CALEIDO, primul festival de teatru multietnic din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/caleido-primul-festival-de-teatru-multietnic-din-romania/

Toamna aceasta, între 16 şi 20 noiembrie, Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietnic, la Bucureşti. Diversitatea culturală va fi pusă în scenă de actori precum Maia Morgenstern, Lia Bugnar, Medeea Marinescu sau Marius Manole, iar piesele se vor juca la Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Green Hours şi Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2015

Lansarea oficială a avut loc, ieri, 21 septembrie, în prezența lui Voicu Rădescu (Teatrul Luni & Green Hours) și a lui Andrei Crăciun (jurnalist, director editorial al CALEIDO).

„ Fie că ne spunem ceangăi, evrei sau români – avem până la urmă aceleași probleme și aspirații, indiferent de etnie. Noi credem că putem să facem lumea mai bună prin teatru, căci teatrul are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor pe care le evocă într-o manieră memorabilă.” – Ion Borșan, director în cadrul Fundației Amfiteatru.

Festivalul e parte dintr-un proiect mai larg care-și mai propune să:

  • inventarieze patrimoniul etnic al țării printr-un proiect editorial susținut –  www.caleido.ro. Cititorii vor descoperi cum, acum o sută de ani, în școala din Cacica (Suceava) se preda în patru limbi: polonă, germană, română și ucraineană sau cum primul european care a ajuns în Tibet e secuiul covăsnean Sándor Kőrösi Csoma.
  • pună pe agenda liceenilor și studenților subiectele de tipul multiculturalism și diversitate printr-un turneu de stand-up comedy urmat de o dezbatere. Zilele exacte ale acestor micro-evenimente vor fi publicate pe pagina de Facebook Caleido.

„CALEIDO” E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, „CALEIDO” va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic.

Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund.

Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru „CALEIDO” e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Spectatorii au acces liber (în limita locurilor disponibile) și se vor bucura de o serie de spectacole prezente pentru prima dată la București.

CALEIDO  – PROGRAM

Spectacolele din program sunt fie independente, fie provin de la teatre precum Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Stat Sârb din Timișoara sau Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu.

Duminică 15 noiembrie:

Lansare într-un spațiu public printr-o proiecție mapată 3D pe o clădire centrală din București

16 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Două liniuțe
  • Teatrul Foarte Mic: Staipelochian
  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Copii răi

  • Green Hours: Voi n-ați văzut nimic

17 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Motke Hoțul
  • Teatrul Mic: D’ale Lolelor
Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

  • Teatrul Foarte Mic: Sophiechen Und

Der Riese

  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Happy End

  • Green Hours: Del Duma

18 noiembrie:

  • Teatrul Foarte Mic: Da Yang Und Die

Prinzessin Da Yin

  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Carpathian Garden

  • Green Hours: Fără Sprijin

19 noiembrie:

  • Teatrul Foarte Mic: Corp la Corp
  • Green Hours: Gadjo Dildo

20 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Două picioare stângi și două drepte
  • Teatrul Foarte Mic: Ibovnice cu ochi de Maramureș
  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Interfața

  • Green Hours: La Harneală

Foto: CALEIDO – caleido.ro

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.