Borcanul cu Ficțiune, o platformă de creație pentru tinerii scenariști de film
https://www.ziarulmetropolis.ro/borcanul-cu-fictiune-o-platforma-de-creatie-pentru-tinerii-scenaristi-de-film/

Într-un colţ de lume, pe prispa unei case vechi, poţi găsi o mulţime de personaje cu traiste pline de amintiri şi peripeţii. Poveşti ale căror fir s-a rătăcit între adevăr şi imaginaţie, în timpul unui apus de fericire sau a unui răsărit de mister. Momente de haz sau de supărare, cât să umple o viaţă de om.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2019

Un borcan plin cu povești care vor să iasă la suprafață, povești pe care le poți scrie chiar tu. Anul acesta Vestra vine cu nouă provocare pentru tinerii creativi pasionați de cinematografie. Borcanul cu Ficțiune este o platformă de crație pentru scenarii de film dedicata tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani care vor să își dezvolte abilitățile de scriere sub îndrumarea unui  expert.

Alături de Ion Sapdaru, Florin Lăzărescu și Adrian Păduraru poți descoperi lumea minunată a cinematografiei într-o locație de vis.  Înscrie-te cu o lucrare proprie (proză, povestire, scenariu) pe borcanul-cu-fictiune.ro până în data de 20 iunie și dacă lucrarea ta este selectată de juriu poți ajunge în tabăra Induction de la Cai de Vis.  Acolo, vei avea ocazia să îți aprofundezi cunoștințele scriind un scenariu propus (din poveștile locurilor) cu ajutorul lui Ion Sapdaru. Dacă scenariul tău se regăsește printre cele mai bune, atunci vei avea ocazia să participi la cea de-a doua etapă a proiectului Masterclass, unde vei avea oportunitatea să întâlnești personalități din industrie care te vor ajuta să îți perfecționezi scenariul.

La final de proiect dacă scenariul tău se declară câștigător, Vestra îl va transforma într-un film de  scurt metraj cu care vei putea participa la festivalurile naționale și internaționale.

Dacă te regăsești printre cei care știu să transforme o experiență într-o oază de cuvinte  turnată pe hârtie, atunci hai să îți găsești povestea!

Mai multe detalii pe site-ul: borcanul-cu-fictiune.ro

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?