Primul Masterclass „Amintiri Gustoase” – despre identitatea gastronomică românească
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-masterclass-amintiri-gustoase-despre-identitatea-gastronomica-romaneasca/

Primul Masterclass „Amintiri Gustoase” va fi anul acesta despre identitatea gastronomică românească din farfurii (viaţa de zi cu zi), dar şi în ecrane, aşa cum este tradusă ea în social media.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2023

Primul Masterclass „Amintiri Gustoase” va fi anul acesta despre identitatea gastronomică românească din farfurii (viața de zi cu zi), dar și în ecrane, așa cum este tradusă ea în social media.

Chefii vor vorbi despre descoperirile făcute de ei în bucătărie, cum le-au tradus pentru diferite publicuri și cum și-au construit “semnătura” cu ajutorul unor rețete clasice/moștenite sau reinterpretări ale lor. La finalul zilei, două generații cu abordări diferite, reprezentate de scriitorul și jurnalistul Radu Paraschivescu și de Bogdan Mihai Simion – cobzar, scriitor, lăutar și culegător de muzică tradițională, vor aduce o altă perspectivă asupra modului în care privim mâncarea. Masterclass-ul „Amintiri Gustoase” va oferi primul studiu privind identitatea culturală gastronomică a românilor, realizat de Unlock Research la comanda Zaga Brand și cu susținerea Electrolux și Delaco. Tot în cadrul evenimentului va fi lansată și cartea de rețete ”Amintiri Gustoase pentru mese festive”, unde și-au adus contribuția mai mulți bucătari, chefi, dar și invitații din podcastul „Amintiri Gustoase”.

”Cum arată acum masa generațiilor X, Y sau Z? Cine, cu ce și ce mai gătește? Cum ajung preparatele la foodies și cum își caută chefii inspirația. Ce se mai păstrează din bucătăria tradițională românească și ce înseamnă ea până la urmă? Cine pune umărul la construcția unui brand de țară gastro, de dragul generațiilor ce vor veni, dar și pentru turiștii care vin la noi pentru mâncare, după ce află pe surse sau din șoapte ceea ce noi știm prea bine, că gătim bun, gustos și gustos. Acestea ar fi câteva dintre temele pe care le vom explora în primul Masterclass „Amintiri Gustoase” din 2023, un eveniment Zaga Brand, agenție de storytelling cu rădăcini culturale, care își propune o implicare tot mai consistentă în zona gastronomică românească”, declară Silvia Teodorescu, managing partner Zaga Brand și coordonator al platformei Amintiri Gustoase.

Masterclass-ul „Amintiri Gustoase” va include 3 sesiuni în care participanții vor putea descoperi un cocktail fusion Metaxa, vor lua parte la un atelier live de fotografiere a farfuriilor cu preparate neoromânești gândite de Chef Mihai Toader, se vor lăsa ghidați într-o explorare a simțurilor cu ajutorul Matache Măcelaru, dar și a brânzeturilor Delaco, sincronizate de Chef Alex Cîrțu și vor porni într-o poveste culinară sub forma unei instalații artistice create cu ajutorul fructelor și legumelor românești de artistul Dhaniel Nora.

Prima sesiune, intitulată sugestiv ”Din farfurie în ecran”, caută să exploreze exemple de succes care pun în valoare bucătăria pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, dar și la radio. Într-un panel moderat de Ciprian Muntele vor lua parte Jamila, Alina Muntele, Cristian China Birta și Răzvan Moței.

A doua sesiune este rezervată experților și îi va aduce în fața participanților pe Chef Adi Hădean, Chef Mihai Toader, Chef Alex Cîrțu, Chef Marco Favino și antropologul Adriana Sohodoleanu.

Ultima parte a zilei este rezervată prezentării studiului privind identitatea gastronomică românească, realizat de Unlock la comanda Zaga Brand și cu susținerea Electrolux și Delaco. Concluziile vor fi prezentate de specialiștii Unlock Research într-un duplex București – Chicago.

Masterclass-ul „Amintiri Gustoase” se încheie cu o dezbatere eveniment, moderată de jurnalistul și istoricul culinar Cosmin Dragomir, la care iau parte scriitorul și jurnalistul Radu Paraschivescu și Bogdan Mihai Simion – cobzar, scriitor, lăutar și culegător de muzică tradițională. Timp de o oră, cei doi vor aduce o altă perspectivă asupra modului în care privim mâncarea, pornind de la studiul „Amintiri Gustoase”.

Evenimentul din 11 martie de la ARCUB este adresat unui public specializat format din chefi, food bloggeri, creatori de conținut digital, jurnaliști și specialiști marcom. Participarea este gratuită, exclusiv pe bază de înscriere și confirmare din partea organizatorilor. Înregistrarea pentru participare se poate face online, până pe 9 martie.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.