Călin Netzer: „Wong Kar Wai mi-a spus că filmul «Poziţia copilului» este o capodoperă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/calin-netzer-wong-kar-wai-mi-a-spus-ca-filmul-pozitia-copilului-este-o-capodopera/

Echipa filmului „Poziţia copilului”, care a câştigat Ursul de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, a adus trofeul în România, fiind întâmpinată de prieteni şi admiratori, duminică, la sosirea pe aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti. Regizorul Călin Netzer, care le-a arătat celor prezenţi la aeroport trofeul Ursul de Aur, a […]

Un articol de |17 februarie 2013

Echipa filmului „Poziţia copilului”, care a câştigat Ursul de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, a adus trofeul în România, fiind întâmpinată de prieteni şi admiratori, duminică, la sosirea pe aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti.

Regizorul Călin Netzer, care le-a arătat celor prezenţi la aeroport trofeul Ursul de Aur, a declarat că a fost „copleşitor” să primească cel mai important premiu al Berlinalei, scrie Mediafax.

„A fost copleşitor. Nici până acum nu mi-am revenit. Filmul a fost bine primit şi de presă şi de critici şi de spectatori şi de jurii. Aprecierea a fost unanimă”, a spus Călin Netzer. El a precizat că spera ca filmul lui să primească trofeul Ursul de Aur, unul dintre cele mai importante premii din cinematografia românească, alături de Palme d’Or. „Dar de la speranţă la realizare este un drum lung şi am fost surprinşi”, a spus Netzer.

Întrebat dacă are speranţe ca „Poziţia copilului” să fie selecţionat anul viitor la premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Călin Netzer a spus că totul depinde de distribuitorul peliculei, din Germania. „Depinde de distribuitor, dacă promovarea se face cum trebuie. Am înţeles că este pe drumul cel bun”, a mai spus Netzer.

Totodată, Călin Netzer a vorbit şi despre momentul în care a fost felicitat de celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului competiţiei oficiale a Berlinalei 2013.

„Wong Kar Wai mi-a spus că filmul ‘Poziţia copilului’ este o capodoperă şi că este sincer când îmi spune asta. Mi-a strâns mâna două minute. M-a emoţionant foarte tare”, a mai spus Netzer.

La rândul său, Ada Solomon, producătoarea filmului „Poziţia copilului”, a explicat că Regulamentul Festivalului de la Berlin prevede că filmul onorat cu Ursul de Aur, „care este încununarea tuturor lucrurilor conţinute într-un film, nu poate lua încă un premiu”.

„E scris foarte clar în regulament şi nu se poate trece peste asta. Ursul de Aur este al Luminiţei Gheorghiu, aşa cum este al filmului ‘Poziţia copilului'”, a spus Ada Solomon, precizând că rolul pe care-l face Luminiţa Gheorghiu în „Poziţia copilului” este „aproape fără egal în cinematografia românească”.

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.

30
/04
/14

În perioada 30 aprilie-18 mai 2014, Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi cel mai tradus autor de limbă română, se va afla în România pentru mai multe întîlniri cu cititorii.

30
/04
/14

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări vineri, 2 mai, o piesă din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, în amintirea regizorului Peter Bokor, care a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani

30
/04
/14

Actorul, regizorul și profesorul Mihai Mălaimare a primit din partea Academiei de Teatru și Arte Plastice din Chișinău titlul onorific de Doctor Honoris Causa în cadrul Festivalului Class Fest.

30
/04
/14

Email sau e-mail? „Care e diferența?”, ar întreba unii. Ei bine, există o diferență în limba română.

30
/04
/14

Admit: doar v-am ademenit cu acest titlu. Nu e ca și cum aș ști. Altfel, vă trimiteam ilustrate din Lanzarote sau ceva. Nu e cazul.

30
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 30 aprilie s-a stins din viaţă cineastul italian Sergio Leone? A fost părintele westernului spaghetti - Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru câțiva dolari în plus (1965), Bunul, răul și urâtul, Undeva, cândva în Vest (1968), dar şi autorul memorabilului A fost odată în America (1984), ultimul său film.

30
/04
/14

Gabriel Coveșeanu a absolvit Facultatea de Teatru la UNATC, în 1996. Apoi s-a supus unui test: va fi în stare să facă altceva, în afară de actorie, în vremuri nesigure pentru artă? După ce a absolvit un master, la ASE, cu note mari, concluzia fericită a fost „Da“. Și totuși, soarta a făcut ca el să rămână în profesia pe care și-a ales-o cu inima, nu cu rațiunea.

30
/04
/14

Sub titlul „Diario di un Pazzo“, spectacolul „Însemnările unui nebun”, de N V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, cu Marius Manole și muzicianul Alexander Bălănescu, va avea două reprezentații în cadrul Festivalului Internațional Fabbrica Europa, pe 15 și 16 mai la Teatro Cantiere Florida din Florența, Italia.

30
/04
/14

Ștefan Iordache spunea despre George Constantin: „Dumnezeu l-a înzestrat cu o voce care te lăsa, ca să spun aşa, fără grai”. Valeria Seciu adăuga: ,,La George până şi clişeul era ceva bogat.” Discret cu lumea sa personală, zgârcit în mărturii despre creaţia sa, George Constantin a fost un actor uriaş. În 40 de ani de teatru, a dăruit publicului ceea ce era mai important din fiinţa sa.

29
/04
/14

Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui astăzi (29 aprilie), de la ora 19.00, o nouă întâlnire a Clubului Cărţile Denisei, care va avea ca subiect cartea „Tabachera din Bagombo” de Kurt Vonnegut, aparută recent la editura Humanitas.

28
/04
/14

Cea de-a 22-a ediţie a galei premiilor UNITER şi-a desemnat câştigătorii. "Victor sau copiii la putere" (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), de Silviu Purcărete, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol. László Bocsárdi a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru "Hamlet" (Teatrul "Tamási Áron" Sfântu-Gheorghe), spectacol care a dat şi cel mai bun scenograf al anului, József Bartha.