Bucharest Jazz Festival se va desfășura în luna iulie, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-jazz-festival-se-va-desfasura-in-luna-iulie-la-bucuresti/

După ediţia plină de succes din 2018, care a adunat peste 15.000 de spectatori la concertele live din Piaţa „George Enescu” şi la evenimentele conexe de la ARCUB, cea de-a opta ediţie a Bucharest Jazz Festival organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 1-7 iulie 2019, în Piaţa „George Enescu” şi la ARCUB, şi îl va avea curator pe Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanţi saxofonişti şi muzicieni ai jazzului contemporan românesc.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2019

Cristian Soleanu – curator Bucharest Jazz Festival 2019 declară: „Bucharest Jazz Festival este festivalul de jazz de care sunt legat sufletește cel mai mult. Odată cu primele concerte de jazz ale anilor ’90, cu stagiunea Jazzy Spring și culminând cu formatul actual al Festivalului, prin colaborările și participările mele în diferite proiecte muzicale, am crescut, cumva, împreună. Sunt onorat să fiu coordonator al Festivalului, alături de echipa ARCUB, și totodată obligat a-mi folosi priceperea, energia și atenția pentru a menține Festivalul la nivelul la care a ajuns”.

Muzicianul a fost câștigătorul primului program de comisionări al Bucharest Jazz Festival, în 2015, și face parte din Big Band-ului Societӑţii Române de Radiodifuziune. A colaborat cu nume de referință din lumea jazzului, precum Decebal Bӑdilӑ, Burton Greene, Mircea Tiberian, Nasheet Waits, Nicolas Simion, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Olivier Gatto, Richard Galliano, Sam Newsome, Tom Kirkpatrick, Ray Mantilla, Lucian Ban.

Performeazӑ şi pentru spectacole de dans contemporan, face înregistrӑri pentru muzicӑ de teatru şi film şi colaboreazӑ cu Orchestra Naţionalӑ de Radio, Filarmonica „George Enescu” şi Opera Naţionalӑ Bucureşti. De-a lungul anilor, a colaborat și a inițat diverse proiecte muzicale, la care au participat atât muzicieni din România, cât și muzicieni din Europa, America, Japonia.

Cristian Soleanu este, de asemenea, curatorul stagiunii curente intitulată „Jazzul – O istorie vie”și a programului „Artist in Residence” derulat de ARCUB.

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală. Prin concertele în aer liber din Piața „George Enescu” și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața „George Enescu” nume legendare și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Branford Marsalis Quartet, Kurt Elling, Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Stanley Jordan. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului, alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului. Concursul Festivalului, intitulat New Jazz, a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.