Caragiale se întoarce la Teatrul Bulandra
https://www.ziarulmetropolis.ro/caragiale-se-intoarce-la-teatrul-bulandra/

Duminică, 4 aprilie, la ora 19.00, Teatrul Bulandra prezintă în avanpremieră, în regim de live streaming, spectacolul „După D’ale”, o adaptare de Cornel Scripcaru după capodopera caragialiană „D’ale carnavalului”.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2021

Cu: Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Ioana Anastasia Anton, Alin State și Alex Călin

Regia: Cornel Scripcaru

Scenografia: Nina Brumușilă

Ilustrația muzicală: Cornel Scripcaru

Concept grafic: Cornel Scripcaru

Prelucrare grafică: Florentin Ilie.

În deschiderea spectacolului, spectatorii virtuali vor avea acces în culise, iar în încheiere vor participa la o sesiune Q&A, anunță organizatorii într-un comunicat de presă. Ambele momente vor fi prezentate de Șerban Pavlu, unul dintre cei mai iubiți actori ai Teatrului Bulandra.

Pornind de la cunoscuta piesă „D’ale carnavalului”, care vorbește despre ipocrizia societății românești – mic-burgheze, în epocă –, Cornel Scripcaru actualizează în această montare totul: limbaj, evenimente, acțiune, punând însă accentul pe perenitatea măștilor sociale, ce evidențiază aceeași ipocrizie și aceleași tare ale societății românești moderne. Lipsa adevăratelor valori într-o societate va genera mereu personaje precum Iordache, Nae Girimea, Iancu Pampon, Mița, Crăcănel sau Didina.

„Va fi o poveste limpede, cu un limbaj clar, actual, pentru că vreau să-l apropii pe Caragiale de generația tânără. Costumele și decorul – semnate de Nina Brumușilă – vor purta și ele amprenta prezentului. Vreau să fie un spectacol foarte serios, presărat cu stropi de umor. Voi lăsa personajele să sufere până la capăt, să iubească până la capăt. Muzica devine personaj, fiind multă acțiune în afara textului. Cum s-a născut spectacolul ăsta în capul meu – capul unui actor – rămâne un mister, o surpriză; dar e o surpriză pe care doresc s-o împărtășesc cu voi toți”, a explicat Cornel Scripcaru.

Bilete: https://www.entertix.ro/…/dupa-d-ale-4-aprilie-2021.

Spectacolul va fi disponibil online până pe 7 aprilie, la ora 19:00.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]