Călușul – de la ritual la terapie
https://www.ziarulmetropolis.ro/calusul-de-la-ritual-la-terapie/

Produse artistice contemporane, cu valenţe terapeutice, bazate pe folclor autentic.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2021

Vă invităm duminică 14.11.2021 de la ora 19:00 și luni 15.11.2021 de la ora 20:00, în studioul Areal – spațiu pentru dezvoltare coregrafică (str. Anastasie Simu nr. 2, în spatele Ateneului), la o prezentare work in progress a unui performance contemporan dezvoltat pe baza dansului Călușarilor

Tot atunci, veți putea să experimentați cum este să te afli în mijlocul unei cete de Călușari tradiționali, grație filmului 360⁰ vizualizat în casca de realitate virtuală. Locurile sunt limitate, iar înscrierile se fac la adresa [email protected].

Proiectul ”Călușul – de la ritual la terapie”, realizat de Asociația Folclorică Valea Prahovei, în parteneriat cu Indie Box și Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a fost gândit ca un demers contemporan de valorificare și promovare a factorilor terapeutici care se regăsesc în dansul Călușului.

În ce a constat efectiv acest proiect: echipa (dansatori și dans-terapeut) a călătorit de Rusalii  în satul Giurgița, jud. Dolj, unul din puținele locuri unde încă se păstrează ritualul Călușului în forma lui nealterată de secole, învățând cum funcționează acest dans în comunitate și în ce fel contribuie el la a aduce sănătate și bunăstare. Au descoperit, de pildă, că este foarte important că dansul se oficiază în grup, cu angajamentul de a nu renunța oricât de obositor ar fi,  în mijlocul oamenilor, în chiar gospodăriile lor (nu la distanță sau pe scenă) și că implică, la final, publicul, într-o horă colectivă.

Loredana Larionescu, psihoterapeut specializat pe terapia prin dans și mișcare

În urma acestei experiențe, trupa de dansatori profesioniști de la Asociația Folclorică Valea Prahovei a restructurat coregrafia proprie de Căluș pentru a o adapta formatului de reprezentație participativă, în mijlocul și la același nivel cu publicul. Apoi,. coVR Videos a fixat rezultatul prin intermediul tehnologiei 360 – realitate virtuală, rezultând un film inedit, disponibil aici.

La rândul lor, cei cinci dansatori contemporani selecționați și coordonați de Denis Bolborea de la Indie Box au creat un performance ghidat de principiile de bază ale Călușului tradițional: format de prezentare în  mijlocul oamenilor și nu pe scenă, accent pe ritm, sincronizare, dinamică intensă, sprijin reciproc între performeri și utilizarea subtilă a muzicii folclorice reinterpretată inovator.

Vă invităm așadar, pe 14 și 15 noiembrie, să simțiți pe propria piele efectul energizant al acestor două produse artistice (performance-ul contemporan și filmul VR al dansatorilor tradiționali), iar dans-terapeutul Loredana Larionescu vă va sta la dispoziție, în cazul în care experiența vă va trezi anumite insight-uri sau întrebări.

Pe Loredana Larionescu o puteți găsi și aici.

 

 

 

 

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.

13
/07
/15

Miercuri, 15 iulie 2015, începând cu orele 20.00, în cadrul workshop-ului de tatuaje deschis publicului la galeria de artă ArtXpert din Bucureşti, doi faimoşi tatuatori români – Dragoş şi Bogdan Macavei - premiaţi 3 ani la Tattoo Convention Bucharest, vor realiza la faţa locului un tatuaj, vor explica şi demonstra tehnica de realizare a unui tatuaj.

08
/07
/15

Pentru aceia dintre voi dornici să se simtă ca în vacanță în mijlocul unui București agitat, Fundația Calea Victoriei a pregătit în luna iulie peste 20 de cursuri și evenimente culturale. Petrece câteva ore deconectat de zumzetul urban și pășește în casa cochetӑ şi rӑcoroasӑ din Popa Soare, nr. 40, unde vara are aromă de artă, creativitate și conversație bunӑ.