Călin Netzer: „Îmi doresc ca publicul din România să se întoarcă din nou în sălile de cinematograf“
https://www.ziarulmetropolis.ro/calin-netzer-vorbeste-despre-pozi%e1%b9%adia-copilului/

Dupã succesul filmului ‘’Poziṭia Copilului’’, Călin Netzer a vorbit despre producṭia în sine, dar şi despre procesul creator

Un articol de Andrada Văsii|4 martie 2013

Dupã succesul răsunător pe care filmul ‘’Poziṭia Copilului’’ l-a avut la Festivalul de la Berlin, Călin Netzer a vorbit despre producṭia în sine, dar şi despre procesul creator.

Anticipând momentul 8 martie, în care filmul va intra în cinematografele româneşti, regizorul a declarat, pentru Agerpres, că este convins de primirea frumoasă de care va beneficia filmul.

Pentru Călin Netzer, filmul prezintă povestea universalã a relaṭiei dintre mamă şi fiu. În plus, regizorul este convins că mulṭi spectatori se vor regăsi, pe o parte sau alta, în povestea filmului. Vizionarea filmului se va traduce prin avantaje atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung-psihologice, dupã cum a declarat în timpul interviului.

‘’Luminiṭa Gheorghiu a fost în mintea mea de la bun început’’  

În decursul interviului realizat de cãtre Agerpres, Calin Netzer s-a arãtat convins de faptul că un premiu precum cel de la Festivalul de la Berlin va asigura un număr mai mare de spectatori în sală. În plus, regizorul şi-a manifestat speranṭele legate de cinematografia românească : publicul să se întoarcă în sălile de cinematograf. În accepṭiunea lui Netzer, filmul depăşeşte curentul minimalist şi se adreseazã spectatorului din România.

Referitor la distribuṭia filmului, Cãlin Netzer a recunoscut cã actriṭa Luminiṭa Gheorghiu a fost atât alegerea sa, cât şi a lui Rãzvan Rãdulescu, din momentul în care a început sã scrie scenariul. Chiar dacã personajul era construit, în urma unui casting, Luminiṭa Gheorghe a confirmat aşteptările tuturor. Talentul amândurora s-a tradus prin dispute şi prin momente frumoase.

Regizorul nu a diminuat aportul actorilor la succesul filmului, declarând în interviul luat de către Agerpres, că în mare măsură reuşita li se datoreazã. Deşi improvizaṭiile au fost puṭine, iar filmarea a decurs după un program bine stabilit, munca pentru realizarea filmului a început încă din 2009.

Lobby pentru finanṭare mai bunã

Călin Netzer a mai declarat că se regăseşte în sintagma ‘’noul val al cinematografiei româneşti’’, o categorie care speră să continue şi în viitor. In ceea ce priveşte finanṭarea artei cinematografice din România, Netzer a afirmat cã îi va susṭine pe Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Cristi Puiu în încercarea acestora de a găsi soluṭii pentru finanṭarea cinematografiei din România.

Filmul este ‘’un fel de catharsis, un fel de uşurare psihologică’’

Întrebat care este semnificaṭia filmului ‘’Poziṭia Copilului’’ pentru el, Călin Netzer a afirmat cã filmul este un fel de catharsis, o uşurare psihologică. Producṭia vine, pentru regizor, ca o revărsare a unui cumul de lucruri specifice ultimilor ani.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.