Cannes 2014. Anul maeştrilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-anul-maestrilor/

Indiferent de cum vor arăta filmele selecţionate în competiţia oficială a ediţiei din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunţarea regizorilor aruncaţi în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaşti deja clasicizaţi, maeştri recenţi şi valori în ascensiune.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 aprilie 2014

Lista filmelor reţinute în competiţie, anunţată joi de delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, cuprinde 18 titluri. Este posibilă, nu şi garantată, anunţarea ulterioară a unui alt film, aşa cum s-a mai întâmplat în ultimii ani.

Competiția din acest an, cea care va atrage cel mai mare interes din partea presei, mizează în primul rând pe câțiva veterani, regizori care au marcat cinematografia din țara lor, dar și pe cea mondială.

O spectaculoasă revenire în competiție, după mulți ani, este cea a legendarului cineast francez Jean-Luc Godard, regizorul a cărui carieră a influențat decisiv și se confundă cu modernitatea cinemaului. Noul său film, ”Adieu au langage”, de doar o oră și 10 minute, va stârni cu siguranță unele din cele mai interesante discuții.

Marea Britanie este reprezentată de doi dintre cei mai titrați regizori ai săi, veteranii Mike Leigh (”Mr. Turner”) și Ken Loach (”Jimmy’s Hall”). Ambii sunt câștigători de Palme d’Or, dar și răsfățați ai Festivalului de Cannes, printre alte mari festivaluri.

Alți doi maeștri sunt canadienii David Cronenberg și Atom Egoyan. Primul, cu o filmografie remarcabilă, însă fără Palme d’Or, propune ”Maps to the Stars”, o satiră la adresa lumii hollywoodiene. Al doilea este la a șasea prezență în competiție la Cannes, de această dată cu thrillerul ”Captives”.

În afară de Godard, competiția canneză mai include alte trei nume de cineaști francezi. Deși mai puțin cunoscut de un public larg, Olivier Assayas, care vine cu filmul de limbă engleză ”Sils Maria”, a fost mereu un favorit al criticilor și așa va fi, probabil, și în acest an.

Bertrand Bonello (”Saint Lorent”), de asemenea francez, este o creație a Cannes-ului, unde a câștigat în 2001 Premiul FIPRESCI, iar de atunci a mai fost de două ori în competiție, în 2003 și 2011.

Un alt francez este Michel Hazanavicius. Cunoscut inițial mai mult în Franța, în 2011-2012 a devenit celebru în întreaga lumea, după ce filmul său ”The Artist” a ajuns un răsfățat al premiilor, inclusiv la Oscar, prima prezentare a celebrei pelicule alb-negru având loc tot la Cannes. De această dată, Hazanavicius propune ”The Search”, o dramă de o cu totul altă factură decât ”The Artist”.

Doi mari cineaști, posesori deja a două premii Palme d’Or și a unui Mare Premiu al Juriului la Cannes, frații belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne au fost din nou incluși în competiție și sunt printre favoriți, cu noul lor film, ”Deux jours, une nuit”, un ”western belgian”, cum l-a numit în glumă Thierry Fremaux.

Lista favoriților festivalului continuă cu trei regizori consacrați în ultimul deceniu, dar intrați deja în rândul numelor de necontestat.

Mari absenţi: Malick şi Kusturica

Remarcat la sfârșitul anilor ’90 la Berlinale, dar preluat după 2000 de Festivalul de la Cannes, unde, deși nu a câștigat încă un Palme d’Or, a avut patru filme în competiție, fiecare premiat, turcul Nuri Bilge Ceylan va oferi, cel mai probabil, unul din cele mai discutate filme ale anului – ”Winter Sleep”, care are peste trei ore.

Regizoarea japoneză Naomi Kawase, cu o carieră în care a îmbinat lungmetrajele de ficțiune cu documentarele, s-a impus la Cannes încă din 1997, unde a câștigat cu filmul său de debut Camera d’Or, iar în 2007 a obținut Marele Premiu. După ce, anul trecut, a făcut parte din juriu, acum a fost inclusă în competiția oficială, cu filmul ”Still the Water”.

Rusul Andrei Zviangințev este, cu ”Leviathan”, la doar al patrulea film, însă succesele de până acum, la critică și la festivaluri (în 2003 a câștigat Leul de Aur), îl fac un favorit incontestabil.

Cinematografia americană este de asemenea reprezentată în competiție, cu al doilea film ca regizor al cunoscutului actor Tommy Lee Jones, ”The Homesman”, dar și cu al treilea lungmetraj al lui Bennett Miller, ”Foxcatcher”.

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones, într-o scenă din filmul „The Homesman“

O surpriză ar putea să o ofere canadianul Xavier Dolan, un adevărat fenomen. La doar 25 de ani, a ajuns la al cincilea film, precedentul lungmetraj fiind prezentat la Veneția anul trecut, iar primele trei fiind incluse în diverse secțiuni la Cannes, însă niciodată în competiție. Noul său film este ”Mommy”, o dramă despre relații, așa cum ne-a obișnuit tânărul cineast.

