„Caligula” și „Oblomov” se întâlnesc online la Teatrul „Bulandra”
https://www.ziarulmetropolis.ro/caligula-si-oblomov-se-intalnesc-online-la-teatrul-bulandra/

Pentru spectatorii Teatrului Bulandra din peste un milion de locuinţe de români din întreaga lume, perioada de distanţare socială a însemnat şi bucuria reîntâlnirii cu câteva dintre spectacolele de succes, cu o parte dintre regizorii şi actorii care au îmbogăţit cele două scene ale Teatrului „Bulandra”.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2020

Momente unice care au atins sufletele românilor de pretutindeni și uneori le-au prilejuit un zâmbet sau, de ce nu, o lacrimă… De fapt, acesta este sensul teatrului: să-i ajute pe oameni să înțeleagă și să depășească vremurile pe care le trăiesc.

Din dorința de a-și continua misiunea deja începută, aceea de a fi mereu aproape de spectatorii săi, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” continuă seria difuzărilor online pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro și deschide în această săptămână, prin propunerile alese spre difuzare, un studiu asupra arhetipurilor umane.

Miercuri, 6 mai și vineri, 8 mai, ora 19.00, doi regizori de succes –  Mihai Măniuțiu și Alexandru Tocilescu – și două personaje care au făcut istorie – Caligula și Oblomov –  își dau întâlnire la „Bulandra” online.

Teatrul „Bulandra” dedică săptămâna 4-10 mai personajelor masculine care au rămas întipărite în minte oamenilor pentru „nebunia” lor și pentru convingerea sau plăcerea cu care și-au urmărit cauza, două personaje care au reprezentat o sursă de inspirație atât pentru regizorii, cât și pentru actorii de pretutindeni.

Mihai Măniuțiu este printre regizorii care a montat de mai multe ori în cariera sa texte cu personaje importante din istoria și dramaturgia universală („Richard III” de W. Shakespeare, „Antigona” de Sofocle, „Caligula” de A. Camus, „Faust” de Christopher Marlowe). De asemenea, se numără printre acei creatori cărora le place să lucreze cât mai mult cu aceiași actori. În acest caz, cu Marcel Iureș, Oana Pellea și Marian Râlea. Astfel, în 1996, montează la Teatrul „Bulandra” spectacolul „Caligula” de Albert Camus, din distribuție făcând parte actorii: Marcel Iureș, Irina Petrescu, Oana Pellea, Cornel Scripcaru, Marian Râlea, Silviu Geamănu, Ion Besoiu, Constantin Ghenescu, Mirela Gorea, Constantin Drăgănescu, Ionel Mihăilescu. Producția a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în anul 1996.

„Caligula” de Albert Camus, un spectacol de succes la vremea respectivă, va fi difuzat online miercuri, 6 mai, ora 19.00 pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro.

Al doilea personaj prezent săptămâna aceasta la Teatrul „Bulandra” este „Oblomov”, cel care face ca nimeni altul elogiul lenei. „Oblomov” este întruchiparea lenei absolute, a plăcutei toropeli în starea de a nu face nimic, devenită mod de existență. „Oblomov”, după I.A. Goncearov, dramatizarea Mihaela Tonitza Iordache este pus în scenă de cunoscutul și regretatul Alexandru Tocilescu, cheia spectacolului fiind tocmai lenta scufundare într-o regală lâncezeală.

Alexandru Tocilescu îşi priveşte eroul cu înţelegere, dar şi cu ironie. Departe de realitate, scufundat în sine, Oblomov zace în pat. În lumea lui amorţită, ceilalţi se întrevăd ca prin ceață, chiar şi iubirea, atunci când i se arată.

„Oblomov” s-a jucat pe scena Teatrului „Bulandra” timp de mai multe stagiuni și a fost premiat în 2003 cu Premiul Național pentru cel mai bun actor (Mihai Constantin), nominalizat în 2004 la Gala Premiilor UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Virginia Mirea) și premiat în 2004 cu premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie (Dragos Buhagiar). Din distribuție fac parte actorii: Mihai Constantin, Constantin Dinulescu, Mihai Verbiţchi, Ana Maria Moldovan / Nicoleta Hâncu / Corina Moise, Virginia Mirea, Şerban Cellea, Ion Besoiu, Rudy Rosenfeld, Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu.

Spectacolul „Oblomov”, după I.A. Goncearov, va fi difuzat online vineri, 8 mai, ora 19.00 pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro.

28
/11
/21

Arta autentică începe dincolo de convenții și dincolo de granițe. Dincolo de teze, ipoteze și antiteze, ea se întrezărește uneori limpede, alteori vag, ca printr-una dintre multele ferestre de la privești, în decursul unei vieții, lumea din jur.

27
/11
/21

Pentru a doua oară în istoria Premiilor Observator cultural, Gala Premiilor Observator Cultural, ediția a XV-a, s-a desfășurat online, pe 25 noiembrie, într-o sesiune live, care a putut fi urmărită pe pagina de Facebook a revistei.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

25
/11
/21

S-a născut în toamna anului 1925, la Moscova, într-o familie de evrei, care aveau multe legături cu lumea artistică a momentului. Mama ei, Rachela, a fost actriţă în filme mute.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.