Cadouri muzicale de Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/cadouri-muzicale-de-craciun/

Cred că deja cu toţii am început să ne facem griji pentru cadourile de Crăciun şi avem programate sesiunile de cumpărături pentru ultimele daruri de pe listă. Şi cum Crăciunul ar trebui să fie totuşi o sărbătoare a spiritului în primul rând, vă fac câteva sugestii de cadouri muzicale pe care, oferindu-le persoanelor potrivite, nu veţi da greş.

Un articol de Cristina Comandaşu|14 decembrie 2013

Cred că deja cu toţii am început să ne facem griji pentru cadourile de Crăciun şi avem programate sesiunile de cumpărături pentru ultimele daruri de pe listă. Şi cum Crăciunul ar trebui să fie totuşi o sărbătoare a spiritului în primul rând, vă fac câteva sugestii de cadouri muzicale pe care, oferindu-le persoanelor potrivite, nu veţi da greş.

Discuri

Cel mai simplu şi comod: să oferim nişte discuri cu muzică de Crăciun. Au apărut mai multe în ultima perioadă şi nu trebuie să ratăm ocazia. Avem de unde alege.

Colinde cu Angela Gheorghiu

Albumul „O ce veste minunată” înregistrat de celebra Angela Gheorghiu alături de Orchestra Naţională Radio, dirijor Tiberiu Soare, Corurile Madrigal şi Accoustic a fost deja recenzat în termeni elogioşi de revista britanică Gramophone. Sunt 16 colinde româneşti dintre cele mai cunoscute în aranjamente special realizate pentru vocea Angelei Gheorghiu interpretate de divă în stilu-i caracteristic. Discul este disponibil în hipermarketuri şi magazine de profil.

Cadouri muzicale

Cadouri muzicale cu CD-ul Angelei Gheorghiu

Colinde clasice

Dacă vă doriţi colinde româneşti într-o interpretare clasică, aveţi la îndemână discul apărut la începutul lui decembrie al Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia: „Mare minune”  – 23 de colinde care nu cred că ar trebui să lipsească din casele celor care îşi doresc de Crăciun o atmosferă autentic românească, însă la un nivel sobru şi interiorizat.

Eu mi-aduc aminte şi acum de un disc cu colinde al Madrigalului pe care îl ascultam în Ajunul Crăciunului, alături de părinţi, în anii dinainte de 1989. Tradiţia aceasta poate fi continuată cu acest disc al Corului Academic Radio, posibil de achiziţionat la www.edituracasaradio.ro sau în magazinele de profil.

Şi în plus, miercuri, 18 decembrie, în pauza concertului de la Sala Radio, este organizată şi o lansare a acestui disc – încă o ocazie de a intra în posesia lui.

Oremus

Nu neapărat pentru Crăciun, dar cu siguranţă pentru aceste zile de sărbătoare este potrivit şi un alt dublu-compact disc abia apărut, purtând semnătura aceluiaşi Cor Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. „Oremus” (să ne rugăm – în limba latină) reuneşte câteva dintre cele mai cunoscute cântări religioase din repertoriul românesc şi internaţional – axate în special pe rugăciunile „Tatăl nostru” şi „Ave Maria”.

Oremus

Este un album intens spiritual, de ascultat în ceasuri de singurătate şi de reculegere, atunci când simţi că ţi-ai pierdut busola în viaţă şi vrei să o regăseşti. Este un semn că în această societate care pune preţ în special pe valorile materiale, mai există, totuşi, loc şi pentru altceva, acel altceva fără de care nu ne putem simţi cu totul Oameni. Şi acest album este disponibil la www.edituracasaradio.ro şi magazinele de profil.

Silents nights

Şi dacă de Crăciun vreţi doar relaxare, pur şi simplu, aveţi la dispoziţie „cel mai relaxant album de Crăciun” , cum au numit producătorii discul „Silent nights” apărut în 4 octombrie 2013 la Deutsche Grammophon. Sunt noi aranjamente ale celor mai cunoscute cântece de Crăciun din repertoriul internaţional, realizate de compozitorul Nigel Hess, cel care le şi interpretează din ipostaza de pianist-solist şi dirijor al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra.

Nigel Hess este un celebru creator de coloane sonore pentru film şi televiziune; probabil cea mai cunoscută muzică semnată de el este cea pentru filmul „Ladies in lavender” interpretată de binecunoscutul violonist Joshua Bell. Iar „Silent nights” este cu adevărat un album relaxant, în tempo-uri lente, de ascultat la gura sobei, în momente de reverie.

Discul este disponibil la www.getmusic.ro sau la www.deutschegrammophon.com.

Let it snow

Aceeaşi casă Deutsche Grammophon propune şi un alt album clasic de Crăciun: „Let it snow” semnat de oboistul Albrecht Mayer şi ansamblul vocal „The King’s Singers”, apărut în 15 noiembrie 2013 şi disponibil la adresele de internet de mai sus sau în magazinele de specialitate.

Este cu totul altceva decât „Silent nights” – aici întâlnim energia şi vitalitatea cântărilor de Crăciun interpretate de unii dintre cei mai importanţi muzicieni clasici ai momentului. Albrecht Mayer este membru al Orchestrei Filarmonicii din Berlin şi desfăşoară în paralel o intensă carieră de solist; numele „The King’s Singers” este cunoscut drept un simbol al calităţii în lumea corală contemporană – 6 voci masculine care fac minuni.

O asociere inedită aşadar între un oboi şi vocile umane, pe un album ce aduce magia iernii în casele noastre.

Ar mai fi de menţionat că în intervalul 23-25 decembrie, de la ora 10, toate aceste albume pot fi ascultate la Radio România Muzical.

Să ne reamintim de Pavarotti

De Crăciun, e momentul potrivit să ne amintim de Pavarotti, oferind un cadou ce cuprinde cele mai semnificative 50 de piese înregistrate de regretatul tenor, unele binecunoscute (neuitatele momente din operele „Turandot” de Puccini şi „Rigoletto” de Verdi), ca şi inedite – o înregistrare cu o arie din „Boema” care nu a mai apărut pe un disc până în prezent. Luând în considerare că acest dublu CD poate fi achiziţionat şi cu o reducere, preţul de 27 lei este chiar foarte atractiv. Albumul este disponibil în magazinele de specialitate şi pe www.getmusic.ro.

…Şi cadouri-spectacol

Îmi place ideea de a oferi cadou bilete la un spectacol sau un concert de calitate, tocmai pentru că un cadou de Crăciun ar trebui să facă referire (şi) la ceva spiritual. Aşa că mi s-a părut bună ideea Grand Cinema Digiplex de a oferi posibilitatea de a cumpăra vouchere-cadou la spectacolele de operă şi balet pe care le prezintă, la un preţ mai mic decât cel pentru două bilete la un spectacol obişnuit.

Şi nu prea ai cum să greşeşti: pentru că niciuna dintre producţiile de balet sau operă transmise la cinema nu abdică de la un standard de calitate, pe care, cu tristeţe o spun, nu prea îl găsim în România, cu rare excepţii.

Foto credit: Cadouri muzicale, Angela Gheorghiu – Facebook

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.