Cannes 2017. Noul film al lui Polanski, în afara competiției
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2017-noul-film-al-lui-polanski-in-afara-competitiei/

Noul film al lui Roman Polanski, „D’apres une histoire vraie”, cu Emmanuelle Seigner şi Eva Green, va fi prezentat în afara competiţiei la cea de a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes, care se va derula între 17 şi 28 mai

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2017

Cannes 2017. Cineastul franco-polonez de 80 de ani a renunțat să prezideze ultima ceremonie a premiilor Cesar, din luna februarie, sub presiunea feministelor, din cauza faptului că încă este urmărit penal în SUA la 40 de ani după ce a fost acuzat de viol asupra unei minore.

Un judecător american a respins la începutul lui aprilie cererea sa de a putea reveni în SUA fără a risca să fie încarcerat, la patru decenii după ce a fugit din SUA din cauza acestui caz.

Regizorul, care a câștigat Palme d’or la Cannes în 2002 și Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2003, a venit ultima dată la Festivalul de la Cannes în 2013, unde a fost înscris în competiție cu filmul „La Vénus a la fourrure”.

Adaptare a cărții cu același nume a lui Delphine de Vigan, cu un scenariu scris de Olivier Assayas, filmul relatează povestea unei romanciere care traversează o criză de inspirație.Cannes 2017

Filmul, aflat încă în fază de montaj, nu a figurat în selecția oficială anunțată la 13 aprilie. Prezentat în afara competiției, filmul nu va fi în cursa pentru Palme d’or.

Alte filme au fost adăugate joi seară, la selecția oficială. Printre acestea:

„The Square”, filmul suedezului Ruben Ostlund, cu Elisabeth Moss și Dominic West, se va alătura și el celor 18 filme aflate deja în competiție pentru Palme d’or.

De asemenea, două lungmetraje suplimentare vor intra în cursă la secțiunea „Un certain regard”, este vorba despre „La Cordillera”, al argentinianului Santiago Mitre, un thriller politic cu Ricardo Darin, și „Walking past the future”, al chinezului Li Ruijun.

Filmul de animație „Zombillenium”, al lui Arthur de Pins și Alexis Ducord, comedie cu zombi, vampiri și vârcolaci, adaptare a benzilor desenate cu același nume, va fi difuzat la rândul său în cadrul unei vizionări speciale pentru copii.

Foto: Cannes 2017, D’apres une histoire vraie – facebook

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.