Ultimele trei titluri din competiție aparțin unor regizori mai puțin cunoscuți, însă, așa cum se întâmplă la Cannes, nu există outsideri cerți pentru juriu, a cărui componență nu a fost anunțată încă.

”Le meraviglie” este al doilea lungmetraj de ficțiune al regizoarei italiene Alice Rohrwacher, iar în fruntea distribuției este anunțată Monica Bellucci. ”Relatos salvajes”, de Damian Szifron, este singura prezență latino-americană din competiție, la fel cum ”Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako, din Mauritania, este singurul film care reprezintă cinematografia africană.

Filme neterminate pentru Cannes

De la Cannes vor lipsi totuși câteva nume mari despre care presa a scris în ultimele săptămâni că ar fi putut ajunge pe Croazetă. Terence Malick și Emir Kusturica nu și-au terminat filmele la timp, așa cum a precizat Thierry Fremaux.

Nu se cunosc însă, cel puțin deocamdată, motivele absenței unor regizori care au mai trecut pe la Cannes și ale căror noi filme erau cotate cu șanse de a prinde selecția: Paul Thomas Anderson, Alejandro Gonzalez Inarritu, Thomas Vinterberg, Roy Anderson sau Apichatpong Weerasethakul.

Filme în competiția oficială

Olivier ASSAYAS – ”SILS MARIA”

Bertrand BONELLO – ”SAINT LAURENT”

Nuri Bilge CEYLAN – ”WINTER SLEEP”

David CRONENBERG – ”MAPS TO THE STARS”

Jean-Pierre DARDENNE, – ”DEUX JOURS, UNE NUIT”
Luc DARDENNE

Xavier DOLAN – ”MOMMY”

Atom EGOYAN – ”CAPTIVES”

Jean-Luc GODARD – ”ADIEU AU LANGAGE”

Michel HAZANAVICIUS – ”THE SEARCH”

Tommy Lee JONES – ”THE HOMESMAN”

Naomi KAWASE – ”STILL THE WATER”

Mike LEIGH – ”MR. TURNER”

Ken LOACH – ”JIMMY’S HALL”

Bennett MILLER – ”FOXCATCHER”

Alice ROHRWACHER – ”LE MERAVIGLIE”

Abderrahmane SISSAKO – ”TIMBUKTU”

Damian SZIFRON – ”RELATOS SALVAJES”

Andrei ZVIAGINȚEV – ”LEVIATHAN”

Foto: filme Cannes 2014

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.

04
/10
/17

Palme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu și cel mai bun actor sau Camera d’Or sunt printre cele mai importante distincții acordate de Festivalul de la Cannes iar filmele recompensate cu acestea în 2017 vor fi difuzate în premieră în România la cea de-a 8-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, între 13 și 22 octombrie

03
/10
/17

Cea de-a 6-a ediție a festivalului documentarului românesc, București Docuart Fest, s-a încheiat duminică, 1 octombrie, și a ales câștigătorii competiției din acest an. Marele premiu a fost câștigat de filmul lui Șerban Georgescu, “Varză, cartofi și alți demoni“.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

28
/09
/17

Icoană absolută, Brigitte Bardot continuă să dezlănţuie pasiuni. Cu părul ei despletit, picioarele goale, hainele minimaliste, mimica bosumflată, atitudinile ei neglijente, latura sălbatică, sinceritatea, natura ei rebelă şi sexualitatea neînfrânată, Bardot a schimbat radical imaginea femeii. BB împlinește, astăzi, 83 de ani!

28
/09
/17

„Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, a fost selectat în competiţia Russian Open Documentary Film Festival „Artdocfest” 2017, care va avea loc la Moscova în perioada 6 - 12 decembrie. Producţia românească va concura cu şase documentare în festivalul din Rusia, care a fost fondat în 2007.

28
/09
/17

Leonardo DiCaprio și Martin Scorsese vor colabora din nou într-un film biografic despre viața fostului președinte al SUA Theodore Roosevel. DiCaprio îl va interpreta pe Roosevelt, a cărui președinție (1901-1909) a fost un element cheie în conservarea spațiilor naturale și faunei sălbatice prin promovarea de parcuri naționale.

27
/09
/17

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar și „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău.

26
/09
/17

Filmul „Tulip Fever / Febra Lalelelor” urmăreşte povestea unui artist, Jan Van Loos (Dane DeHaan), care se îndrăgoseşte de o tânără măritată, Sophia Sandvoort (Alicia Vikander), când i se comandă pictarea portretului ei în timpul Tulip maniei din Amsterdamul secolului al XVII-lea. „Tulip Fever / Febra Lalelelor”, distribuit de Forum Film România, rulează în cinematografele din toată ţara.

25
/09
/17

Regizorul Martin Scorsese va preda un curs pe internet ce va fi dedicat artelor cinematografice. Inițiativa reprezintă prima incursiune a renumitului cineast american în domeniul cursurilor difuzate online. Cineastul american, câștigător al unui premiu Oscar, va debuta în calitate de profesor de arte cinematografice la începutul anului 2018 prin intermediul unui curs online difuzat de platforma educațională MasterClass.