“Brâncuşi, sculptorul luminii”, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/brancusi-sculptorul-luminii-la-tvr/

Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, va prezenta documentare şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”. Primul program din acest ciclu – „Brâncuşi, sculptorul luminii” – va putea fi urmărit vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2016

Dezbaterea a realizată în 2013 şi moderată de Daniela Zeca Buzura şi la care au fost invitaţi Pavel Şuşară – critic, istoric de artă şi Cornel Mihalache – jurnalist şi regizor, este urmată de concertul extraordinar „Brâncuşi şi bucuria muzicii”, transmis în direct de la Târgu Jiu.

Începând cu ora 20:00, telespectatorii îi vor putea asculta pe Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu Jiu.

Concertul se transmite în simulcast şi pe TVR 3.

Ziua Brâncuşi

Sub numele „Ziua Brâncuşi” , TVR 1 difuzează tot vineri, 19 februarie, de la ora 21:10, două filme-documentar realizate de Cornel Mihalache.

„Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului şi mă refer la aserţiunea «Cocoşul sînt eu! »-, am imaginat o poveste a întîlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată”, descrie Cornel Mihalache primul film: „Brâncuşi”.

Cea de-a doua producţie – „Hobiţa, coloana şi tractorul” – îl aduce în prim plan pe Tanasie Lolescu. El este  este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu.

Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Documentarul a câştigat Premiul GOPO  pentru cel mai bun film documentar în 2007 şi premiul UCIN pentru regie film documentar în 2006.

Tot vineri, 19 februarie, puteţi urmări emisiunea „Memoria locului”, difuzată de la ora 21:30, pe TVR 3, pentru ca de la ora 20:30, la TVR Internaţional, să ruleze emisiunea „Lumea şi noi”, care o prezintă pe Doina Lemny, istoricul de artă care, din 1990, lucrează la Centrul Georges Pompidou, locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuşi.

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii” continuă la TVR 2 din 19 februarie (ziua naşterii artistului) la TVR 2 până în 18 martie (şi marcând ziua de 16 martie – ziua când, în anul 1957, artistul a decedat la Paris).

Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, TVR 2 va prezenta câte o „Capodoperă Brâncuşi” în scurte materiale de cinci minute în care, istoricul de artă Cosmin Ungureanu va vorbi despre lucrări ca Rugăciune, Danaidă sau Somnul.

Pe lângă aceste „Capodopere”, TVR 2 va difuza, zilnic, scurte interviuri şi fragmente din filmele de arhivă produse de Manase Radnev, Constantin Chelba, Carmen Dumitrescu,  Ruxandra Garofeanu  şi Ileana Ploscaru Panait.

Telespectatorii vor afla detalii despre ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin, primele sale sculpturi, atelierul de la Paris, ansamblul de la Târgu Jiu sau autoportretele sale.

Aceste programe pot fi urmărite şi online, pe portalul video TVR+.

Foto: Brâncuşi, sculptorul luminii – tvr.ro

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!

23
/02
/21

Pășiți într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii și obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie și 8 mai 2021.

23
/02
/21

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiți sau să redescoperiți expoziția „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, noua expoziție virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din Republica Moldova și România.

23
/02
/21

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.