Brandul gastronomic al României, conturat în primul Masterclass „Amintiri Gustoase”
https://www.ziarulmetropolis.ro/brandul-gastronomic-al-romaniei-conturat-in-primul-masterclass-amintiri-gustoase/

Primul Masterclass Amintiri Gustoase a adus în faţa participanţilor, la Arcub, creatori de conţinut, chefi, antropologi, experţi în gastronomie, dar şi sociologi care au pus în context primul studiu privind identitatea culturală gastronomică a României.

Un articol de Petre Ivan|15 martie 2023

„Amintiri Gustoase” a oferit pe parcursul zilei de sâmbătă o experiență completă de învățare, dar și de degustare a ceea ce înseamnă bucătăria românească azi. Masterclass-ul a fost realizat de Unlock la comanda Zaga Brand, agenția care a creat platforma culturală Cronicari Digitali, care integrează și proiectul Amintiri Gustoase.

După ce creatori de conținut au vorbit despre cum se trece din farfurie în ecrane, care sunt tacticile testate și validate de rezultate, un expert debate a adus la un loc cinci chefi renumiți și un antroplog pentru a discuta despre bucătăria românească, modul în care aceasta a evoluat și cum va arăta viitorul pe mesele noastre. Ziua s-a încheiat cu o dezbatere eveniment, moderată de jurnalistul gastronomic Cosmin Dragomir, în care două generații diferite, întruchipate de scriitorul Radu Paraschivescu și cobzarul Bogdan Simion, au întărit nevoia de a contura un brand gastronomic al României, o misiune asumată de Amintiri Gustoase.

În prima sesiune, invitați au fost Jamila, Cristian China-Birta, Răzvan Moței, Alina Muntele și Dan Arvinte, iar la expert debate-ul din Masterclass Amintiri Gustoase au luat parte Chef Adi Hădean, antropologul gastronomic Adriana Sohodoleanu, Chef Alex Cîrțu, Chef Liviu Lambrino, Chef Marco Favino și Chef Mihai Toader. Ambele sesiuni au fost prezentate de Ciprian Muntele, recunoscut și apreciat pentru emisiunile radio, dar și pentru blogul său gastronomic și conținutul de calitate din zona food pe social media.

Participarea la eveniment a fost gratuită pentru un număr limitat de participanți, selectați dintre cei care și-au arătat interesul și preocuparea constantă pentru fenomenul gastronomic. Au fost de cel puțin 3 ori mai mulți solicitanți pentru un loc în sală decât spațiul disponibil. Mai bine de 600 de stories au adus în social media atmosfera de la Masterclassul Amintiri Gustoase și descoperirile culinare delicioase de la activările din pauzele dintre sesiuni. Evenimentul nu a fost transmis video online pentru că experiența gândită de organizatori a presupus o prezență fizică și o implicare multisenzorială la fața locului.

Din primul moment în care au intrat în spațiul evenimentului, participanții au putut descoperi o spectaculoasă instalație artistică, „Roadele pământului. Roadele de-acasă”, realizată pe suport vertical de Dhaniel Nora, cu fructe, legume, diverse plante și flori. Toate au format o poveste unitară pentru gastronomia românească, oferind „un fir roșu” inclusiv pe direcția reducerii risipei alimentare și orientarea către sustenabilitate.

Gusturile bune s-au regăsit în activările gândire de Chef Alex Cîțu și Delaco, Matache Măcelaru’, Cămara Noastră de la Lidl, dar și în zonele Nespresso, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești și Metaxa, în timp ce Electrolux și Băneasa Paste au oferit zone instagramabile pentru participanți. Pauza de masă s-a transformat într-o experiență culinară cu preparate românești reinterpretate de Chef Liviu Lambrino. Pentru cei care au dorit să-și perfecționeze tehnicile de fotografiere a preparatelor culinare, Chef Mihai Toader a pregătit patru dish-uri neoromânești pe care Dan Arvinte a arătat, într-un atelier de o oră, cum se pot pune în valoare. Atelierul de food photography i-a mai învățat pe participanții la Masterclass Amintiri Gustoase cum pot să construiască un mini studio pentru a surprinde cel mai bine preparatele din farfurie, cu ajutorul telefonului mobil.

„Amintiri Gustoase, divizia gastronomică Cronicari Digitali, își propune să aducă laolaltă oameni, proiecte și cercetări pentru a începe construcția unui brand gastronomic de țară, atât de necesar identității culturale, economiei naționale și celor care contribuie deja de ani de zile prin munca lor la poziționarea înteleaptă a acestui demers. O serie de evenimente unice, noi studii de piață, workshop-uri de lucru și, clar, întâlniri offline ne vor reaminti permanent de ce trebuie să ne pese dacă va exista sau nu peste 30 de ani mâncare românească, pe cele două coordonate simple de viață, scoate în evidență și de speakerii de la Masterclass: viața de zi cu zi (pe masă acasă) și în restaurante, în toată țara, care să ne reprezinte”, declară Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali și managing partner Zaga Brand.

Tot sâmbătă s-a lansat și a doua ediție a cărții de rețete „Amintiri Gustoase”, dedicată rețetelor festive. Aceasta este distribuită gratuit prin intermediul partenerilor Cronicari Digitali, la evenimentele Amintiri Gustoase și poate fi consultată online.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.