Bucharest Jazz Festival se va desfășura în luna iulie, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-jazz-festival-se-va-desfasura-in-luna-iulie-la-bucuresti/

După ediţia plină de succes din 2018, care a adunat peste 15.000 de spectatori la concertele live din Piaţa „George Enescu” şi la evenimentele conexe de la ARCUB, cea de-a opta ediţie a Bucharest Jazz Festival organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 1-7 iulie 2019, în Piaţa „George Enescu” şi la ARCUB, şi îl va avea curator pe Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanţi saxofonişti şi muzicieni ai jazzului contemporan românesc.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2019

Cristian Soleanu – curator Bucharest Jazz Festival 2019 declară: „Bucharest Jazz Festival este festivalul de jazz de care sunt legat sufletește cel mai mult. Odată cu primele concerte de jazz ale anilor ’90, cu stagiunea Jazzy Spring și culminând cu formatul actual al Festivalului, prin colaborările și participările mele în diferite proiecte muzicale, am crescut, cumva, împreună. Sunt onorat să fiu coordonator al Festivalului, alături de echipa ARCUB, și totodată obligat a-mi folosi priceperea, energia și atenția pentru a menține Festivalul la nivelul la care a ajuns”.

Muzicianul a fost câștigătorul primului program de comisionări al Bucharest Jazz Festival, în 2015, și face parte din Big Band-ului Societӑţii Române de Radiodifuziune. A colaborat cu nume de referință din lumea jazzului, precum Decebal Bӑdilӑ, Burton Greene, Mircea Tiberian, Nasheet Waits, Nicolas Simion, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Olivier Gatto, Richard Galliano, Sam Newsome, Tom Kirkpatrick, Ray Mantilla, Lucian Ban.

Performeazӑ şi pentru spectacole de dans contemporan, face înregistrӑri pentru muzicӑ de teatru şi film şi colaboreazӑ cu Orchestra Naţionalӑ de Radio, Filarmonica „George Enescu” şi Opera Naţionalӑ Bucureşti. De-a lungul anilor, a colaborat și a inițat diverse proiecte muzicale, la care au participat atât muzicieni din România, cât și muzicieni din Europa, America, Japonia.

Cristian Soleanu este, de asemenea, curatorul stagiunii curente intitulată „Jazzul – O istorie vie”și a programului „Artist in Residence” derulat de ARCUB.

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală. Prin concertele în aer liber din Piața „George Enescu” și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața „George Enescu” nume legendare și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Branford Marsalis Quartet, Kurt Elling, Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Stanley Jordan. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului, alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului. Concursul Festivalului, intitulat New Jazz, a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.