ce înseamnă jazz a cappella și cum s-au lansat Sarmalele Reci ,,ca în brânză”, acum aproape 20 de ani? Povestește Zoltán András, fondatorul grupului Jazzappella.