Câștigătorii competiției BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-competitiei-buzz-iff-din-cadrul-buzau-international-arts-festival/

Au fost desemnaţi câştigătorii celei de-a opta ediţii a competiţiei Buzău International Film Festival, care a avut loc în cadrul Buzău International Arts Festival.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2023

A fost o săptămână plină de filme de calitate, din toată Europa, care au provocat, emoționat și inspirat. Publicul a urmărit 45 de filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 15 țări, majoritatea fiind prezentate în premieră în România și disponibile exclusiv în cadrul festivalului.

Iată care sunt producțiile care au impresionat juriul și au plecat acasă cu trofeele:

  1. Lungmetraj – Tigru – r. Andrei Tănase. Vera, medic veterinar la o gradină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvania, este măcinată de probleme personale și are o cădere nervoasă. Un tigru de la Zoo evadează iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui. Filmul este inspirat de fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.

Juriul a acordat și o mențiune specială filmului Primii doi / The first two – Ungaria, Balázs Szövényi-Lux. După o încercare nereușită de căsătorie, Sasha trebuie să părăsească Budapesta și pe prietenul ei maghiar pentru a-și continua studiile în SUA. Pe măsură ce ziua avansează, legătura specială dintre ei face ca despărțirea în dimineața aceea să fie o alegere dificilă

  1. Scurtmetraj – Tokakis or whats’s my name – r. Thanos Tokakis, Grecia, o poveste amuzantă și absurdă despre un bărbat care își uită numele și încearcă să îl afle cu ajutorul unor metode bizare.. Thanos Tokakis începe un turneu de stand-up comedy prin provincie pentru a le dovedi tuturor că este un actor grozav. Pe parcursul călătoriei sale, el se confruntă cu publicul care nu poate să-i lase în urmă performanța de la televizor, dar mai ales cu el însuși, care îl împinge la limite pentru a atinge succesul. Până la sfârșit.

Juriul competiției de Lungmetraj și Scurmetraj ficțiune a fost format din:

Georgia Tsangaraki – regizoare, actriță, profesor de teatru, și terapeut prin psihodramă

Farcas Bogdan – actor român, cunoscut pentru rolurile sale din teatru și film.

Adrian Păduraru – actor român, regizor, prezentator de emisiuni radio și TV, care a jucat în peste 100 de spectacole de teatru și 41 de filme.

  1. Film Studentesc – B-Day/Ziua de nastere – Polonia, r. Tatiana Zdaniewicz. Întâlnirea de familie de la ziua de 16 ani a Polei nu a decurs conform planului.

Juriul a acordat și o mențiune specială filmului Educație sentimentală – Romania, Alma Buhagiar (UNATC), un film sensibil despre prima iubire a unei adolescente.

  1. Documentar – Fragile Memory – Ucraina – r. Igor Ivanko, Filmele lui Leonid Burlaka au fost văzute de milioane de oameni în timpul și după Era Sovietică. Astăzi, boala Alzheimer îi ia treptat amintirile, prietenii lui au trecut deja în neființă, iar filmele și fotografiile lui se degradează în cutii vechi. Povestea se schimbă când nepotul său – un tânăr cineast numit Igor – găsește arhiva uitată și deteriorată a lui Leonid.

Juriul secțiunilor de Documentar și Film Studențesc a fost alcătuit din:

LIGIA CIORNEI (România) – regizor și scenarist de film, absolventă a Facultății de Regie și Producție de Film de la Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie „I.L. Caragiale” din București, unde își desfășoară în prezent studiile doctorale.

HARIS GERMANIDIS – are peste două decenii de experiență în domeniile artei și producției comerciale. De-a lungul carierei sale, a început ca producător de reclame de televiziune pentru mărci internaționale renumite și a continuat să producă spectacole de teatru și spectacole multimedia, construindu-și, de asemenea, portofoliul ca fotograf de portrete de artă.

MIHNEA MIHĂILESCU – Artist scenograf, lector universitar la Universitatea Națională de Arte din Bucuresti.

  1. La categoria Film pentru copii, pentru prima dată în competiția BUZZ IFF, filmul câștigător este Saving Mango / Salvați-l pe Mango! iar premiul este acordat de către echipa BUZZ IFF, care a ales filmul preferat de copiii participanți.

Regizorul israelian Oren Peled a pus în scenă un film în care Mango, pisica, este nevoită să supraviețuiască singură și să simtă lipsa familiei, în speranța că se vor întoarce acasă într-o zi, după ce familia lui iubită este implicată într-un accident de mașină.

BUZZ IFF este un festival dedicat cinematografiei europene de calitate, care își propune să aducă la Buzău filme care nu sunt distribuite în mod obișnuit în România, oferind publicului ocazia să descopere noi perspective și tendințe ale artei cinematografice.

