„Jurnalismul nu e o profesie din care să ieşi la pensie” – Cristina Liberis, la „Nocturne”
https://www.ziarulmetropolis.ro/jurnalismul-nu-e-o-profesie-din-care-sa-iesi-la-pensie-cristina-liberis-la-nocturne/

Despre experienţele unice trăite pe front, dar şi despre latura culturală spre care a purtat-o viaţa, la „Nocturne”. Fostul jurnalist de front Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu la TVR 1, luni, 30 iunie, de la ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

O întâlnire mai puţin obişnuită pentru publicul „Nocturne”, luni, 30 iunie, la TVR 1, dar, evident în normele de valoare ale emisiunii: fostul jurnalist de front, actualmente realizator de reportaje şi documentare, Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu.

Un model de onestitate şi profesionalism, Cristina Liberis este o voce care ne-a spus, ani de zile, ce se întâmplă în locuri din lume greu accesibile nouă, oamenilor obişnuiţi.

„Mulţi spun că sunt dură”, mărturiseşte Cristina, însă relatarea de la faţa locului, mai ales când vorbim de zonele de război, înseamnă şi temeri, şi necunoscut, şi emoţii: „Mi s-a întâmplat să plec pe teren pentru o săptămână şi să mă întorc după o lună şi jumătate.”

„Relatarea de la faţa locului e ca un mers pe sârmă.”

„Pe front, simţul supravieţuirii nu e suficient. Îţi mai trebuie şi un înger. Sau chiar cohorte”, e de părere jurnalista care a relatat pentru TVR din Irak, Afganistan, Israel, fosta Iugoslavie. „Relatarea de la faţa locului e ca un mers pe sârmă”, adaugă Cristina.

Felul ei de jurnalism nu s-a bazat niciodată pe bombastic, ci pe o analiză clară, din toate unghiurile.

Poate şi de aceea, în glasul Cristinei Liberis se simte tristeţea că, în meseria pe care o face de atâţia ani şi pe care nu a trădat-o niciodată, totul a devenit superficial, condensat. Ştirile externe au reapărut în jurnalele de ştiri doar ca urmare a izbucnirii unui război atât de aproape de noi…

„Este foarte greu la ora actuală să urmăreşti un post de televiziune, o emisiune de ştiri, în condiţiile în care toată lumea face jurnalism… Pe reţelele de socializare, toată lumea îşi prezintă un adevăr. Dar s-au uitat regulile de bun simţ ale jurnalismului adevărat, cred eu. Şi asta e cea mai mare pierdere. Aşa cum, în război, primul care moare este adevărul, aşa şi, la schimbările petrecute, primele care au murit în jurnalism au fost regulile”, subliniază Cristina.

De altfel, „jurnalismul nu e o profesie din care să ieşi la pensie”, admite fostul jurnalist de front, care însă, continuă să aibă nevoie de aventură, de căutare şi o ard tălpile să plece de acasă. Şi în prezent, Cristina Liberis realizează documentare tv, pentru care se documentează temeinic, în care spune poveşti pe care le caută neobosit.

Despre experienţele unice trăite pe front, dar şi despre latura culturală spre care a purtat-o viaţa, Cristina Liberis ne povesteşte la „Nocturne”. Luni, 30 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.