Cannes 2014, în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-in-cifre/

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (14 – 25 mai) este una a exceselor, conform afirmă editorii de la AFP, care au publicat o serie de date şi de cifre, pentru a argumenta această afirmaţie.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Cannes 2014, în date şi cifre

12.000:

numărul de profesionişti care participă la „marché du film”, cea mai mare piaţă de film din lume.

4.580:

numărul de jurnalişti care acoperă evenimentul. Pentru comparaţie, acest număr a fost de 700 la ediţia din 1966.

1.700:

numărul de lungmetraje vizionate de organizatorii festivalului, dintre care doar 18 vor concura pentru trofeul Palme d’Or şi doar 20 au fost reţinute pentru secţiunea dedicată tinerelor talente Un Certain Regard.

700: numărul aproximativ al membrilor forţelor de ordine care se vor ocupa de asigurarea securităţii în oraş pe perioada festivalului.

500:

numărul persoanelor care au contribuit la realizarea structurilor temporare, cu o suprafaţă totală de 6.700 de metri pătraţi, care vor găzdui proiecţii, întâlniri ale profesioniştilor la Marché du film şi conferinţe de presă. Alţii se ocupă de cele 24 de săli de proiecţii ale Palais des Festivals.

400:

numărul aproximativ al amprentelor făcute de artista Nadine Seul care, în fiecare an, cere vedetelor de pe Croazetă să îşi lase amprentele într-un bloc de argilă, efectuând apoi mulaje din oţel care decorează Walk of Fame din jurul Palais des Festivals.

300 metri x 2 metri: cannes 2014

dimensiunea afişelor cu imaginea lui Marcello Mastroianni (o scenă decupată din „8 şi jumătate”, de Federico Fellini) care au fost aplicate pe faţadele Palais des Festivals.

118 grame:

atât cântăreşte trofeul Palme d’Or, disputat, anul acesta, de regizori precum canadianul David Cronenberg, Abderrahmane Sissako, din Mauritania, rusul Andrei Zvyagintsev, americanii Tommy Lee Jones şi Bennett Miller, britanicii Ken Loach şi Mike Leigh, japoneza Naomi Kawase şi turcul Nuri Bilge Ceylan.

60:

lungimea exprimată în metri a celebrului covor roşu care acoperă nu mai puţin celebrele 24 de trepte ale Palais des Festival, urcate şi coborâte de zeci de ori pe zi de reprezentanţii industriei cinematografice, în costume şi rochii elegante, înainte de proiecţiile filmelor din competiţie sau din secţiunile paralele.

19:

numărul de ace din frunza de palmier, fabricate din aur de 18 carate, din trofeul Palme d’Or. Acest aur este obţinut prin metode echitabile în acest an, a precizat casa elveţiană Chopard, care creează celebrul trofeu, plasat pe un cristal de stâncă.

17:

numărul starurilor internaţionale – de la Scorsese la Leïla Bekhti şi Natalie Portman – imortalizate de agenţia Getty, ale căror fotografii sunt afişate prin tot oraşul Cannes.

8:

fericiţii regizori care au câştigat de două ori recompensa supremă (trofeul Palme d’Or): Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Billie August, Emir Kusturica, fraţii Dardenne, Michael Haneke şi, la începuturile istoriei festivalului, suedezul Alf Sjöberg.

4:

numărul de ani în care festivalul nu a putut fi organizat: în 1939, când trebuia să debuteze, din cauza războiului; în 1948 şi 1950, din lipsa banilor; în 1968, când a fost întrerupt de evenimentele din mai.

Foto: Cannes 2014, Martin Scorsese şi Natalie Portman – Cinemagia

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.