Competiția BUZZ IFF se înscrie în programul Buzău International Arts Festival, un festival multidisciplinar care se desfășoară în perioada 20 august – 17 septembrie 2023, organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și cu Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman, fiind un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Categoriile și filmele participante au fost:

Filme studențești:

  • STUCK / BLOCAT – Israel, 2023, Regia: Shoval Chiprut
  • Tea & Kejsi – Albania, 2022, Regia: Kristina Rushiti, Jonida Koci
  • Claw Machine / Mașina de zgâriat – Spania, 2021, Regia: Marcos Becerro Resurrection under the Ocean / Reînviere în ocean – Turcia, 2021, Regia: Serkan Aktas
  • Little Doggie / Cățelușul – Grecia, 2022, Regia: Giorgos Ntounis
  • B-Day / Ziua de Naștere – Polonia, 2023, Regia: Tatiana Zdaniewicz
  • Amber & Green, România, 2023, Regia: Alexandru Buliga
  • Berliner Kindl, România, 2023, Regia: Lucia Chicoș
  • Hildegard, România, 2023, Regia: Sorin Nuță
  • Mame și Fiice (Mothers and Daughters), România, 2023, Regia: Theodor Boia
  • Educație Sentimentală / Sentimental Education, România, 2022, Regia: Alma Buhagiar

FILME SCURTMETRAJ – PARTEA 1 – COMPETIȚIE SCURTMETRAJ

  • 24/7 – Spania, 2023, Regia: Santiago Requejo
  • BB – Italia, 2022, Regia: Chiara Crespi
  • GOL / HALLOW – Marea Britanie, 2021, Regia: Paul Holbrook
  • Bye, Bee! / Pa, Albină! – Germania, 2023, Regia: Sophie Kalinowsky
  • HOTEL CENTAUR – Grecia, 2023, Regia: Lino Kafidas, Dimtri Kafidas
  • JAMAL TOSMAL – Italia, 2022, Regia: Martina Pastori
  • La Quotidiana Odiseea di Penelope / Odiseea Cotidiană a Penelopei – Italia, 2021, Regia: Michele Bottini
  • MANIMONDO – Italia, 2023, Regia: Michele Tozzi – Spania, 2023, Regia: Maria Monreal Otano // Pablo? – Spania, 2023, Regia: Willy Suárez
  • Serata Mentală / Mental soiree – Spania, 2022, Regia: Alberto Arellano
  • Rumor / Zvon – Italia, 2023, Regia: Roberto Palattella
  • The Chefs Song / Cântecul bucătarului – Marea Britanie, 2022, Regia: Daphne Ang, Andrea Papi
  • The Fish Who’s Dreaming of Beautiful Oceans / Peștele care visează oceanul – Franța, 2022, Regia: Anthony Cazet
  • The Hummingbird / Pasărea Colibri – România, 2022, Regia: Norbert Fodor The Whompy News / Jurnalul Comorilor – Franța, 2023, Regia: Robin Barriere
  • tokakis or What’s My Name / Cum mă cheamă – Grecia, 2022, Regia: Thanos Tokakis
  • TORPE I BAGES / Torpe și Bages – Spania, 2023, Regia: Miriam Franch
  • Work and Sleep Simulator / Simulatorul Muncă – Somn, Franța, 2023, Regia: Louis Do xuan

COMPETIȚIE DOCUMENTAR

  • POVEȘTI DE PE RIFT / Rift Stories: Romania –
  • MEMORIE FRAGILĂ Ucraina, 2022, Regia: Igor Ivanko
  • DRAGI AMINTIRI / DEAR MEMORIES: Germania, 2022, Regia: Nahuel Lopez
  • PLAYBACK – România, 2023, Regia: Iulia Rugină
  • ARMORED SAINT: TRUPA DE FRAȚI – Marea Britanie, 2022, Regia: Russel Cherrington

COMPETIȚIE LUNGMETRAJ

  • CUȘCA – ÎNTRE DOUĂ BĂTĂLII / CAGE: Between two battes – Turcia, 2022, Regia: Cenk İzgören
  • UNUL DINTRE NOI – Albania, 2022, Regia: Ergys Meta
  • PRIMII DOI Ungaria, 2023, Regia: Balázs Szövényi-Lux

COMPETIȚIE FILME PENTRU COPII

  • SALVAȚI-L PE MANGO! – Israel, 2023, Regia: Oren Peled
  • OPREȘTE-O PE MAMA VITREGĂ! – Ungaria, 2023, Regia: Kata Dobo
  • LEGENDE DE FAMILIE – Ungaria, 2023, Regia: Kati Glaser

BUZZ IFF este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Buzău International Arts Festival este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman și este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.