„Febra Lalelelor”, un film ca un tablou olandez
https://www.ziarulmetropolis.ro/febra-lalelelor-un-film-ca-un-tablou-olandez/

Filmul „Tulip Fever / Febra Lalelelor” urmăreşte povestea unui artist, Jan Van Loos (Dane DeHaan), care se îndrăgoseşte de o tânără măritată, Sophia Sandvoort (Alicia Vikander), când i se comandă pictarea portretului ei în timpul Tulip maniei din Amsterdamul secolului al XVII-lea. „Tulip Fever / Febra Lalelelor”, distribuit de Forum Film România, rulează în cinematografele din toată ţara.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2017

Povestea de iubireşi toate intrigile se desfăşoară pe fundalul unei epoci aproape picturale, în care casele, decorurile şi hainele compuneau de la sine tablouri în mişcare.

Filmul abundă în culoari şi texturi, iar jocul de lumini şi umbre din camerele casei familiei Sandvoort pun în valoare acest lucru.

„Deşi vorbim despre un film de epocă, l-am abordat cu o sensibilitate modernă. A fost foarte important să îi aducem pe actori şi pe spectatori într-o lume văzută la 360°. Nu am vrut să fim constrânşi de faptul că este un film de epocă, aşa că am vrut să avem o lume reală”, spune regizorul Justin Chadwick, care povesteşte că a fost nevoie să se construiască platourile în aşa fel încât totul să fie natural şi fluid, iar camera să nu se oprească niciodată, să urmărească personajele pe străzile înguste.

Cred că adevăratul pericol cu orice film de epocă este acela că toată atenţia cade pe costume şi decoruri. Avem toate aceste lucruri în faţa camerei, dar nu am vrut să le tratăm politicos. Am vrut ca totul să fie real, să lăsăm povestea să se dezvolte în jurul nostru, nu în faţa noastră. – Justin Chadwick

Filmul „Febra Lalelelor” a fost filmat timp de nouă săptămâni în Kent, Essex, Norfolk, Suffolk şi la Studiourile Pinewood în vara anului 2014.

Chadwick, care a mai lucrat cu designerul de producţie Simon Elliott cu câţiva ani în urmă, spune despre acesta: „Simon este un designer foarte creativ şi are o echipă uimitoare. Împreună au realizat un peisaj extraordinar. Au construit întreaga lume a filmului, inclusiv un canal. Filmul îi introduce pe spectatori direct în acea perioadă, astfel că ne-am putut mişca camera în această lume bazându-ne pe imaginaţia acestei echipe.”

Foto: Febra Lalelelor – facebook

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.