Camille Claudel 1915, de Bruno Dumont, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/camille-claudel-1915-de-bruno-dumont-in-cinematografe/

Camille Claudel 1915, filmul biografic despre fosta studentă şi amantă a sculptorului francez Auguste Rodin, Camille Claudel, va intra în cinematografe începând de vineri.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2014

Camille Claudel 1915, filmul biografic despre fosta studentă şi amantă a sculptorului francez Auguste Rodin, Camille Claudel, va intra în cinematografe începând de vineri.

Regia filmului este semnată Bruno Dumont (Humanité, Flanders, La vie de Jésus), iar în rolul lui Camille Claudel este interpretat de actriţa Juliette Binoche.

Povestea lui Camille Claudel

Născută în 1864 în Nordul Franţei, Camille Claudel este o sculptoriţă, sora mai mare a scriitorului Paul Claudel. Camille Claudel este mai întâi studenta lui August Rodin, apoi devine amanta lui pentru următorii 15 ani. Îl părăseşte pe sculptor în 1895, la vârsta de 31 de ani.

După 1905 apar semnele unui dezechilibru psihic. Îşi distruge o mare parte din statui, dispare pentru lungi perioade de timp, manifestă simptome de paranoia şi este diagnosticată ca schizofrenică.

Îl acuză pe Rodin că i-a furat ideile şi că a pus la cale asasinarea sa.

În 1913, după moartea tatălui ei şi după 10 ani de izolare petrecuţi închisă în studioul său din Paris, familia (în special fratele ei) o internează mai mult sau mai puţin forţat într-un spital de boli mintale de la periferia Parisului.

Apoi, în 1914, pentru a o adăposti de avansarea trupelor nemţeşti în Franţa, pacienta este mutată într-un azil din provincia Vaucluse, sudul-estul Franţei.

Diagnosticul aminteşte de “mania persecuţiei bazată pe imaginaţie şi falsa interpretare a realităţii”.

Camille Claudel 1915 – Sinopsis

Acţiunea filmului este plasată în anul 1915, perioadă în care artista Camille Claudel (interpretată de Juliette Binoche) este internată în acest azil, la insistenţele familiei.

Aici ea duce o viaţă retrasă, în aşteptarea fratelui ei mai mic, Paul Claudel, şi nu va mai sculpta niciodată până la sfârşitul vieţii.

Camille Claudel 1915 este o adaptare liberă bazată pe corespondenţa dintre Paul Claudel şi sora sa, Camille, precum şi pe înregistrările medicale de la acea vreme.

Camille Claudel 1915, cu Juliette Binoche, a fost selectat în competiţia oficială pentru Ursul de Aur, 2013

De-a lungul timpului, regizorul Bruno Dumont a primit premii importante precum: Premiul Juriului la Cannes 2006 pentru Flanders şi la Cannes 1999 pentru Humanité, Golden Camera – Menţiune Specială în 1997, pentru La vie de Jésus.

Tot pentru acesta din urmă, în 1998 a fost nominalizat la categoria Debut la Premiile César.

În 2009, criticii internaţionali i-au acordat premiul FIPRESCI la Festivalul de la Toronto pentru pelicula Hadewijch.

În 2003, filmul său Twentynine Palms a fost nominalizat la Leul de Aur la Veneţia.

Camille Claudel 1915 (1 h 37 min) este distribuit internaţional de Wild Bunch, iar în România este adus de Independenţa Film. Bugetul filmului a fost estimat la aproximativ 3,2 milioane de euro.

Foto cu Camille Claudel 1915 , Juliette Binoche – Independenţa Film

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.