BUZZ CEE 2017 și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/buzz-cee-2017-si-a-desemnat-castigatorii/

Cea de-a doua ediţie a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, şi-a desemnat aseară, 8 iulie, câştigătorii celor patru secţiuni de competiţie: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studenţesc şi documentar.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2017

Premiul BUZZ CEE pentru lungmetraj a mers la filmul Boy On The Bridge/Băiatul de pe pod, o dramă emoționantă din Cipru, care i-a convins pe membrii juriului format din Maria Obretin (actriță), Irina Margareta Nistor (critic de film) și Maria Hengge (regizor).

Premiul special al directorului artistic a mers spre The Letterbox/Cutia de scrisori, producție din Turcia. „Acest lungmetraj a primit foarte multe aplauze din partea publicului buzoian. E un film proiectat la Buzău în premieră europeană, cu un subiect care vorbește despre prietenie, ambiție și sensibilitate, iar festivalul nostru promovează și încurajează astfel de valori”, spune Aurelian Nica, director artistic al BUZZ CEE.

Short BUZZ, premiul pentru scurtmetraj, a mers către producția românească 4.15 PM Sfârșitul lumii, secondat de o mențiune specială pentru Who`s Afraid of The Dark/Cui i-e frică de întuneric (Grecia, 2016), în timp ce Student BUZZ, premiul pentru scurtmetraj studențesc a fost adjudecat de Recoil/Recul, un film ucrainean care a convins juriul format din Andreea Vasile (actriță), George Mihalcea (jurnalist) și Mihai Bauman (regizor). „În primul rând, felicităm organizatorii pentru o foarte bună selecție a filmelor înscrise în competițiile de scurtmetraj. Cel mai bun film studențesc, în opinia noastră, s-a remarcat prin compoziția imaginii și atmosferă, iar mențiunea specială a fost pentru prestația actoricească remarcabilă. Cel mai bun film de scurtmetraj ne-a convins prin construcția unui Iisus memorabil, o producție care e în egală măsură filosofică și thriller și care oferă spectatorului o rară libertate de a alege și a gândi”, transmite juriul prin Mihai Bauman.

Jurnalistul George Mihalcea și regizorul Mihai Bauman, din juriul de scurtmetraj și film studențesc, alături de Mihaela Constantinescu, directorul BUZZ CEE.

Premiul pentru documentar a mers către docu-fiction-ul Houston, We Have A Problem/Houston, avem o problemă, coproducție Croația/Germania/Cehia/Slovenia. Juriul a mai acordat și un premiu special pentru documentarul Invisibles in Mosul/Invizibili în Mosul, în regial lui Itai Anghel. „A fost foarte greu pentru noi să jurizăm atâtea producții de excepție și nu am putut să ne hotărâm doar asupra unui singur titlu. Invizibili în Mosul e un documentar care arată curaj în a vorbi despre partea mai puțin văzută a Orientului”, a motivat Laura Baron (membră a juriului, alături de George Kalomenopoul și Hans-Stefan Heyne) decizia de a acorda această mențiune specială.

Israelianul Itai Anghel, regizorul filmului „Invizibili în Mosul”, și membrii juriului de la secțiunea Documentar.

Ediția a doua BUZZ CEE a numărat în sălile de proiecție peste 5.000 de spectatori la cele 50 de lungmetraje, scurtmetraje, documentare și proiecții speciale care s-au aflat în programul festivalului timp de șase zile.

„Le mulțumim buzoienilor care au arătat că demersul nostru este unul benefic pentru ei și au fost prezenți în număr atât de mare la proiecțiile noastre. Interesul și bucuria pe care ni le-au transmis ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun și abia așteptăm ediția a treia”, transmite Mihaela Constantinescu, director BUZZ CEE.

Lista completă a filmelor participante în competiția BUZZ CEE 2017 o găsiți pe website-ul evenimentului, http://www.buzzcee.ro/

La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului a fost liberă.

Actrița Maria Obretin, membră a juriului pentru Lungmetraj.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău. Sponsori: Cinelab, Winmarkt, Vincon România, AQUA Carpatica. Masina oficială: Ford Proleasing Motors. Parteneri: Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Balassi.

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

CulturaALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

 

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).