“Brâncuşi, sculptorul luminii”, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/brancusi-sculptorul-luminii-la-tvr/

Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, va prezenta documentare şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”. Primul program din acest ciclu – „Brâncuşi, sculptorul luminii” – va putea fi urmărit vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2016

Dezbaterea a realizată în 2013 şi moderată de Daniela Zeca Buzura şi la care au fost invitaţi Pavel Şuşară – critic, istoric de artă şi Cornel Mihalache – jurnalist şi regizor, este urmată de concertul extraordinar „Brâncuşi şi bucuria muzicii”, transmis în direct de la Târgu Jiu.

Începând cu ora 20:00, telespectatorii îi vor putea asculta pe Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu Jiu.

Concertul se transmite în simulcast şi pe TVR 3.

Ziua Brâncuşi

Sub numele „Ziua Brâncuşi” , TVR 1 difuzează tot vineri, 19 februarie, de la ora 21:10, două filme-documentar realizate de Cornel Mihalache.

„Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului şi mă refer la aserţiunea «Cocoşul sînt eu! »-, am imaginat o poveste a întîlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată”, descrie Cornel Mihalache primul film: „Brâncuşi”.

Cea de-a doua producţie – „Hobiţa, coloana şi tractorul” – îl aduce în prim plan pe Tanasie Lolescu. El este  este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu.

Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Documentarul a câştigat Premiul GOPO  pentru cel mai bun film documentar în 2007 şi premiul UCIN pentru regie film documentar în 2006.

Tot vineri, 19 februarie, puteţi urmări emisiunea „Memoria locului”, difuzată de la ora 21:30, pe TVR 3, pentru ca de la ora 20:30, la TVR Internaţional, să ruleze emisiunea „Lumea şi noi”, care o prezintă pe Doina Lemny, istoricul de artă care, din 1990, lucrează la Centrul Georges Pompidou, locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuşi.

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii” continuă la TVR 2 din 19 februarie (ziua naşterii artistului) la TVR 2 până în 18 martie (şi marcând ziua de 16 martie – ziua când, în anul 1957, artistul a decedat la Paris).

Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, TVR 2 va prezenta câte o „Capodoperă Brâncuşi” în scurte materiale de cinci minute în care, istoricul de artă Cosmin Ungureanu va vorbi despre lucrări ca Rugăciune, Danaidă sau Somnul.

Pe lângă aceste „Capodopere”, TVR 2 va difuza, zilnic, scurte interviuri şi fragmente din filmele de arhivă produse de Manase Radnev, Constantin Chelba, Carmen Dumitrescu,  Ruxandra Garofeanu  şi Ileana Ploscaru Panait.

Telespectatorii vor afla detalii despre ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin, primele sale sculpturi, atelierul de la Paris, ansamblul de la Târgu Jiu sau autoportretele sale.

Aceste programe pot fi urmărite şi online, pe portalul video TVR+.

Foto: Brâncuşi, sculptorul luminii – tvr.ro

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.