Buzău International Arts Festival a început
https://www.ziarulmetropolis.ro/buzau-international-arts-festival-a-inceput/

Cea de-a treia ediţie a Buzău International Arts Festival a început ieri, când străzile şi Parcul Crâng din Buzău s-au transformat în scene pline de culoare şi energie. Mii de buzoieni au venit cu mic, cu mare, ca la fiecare ediţie BIAF, să se bucure de spectacole de stradă, evenimente pentru copii, parada toboşarilor Superchill, jongleuri, trubaduri, acrobaţii cu foc, picioroange, personaje în costume, parada motocicliştilor de la B-Zones, pictură pe faţă şi codiţe şi baloane colorate. Atmosfera a fost incendiară seara, când trupa White Mahala a urcat pe scena din Parcul Crâng şi a încântat publicul cu muzica sa antrenantă.

Un articol de Liliana Matei|21 august 2023

Am început Festivalul de anul acesta cu un eveniment stradal la care am avut mii de participanți. Urmează o lună întreagă de evenimente: filme, teatru, lansări, avanpremiere, expoziții, la care suntem pregătiți să îi avem aproape pe buzoieni și nu numai. BIAF este cel mai mare festival de artă și cultură din Estul României, prin anvergura pe care o are și durata de o lună. BIAF cuprinde și cea de a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Buzău, dedicat filmului european, Turcia si Israel, iar anul acesta avem o secțiune specială de film pentru copii, jurizat chiar de copii, au declarat Mihaela Constantinescu si Irinel Constantinescu Martin, organizatoare BIAF

Oana Matache, viceprimar Buzău a spus că Festivalul face parte din strategia locală  municipiului și este ocazia perfectă pentru a pune Buzăul pe harta turistică a României.

Festivalul care aduce arta și cultura la un alt nivel

BIAF se desfășoară anul acesta între 20 august și 17 septembrie și aduce din nou buzoienilor concerte de excepție, zeci de spectacole de teatru și peste o sută de filme, foarte multe în premieră, evenimente pentru copii, evenimente stradale, lansări de carte, întâlniri cu vedete – toate, deschise nu doar buzoienilor, ci și publicului din județelor învecinate.

Evenimentul reunește și edițiile cu numărul opt ale Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF și Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B.

Festivalul continuă timp de o lună de zile, cu sute de evenimente dedicate artelor și culturii, pentru toate categoriile de vârstă și interese.

Marea surpriză a BIAF 2023 va fi prezența la Buzău, între 9 și 11 septembrie, a actorului american Armand Assante, care va participa la festival în calitate de invitat de onoare și se va întâlni cu publicul în cadrul unor evenimente dedicate.

Iubitorii de jazz se vor bucura de concertul artistei israeliene Daphna Levy și al orchestrei sale, ce îi vor încânta cu ritmuri și improvizații de excepție și prelucrări după muzica Ellei Fitzgerald. Muzica și poezia se îmbină cu umor și delicatețe, în concertul Declarație de drag, susținut de Adrian Păduraru și invitații săi.

Pe toată durata BIAF, se pot viziona filme pentru toate gusturile, precum și filme de artă, în cele două cinematografe în aer liber: Parcul Crâng și CineParcul Filmelor de Festival din Amfiteatrul Tineretului, unde publicul cinefil va avea, din nou, ocazia de a se întâlni față în față cu realizatori de film și actori cunoscuți.

Pasionaților de teatru li s-a pregătit o selecție consistentă de spectacole de calitate, din România, precum și o surpriză din Israel, ocazie cu care vor putea vedea pe scenă actori celebri și producții în premieră la Buzău.

Pasionații de artă plastică sunt invitați la expoziția inedită a Luanei Popa, care folosește foi de carte ca suport pentru creațiile sale originale, sau pot vizita expoziția de artă plastică a psihologului Daniela Tordoi, care corelează elemente din psihologie cu viziunea sa artistică, într-o manieră originală. Un frumos omagiu va fi adus unui artist buzoian, în cadrul expoziției de pictură „In Memoriam Adrian Vlaicu”.

BIAF 2023 prezintă și o expoziție de icoane pictate pe sticlă, a actorului Cristi Martin, precum și o expoziție de fotografii, ce prezintă ipostaze din cariera regretatului teatrolog de origine buzoiană, George Banu.

Lucrările artistului râmnicean Răzvan Ghiță, sculpturi în metal, vor fi expuse și ele la BIAF 2023.

Fotografia vine la BIAF cu o serie de evenimente în premieră absolută la Buzău: expoziția România 365 Press Photo, ce va prezenta fotografii din ultimul an ale unor fotojurnaliști români de calibru, precum și expoziția Așa văzut-a Zaharia – Improvizații într-o lume captivă, ce prezintă arhiva fotografică a artistului moldovean Zaharia Cușnir și istoria satelor pe care acesta le-a fotografiat în anii ‘50 – ‘60, o micro-istorie vizuală, recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 km de Chișinău.

Fotograful buzoian Theodor Tudose va prezenta publicului o selecție de cadre de fotografie de concert, de la festivaluri și concerte din România și va susține și un atelier de fotografie de teatru, dedicat pasionaților de fotografie și scenă.

BIAF a pregătit și o mulțime de evenimente pentru cei mici. Trei zile întregi vor fi dedicate copiilor, în perioada 29-31 august, cu zeci de evenimente vesele și antrenante, pline de culoare și bucurie.

Cei care iubesc improvizația pot participa la workshop-ul actorului Cristi Martin, care îi va învăța cum să creeze scene comice din nimic.

La fel ca în fiecare an, BIAF 2023 va include competițiile oficiale ale celor două festivaluri care i-au dat naștere: Festivalul Internațional de film BUZZ IFF și Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, care ajung, anul acesta, la edițiile cu numărul opt. BUZZ IFF cuprinde o selecție a celor mai noi și mai originale producții cinematografice din Europa și Israel, ce vor fi jurizate de două jurii internaționale. Iubitorii de film sunt invitați la lungmetraje, scurtmetraje și documentare cu povești inedite. Pentru prima dată, BUZZ IFF include și o competiție dedicată filmelor pentru copii.

COMIC 7 B este festivalul internațional de teatru independent din cadrul BIAF care aduce spectatorilor, an de an, producții excelente, cu vedete ale scenei și tineri actori în plină dezvoltare, precum și, în premieră la Buzău, producții de teatru internaționale. În premieră, două dintre spectacole vor fi jucate în aer liber.

Publicul BIAF se va bucura, ca la fiecare ediție, de prezența la Buzău a unei vedete internaționale de mare calibru, despre care organizatorii vor anunța mai multe în scurt timp.

Buzău International Arts Festival se încheie pe 17 septembrie, cu un concert extraordinar al trupei Compact, alături de care buzoienii, precum și toți participanții, sunt invitați să cânte și să danseze pe melodiile devenite simbol al rock-ului românesc.

Buzău International Arts Festival este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman și este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.