Cinci prezenţe româneşti la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-prezente-romanesti-la-cannes/

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii “Săptămâna Criticii”. Un moment important pentru cinematografia română.

Un articol de Ionuţ Mareş|9 iunie 2021

După un 2020 pandemic în care nu a putut avea loc, Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment pentru cinematografia de autor din lume, revine în acest an cu tradiţionalele sale secţiuni oficiale şi paralele, de această dată în luna iulie (6-17 iulie), în loc de mai. Iar România e bine reprezentată la această a 74-a ediţie – atât prin cineaşti consacraţi, cât şi prin tineri regizori.

Cristian Mungiu, un obişnuit al festivalului, va conduce juriul secţiunii paralele Săptămâna criticii (Semaine de la Critique), ajunsă la a 60-a ediţie. De la crearea sa în 1962 de către Sindicatul Francez al Criticii de Cinema, Săptămâna criticii se dedică descoperirii de tinere talente, în prezent având o competiţie de lungmetraje (primul sau al doilea film), una de scurtmetraje şi proiecţii speciale.

În anunţul făcut de organizatori, Cristian Mungiu este descris ca regizorul a cinci lungmetraje, aproape toate prezente pe Croazetă – “o operă marcată puternic de istoria ţării sale”.

Cristian Mungiu

De asemenea, mai spun reprezentanţii Săptămânii criticii, Cristian Mungiu este implicat în sprijinirea tinerilor cineaşti din România, alături de regizori precum Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu. “Am creat o asociaţie a tinerilor cineaşti. Am petrecut un timp ridicol de lung în Parlament şi la Ministerul Culturii pentru ca legea privind finanţarea filmelor să fie schimbată. Nu am câştigat pe toate fronturile, dar acum avem suficiente fonduri să ne facem filmele. Şi cred că asta ne face să fim o generaţie. În fiecare an, patru sau cinci cineaşti îşi pot filma debutul”, a spus cunoscutul cineast pentru festival.

Ceilalţi patru membri ai juriului sunt producătoarea Didar Domehri, cântăreaţa şi actriţa Camélia Jordana, consultantul şi producătorul Michel Merkt şi Karel Och, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary.

Actriţa Cosmina Stratan în “Interfon 15”

Din selecţia anunţată de Săptămâna criticii face parte şi un scurtmetraj românesc, Interfon 15, scris şi regizat de Andrei Epure, un cineast născut în 1989 la Târgu Jiu şi absolvent de scenaristică şi studii de film la UNATC.

În Interfon 15, câţiva locatari descoperă o femeie inconştientă în faţa blocului. Chiar dacă ea locuieşte la etajul al treilea, nimeni nu ştie cum o cheamă. În timp ce aşteaptă salvarea, vecinii reflectă la viaţa ei, dar şi la propria existenţă.

Din distribuţie fac parte Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa şi Mara Luca.

Andrei Epure a mai lansat şi în 2020 un scurtmetraj, Poate întunericul mă va acoperi.

Andrei Epure

În selecţia oficială a Cannes-ului, dar în secţiunea Un Certain Regard, va fi prezentă cineasta Teodora Ana Mihai, cu debutul în lungmetrajul de ficţiune, La Civil, filmat în Mexic.

La Civil o are în prim-plan pe Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Pentru că autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare. Filmul a fost filmat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei de COVID-19. La Civil se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

“La Civil”

“Sunt cu adevărat fericită de această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, spune Teodora Ana Mihai. “La Civil este un film despre o mamă puternică, ce refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, adaugă regizoarea.

Filmul este o coproducție Belgia-România-Mexic, având sprijinul Eurimages şi girul unor cineaști consacrați precum frații Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) și Michel Franco (Teorema, Mexic). La Civil va fi distribuit în România de Voodoo Films, iar premiera este preconizată în toamnă, în cadrul ediţiei a 12-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 22-31 octombrie.

Teodora Ana Mihai

Teodora Ana Mihai s-a născut la București în 1981, iar în 1989 s-a mutat cu părinții în Belgia. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Documentarul său Waiting for August (2014), despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate, a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

Cinematografia română este reprezentată cu două filme şi în secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs – Întregalde, al şaptelea lungmetraj al regizorului Radu Muntean, şi scurtmetrajul When Night Meets Dawn, de Andreea Borţun.

“Întregalde”

Cu un scenariu semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, Întregalde (numele unui sat din judeţul Alba) spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

“Este filmul meu cu cea mai multă acțiune, în sensul clasic și fizic al cuvântului. Decorul, cu pădurea întunecată, noroiul, casele strâmbe, gaterul abandonat, văile către nimic, va fi aproape un personaj în film”, spune regizorul Radu Muntean.

Radu Muntean

Întregalde este cel de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean și a doua participare la Quinzaine des Réalisateurs, după ce în 2008 a făcut parte din selecție cu filmul Boogie. Alături de Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu şi Alex Bogdan, din distribuţia filmului mai fac parte Luca Sabin, Toma Cuzin, Carmen Lopăzan și Gabor Bondi. Filmul este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Vânzările internaţionale și distribuția din România sunt gestionate de către Voodoo Films.

Radu Muntean a absolvit în 1994 regia de film la Academia Română de Teatru și Film “I.L. Caragiale”. A debutat în lungmetraj cu filmul Furia (2002), distins cu premul Uniunii Cineaştilor din România pentru cel mai bun debut. În 2006, Hârtia va fi albastră a avut premiera mondială în cadrul competiţiei internaţionale de la Locarno, unde regizorul s-a întors în 2018 cu Alice T.. Marți, după Crăciun (2010) şi Un etaj mai jos (2015) au fost prezentate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Radu Muntean a participat la Cannes și ca membru al juriului Cinéfondation.

“When Night Meets Dawn”

When Night Meets Dawn este al patrulea scurtmetraj realizat de Andreea Borţun. Scurtmetrajul urmărește o zi din viața unui adolescent aflat într-o explorare a identității. Pe străzile fierbinți ale unui oraș ciudat, băiatul pornește în căutarea noului său prieten. Odată cu căderea nopții, natura din jurul său devine exotică, iar experiența căutării, una viscerală. Filmul a fost produs în plină pandemie de Atelier de Film.

Andreea Borțun este cineastă și dramaturgă, absolventă a UNATC. Opera sa îmbină poezia vizuală și antropologia pentru a explora originile, punctul de vedere feminin și natura. Documentarele sale recente întruchipează o privire intersecțională feminină și dau o voce femeilor din mediul rural. Scurtmetrajele sale precedente au fost selectate la festivaluri precum cele de la Toronto şi Karlovy Vary. Andreea Borţun este, de asemenea, co-fondatoare a Pustnik, o rezidență internațională de scenaristică. În prezent ea încheie dezvoltarea scenariului la primul său proiect de lungmetraj, Malul Vânăt.

Andreea Borţun

Quinzaine des Réalisateurs, selecţie paralelă a Festivalului de la Cannes, a fost înființată în 1969 de către Société des Réalisateurs de Films (SRF) și este o platformă de prestigiu pentru filmele de artă. Lista regizorilor care au participat cu filme de-a lungul timpului la Quinzaine cuprinde nume precum Werner Herzog, George Lucas, Martin Scorsese, Nagisa Oshima, Chantal Akerman, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Spike Lee, Naomi Kawase, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Sofia Coppola, Ruben Östlund, Xavier Dolan, frații Safdie și Chloé Zhao.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.